Svenska brott

Bodenfallet

Bok av Thomas Bodström och Lars Olof Lampers
I maj 2013 hittas en 20-årig flicka död och styckad i en skog utanför Boden. Hon har varit försvunnen i nästan tre veckor. En misstänkt gärningsman grips men förnekar all inblandning i hennes död. Polisutredningens uppgift blir att försöka få fram alla svar, men trots ett intensivt arbete återstår fortfarande en mängd stora frågetecken när rättegången ska börja: Vilken var egentligen dödsorsaken? Var mördades flickan? När skedde mordet och styckningen? Var fanns mordvapnet? Och var det egentligen ett mord? Trots detta döms en ung man för dådet i såväl tingsrätt som hovrätt. Men var det rätt person som dömdes eller handlar det om ett justitiemord? Och hur mycket av sanningen kom egentligen fram i domstolen? I den här första boken i serien Svenska brott - med inträngande och förklarande beskrivningar av polisarbetet och rättsprocessen i kända svenska kriminalfall - följer vi ett fall som fortfarande är mycket omdiskuterat. Författarna ger i egenskap av brottmålsadvokat och erfaren journalist en initierad skildring av förundersökningen och rättegången och förklarar de olika aktörernas roller och agerande.
En serie böcker som jag har sneglat intresserat på ett tag är Thomas Bodröms och Lars Olof Lampers Svenska brott. Vad jag förstår har hittills tre böcker kommit ut. Den första delen i serien har titeln Bodenfallet.

En ung tjej hittas död och styckad i Boden efter att ha varit försvunnen i flera veckor. Detta är ett verkligt fall och författarna beskriver polisarbetet och rättsprocessen kring brottet. Läsaren får följa utredningen från det att polisen och Missing people letar efter tjejen, till fynden av hennes kroppsdelar. En misstänkt grips, men för att få den personen fälld krävs att man får veta dödsorsak, var mordet skedde och var styckningen skedde – och om det ens var mord.

Det är riktigt intressant att följa hur polisen arbetar med att lösa ett fall. Thomas Bodström, som ju är advokat, beskriver hur poliserna arbetar, men också själva rättsprocessen. Lars Olof Lampers är journalist och har säkert ett finger med i spelet när det gäller grävandet i fallet och medias roll. Det här fallet var ganska kontroversiellt därför att en gärningsman inte bara grips, fälls och döms för mord. Först. Därefter, när mannen överklagat, sänker hovrätten domen till tio år för dråp bland annat för att gärningsmannen har ett funktionshinder.

Den här typen av kriminalböcker, som skildrar verkliga fall, vill jag läsa mer av. De två återstående böckerna i serien, Trippelmordet i Uddevalla och Sommarstugemordet i Arboga vill jag också läsa även om jag tyckte att den här första delen var lite väl tunn. Eller kanske känner jag så för att jag – och alla andra – inte riktigt har fått svar på alla frågor i fallet.

Mitt omdöme blir högt.