Att föda ett barn

Bok av Kristina Sandberg
"Att föda ett barn" är den första delen av Kristina Sandbergs triologi om Maj och hennes liv i ett Sverige i förändring. Boken tar sin början på 1930-talet och läsaren får för första gången bekanta sig med Maj som tvingas in i ett kärlekslöst äktenskap som kommer att påverka hela hennes liv.
En helt fantastisk bok om hemmafrun Maj och hennes make Tomas i 30-talets Sverige. Genom att få följa dom får man verkligen möjlighet att leva sig in i hur det kunde vara att leva i småstadssverige på den tiden.
Det är 1930-tal i Sverige och Maj jobbar på café. Hon drömmer om ett spännande liv tillsammans med en ungdomsförälskelse. Men en kväll träffar hon en betydligt äldre man från en rik familj och kvällen leder till att hon blir gravid och tvingas gifta sig. "Att föda ett barn" är en berättelse om ett påtvingat moderskap, alkoholism och ett liv som inte blev som det var tänkt. Den är medryckande och oerhört välskriven.
Maj är 20 år och bor i Östersund, en dag får hon jobb på ett konditori och flyttar till Örnsköldsvik. Där träffar hon Tomas, en frånskild man som är betydligt äldre. Majs och Tomas träffar leder till sex och Maj blir med barn. På 1930-talet fanns inga p-piller och abort fick man inte göra. Det blir så att Tomas och Maj gifter sig, men det blir inte helt problemfritt. Maj kommer från en arbetarfamilj, och ska nu bli en del av en familj som har det bra ställt. Hennes svärmor är inte heller lätt att umgås med, då hon gör allt för sin son. Tomas har även alkoholproblem och det gör det inte enklare för Maj.

Romanen är skriven i tredje person och det är Majs tankar läsaren får ta del av. Från det hon ska bjuda sin nya familj på middag första gången, till förlossningen. Hon oroar sig för om hon ska hinna med allt hon måste göra innan babyn föds.

En helt underbart skriven roman, om hur det var att leva som kvinna i Sverige under 1930-talet. Romanen är mycket välskriven med ett estetiskt språk. Alla miljöer, handlingar och karaktärer är perfekt gestaltade och som läsare var det inga problem att se handlingen framför sig. Jag fick även funderingar på hur jobbigt det måste varit att leva som kvinna på 1930-talet.