Ålevangeliet : berättelsen om världens mest gåtfulla fisk

The Gospel of the Eels : A Father, a Son and the World's Most Enigmatic Fish
Bok av Patrik Svensson
En bok om ålen som en inkörsport till livets stora frågor. Många är de filosofer och forskare som försökt begripa sig på detta minst sagt märkliga djur. En bok om författaren och dennes relation om hur ålen blev en gemensam närmare då en son och en far försöker närma sig varandra.
Vid senaste besöket hos några kompisar passade jag på att låna några böcker. En bok jag sneglat på ett tag var Patrik Svenssons självbiografi Ålevangeliet. Boken handlar visserligen om fisken ål, men även en del om författaren och hans pappa. Läsningen innebar inte enbart att jag gjorde en ny författarbekantskap, jag läste en väldigt annorlunda bok.

Det här är en bok om världens mest gåtfulla fisk, enligt baksidestexten. Ålen har ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen. Vetenskapsmän från Aristoteles till Sigmund Freud har försökt förstå sig på ålfrågan. Men nu dör ålen ifrån oss – och är fortfarande en gåta. Boken handlar emellertid också om författaren och hans far. Ålen förde dem samman. Berättelsen handlar om livet och allt vad det innebär, samt livets sista utmaning, den som ingen av oss slipper undan: hur hanterar man döden?

Jag är ingen fiskeperson, men trots det fascineras jag av den här boken och författarens kunskaper. Dels har han lärt sig av sin far, dels av erfarenheter. Utöver det har han läst en del om ålen. Så handlar ju boken också om förhållandet mellan far och son. Mot slutet får sonen veta en del familjehemligheter, men det verkar inte vara nåt som har ställt till nåt. Ibland är blod inte tjockare än vatten.

Välskrivet, om ett smalt ämne, och väldigt kunnigt gör att den här boken får det omdöme den får av mig,

Mitt omdöme blir högt.
Ålevangeliet är verkligen en annorlunda bok. Det handlar om den gåtfulla ålen, dess stadier, dess vandring och liv. Om många människor (från Aristoteles över Freud tills idag) som blev intresserad i ålen, närmast besatt av att förstå den.
Men det är också en bok om familjeband, relationen av en pojk till sin far. Och ännu mycket mer rymms här. Det är närmast en filosofisk skildring och mycket mellan himmel och jord tas upp, även dronten har en plats.
En märkvärdig bok om en märkvärdig fisk som jag tyckte om att läsa
Det här är en historia om den mystiska ålen och om Patrik och hans pappas ålfiskande. Vi får grundligt beskrivet för oss hur ålen har gäckat människorna under århundranden (och fortfarande gör det) och också en inblick i Patriks uppväxt.

Det är en av de märkligaste böcker jag läst, men inte på ett negativt sätt. Jag blir fascinerad, men detaljerna om ålens liv och forskningen inom området känns onödigt detaljerad. För mig.
En fantastisk bok på alla sätt och vis. En berättelse om en far och son som försöker att finna det bästa sättet att fånga den mytomspunna ålen, om livet, som samtidigt blir en historielektion. Jag är så tagen och fascinerad av denna bok.
En fantastisk intressant historia om ålen som är lätt att ta till sig eftersom den har en parallell berättelse om en pojke och hans pappa och det finns en djupare underliggande tanke om livet och dess mystik som beskrivs genom att visa hur svårt det är att hitta ålens ursprung och omöjlighet att begränsas och tämjas utan visar på dess egna väg .
Att ett djur, en fisk, kan vara så oerhört gåtfull så att den har gäckat människor i alla tider, och fortfarande gör det, är något som verkligen kan fascinera en modern läsare som är mer van vid att världen ligger öppen som en bok. Att sen Patrik Svensson väver ihop sin berättelse om ålen med sin egen uppväxt och sitt förhållande till pappan och sin egen erfarenhet av ålfiske tillför en ökad dimension till berättelsen om detta gåtfulla djur. En oerhört fängslande berättelse som man kan bära med sig länge.
Vad kan man egentligen lära sig om livet från ålar? Det här är en bok om en av de mest gåtfulla fiskarna som länge varit ämne för både mysterier och gåtfullhet. Många är de filosofer och forskare som försökt begripa sig på detta märkliga djur. Det här är framför allt en bok om författaren och dennes relation om hur ålen blev en gemensam närmare då en son och en far försöker närma sig varandra. Här avverkas alltifrån ödet, ursprunget och hur man kan se livet på ett annat sätt. Boken handlar om så mycket mer än ålen, som istället blir en perfekt inkörsport till alla möjliga frågeställningar om livet. Även kanske den största frågan av dem alla: Hur klarar en människa av att leva med döden inom räckhåll? Boken har fått mycket uppmärksamhet och det är inte svårt att förstå varför.
"Ålevangeliet : berättelsen om världens mest gåtfulla fisk" är en berättelse om ålen. Författaren Patrik Svensson har skrivit en mycket intressant bok om ålen, den mystiska "ålfrågan" samt hur ålen förde honom samman med sin far. Boken vann Augustpriset 2019 i den facklitterära klassen.

Att skriva en bok om ålar är ganska annorlunda, nästan lite konstigt. Förmodligen skulle jag aldrig köpt eller läst denna bok om det inte vore för det faktum att den vann Augustpriset förra året. Jag är dock väldigt glad att jag läste denna bok. Jag lärde mig mycket om ålen och hotet som vi människor utgör för dess överlevnad. Det var mycket intressant hur författaren beskrev ålens historiska betydelse och hur fisken är ett mysterium inom vetenskapen. "Ålfrågan" har försökt besvaras av några av historiens största tänkare, men den är fortfarande obesvarad. Nu riskerar ålen att utrotas på grund av människorna.

Boken är mycket personligt skriven där författaren gör paralleller till sitt egna liv. Han berättar om hur ålen förde honom närmare sin far och hur deras relation utvecklats. Det är en bok som handlar om ålen och dess historia, men lika mycket om djupare frågor som livet, döden och ödet. Historia och biologi vävs samman med filosofi och personliga upplevelser. Boken är full av fakta, men det känns ändå som en skönlitterär roman.

Den är både intressant och lättläst. Språket flyter på väl trots att den ibland är faktatung. Ålevangeliet passar en relativt stor målgrupp tror jag. Den naturintresserade kommer att gilla faktan om ålen och dess utveckling. Den som intresserar sig för historia kommer att gilla berättelserna om den mytomspunna fisken. Den som föredrar skönlitterära böcker eller självbiografier kommer att gilla författarens personliga berättelser. En speciell bok som helt klart är läsvärd.
Med Ålevangeliet har Patrik Svensson skrivit en väldigt speciell bok om ålar och om mycket annat. Den har också fått mycket uppmärksamhet och fina recensioner. Dessutom fick den Augustpriset för bästa fackbok 2019, något den definitivt var värd.

Vad handlar boken om?
Ålevangeliet är en bok som framför allt handlar om ålar. Det är en väldigt speciell fisk, både i utseende, beteende och hur den lever sitt liv. Ålen är ett av de djur som hotas allra mest av klimatförändringarna. Boken berättar mycket om detta, men också om ålens betydelse mytologiskt och hur svår den varit att studera. Än idag är delar av det vi vet om ålen mer kvalificerade gissningar än något som är vetenskapligt belagt.

Parallellt med berättelsen om ålen och dess betydelse finns berättelsen om människorna som är beroende av den eller bryr sig om den. Det handlar om de som fiskar, de som forskar, de som intresserat sig för just det här djuret i all sin märkvärdighet. Bland de människor som är intresserade av ålen finns en pojke och hans far, författaren och hans minnen av sin pappa. I barndomen fiskade de ibland ål tillsammans och med ålens hjälp kan uppväxten skildras.

Alla de olika delarna som vävs samman gör det till en bok som inte liknar någon annan. Den är eftertänksam, poetisk, faktaspäckad och väldigt intressant. Den bjuder på mycket att fundera över och känslomässiga djup som man inte anar att de kan finnas i en faktabok om ålar, men som samtidigt känns helt självklara när man läser boken.

Bra och dåligt med boken
Det bästa med boken är dess berättarstil. Språket, lugnet, hur Patrik Svensson lyckas blanda så mycket olika saker utan att det känns konstigt. Att fakta kan finnas sida vid sida med barndomsminnen, klimathot och berättelser om hur omöjlig ålen varit att forska kring. Det finns något väldigt fint i att mötas av en bok som är så mycket mer än man kunde föreställa sig, så annorlunda än böcker man tidigare läst. Det är dess starkaste sida, att den inte bara är annorlunda och nyskapande, utan också att den lyckas vara det på ett så eftertänksamt och poetiskt sätt. En annan sak som är bra med boken är självfallet att det finns så mycket kunskap om ål i den. Det är en bok det går att lära sig väldigt mycket av.

Det är svårt att hitta någon negativt att säga om Ålevangeliet, men nackdelen med att boken är så speciell är väl att den är svår att klassificera. Den som letar efter en faktabok om ålar kanske blir frustrerad över att det berättas om så mycket annat i den. Den som letar efter en barndomsskildring kan på motsvarande sätt bli frustrerad för att det finns så mycket fakta i den. Det är svårt att styra människors förväntningar åt rätt håll när en bok är nyskapande och risken finns att läsare får något helt annat än de önskade. För de allra flesta kommer det kännas som en positiv sak när det handlar om en bok som är så bra som Ålevangeliet, men för en del kommer det säkert vara irriterande.

Vem skulle jag rekommendera boken till?
Ålevangeliet passar alla som gillar att lära sig nya saker, de som är öppna och nyfikna. Som kan känna att det är ok att inte vara så intresserad av just ålar, men att bli det på vägen i läsningen, eftersom det är en så bra bok. Den passar dessutom människor som gillar språk och berättande, eftersom det är en bok som är skriven på ett så speciellt sätt. För alla som är intresserade av skrivande och berättarteknik är den här boken en njutning.