Jag lämnar ekorrhjulet : ett liv utan lönearbete

Bok av Åsa Axelsson
Åsa Axelsson går in i väggen från sitt arbete som gymnasielärare och som fyrabarnsmamma. Hon får insikten att hon måste ändra något från hennes gamla livsstil, då det har tagit kål på henne. Åsa bestämmer sig för att bli ekonomiskt nödvändig, där hon slutar konsumera i den utsträckningen hon tidigare gjort. I hennes bok får läsaren möta resultatet av att skapa en balans i livet genom att lämna ekorrhjulet.
Riktigt inspirerande bok och handfasta tips på hur du kan tänka annorlunda i livets olika situationer. Jag ville inte att boken skulle sluta. Även om jag inte tagit steget ännu att jobba hemifrån eller starta eget, så har jag tagit steget mot en karriär som jag tycker om.
Ett stort steg tas av Åsa som slutar jobbar och "snålar" in på det mesta för att ha råd att vara hemma.
En tankeställare- fast vissa exempel känns lite väl överdrivna, tror inte att alla uträkningar stämmer men själva tankesättet är klokt.
Läraren Åsa går in i den berömda väggen och i samband med detta börjar hon fundera på hur hon kan bli frisk och leva sitt liv som hon vill.
Åsa slutar sig arbete som lärare och ”jobbar hemma”, hon jobbar på att se över olika utgifter som vi ibland glömmer bort kostar oss så mycket som de gör. Med små medel och lite ansträngning kan vi snabbt minska våra utgifter samtidigt, detta visar Åsa på. Samtidigt som Åsas familj gör en omställning så mår hon bättre och får mer tid över för barnen och maken.

Intressant läsning och kan nog bli en ögonöppnare för många, även om man kanske inte följer Åsas exempel i all situationer!
Boken handlar om Åsa som går in i väggen och behöver börja tänka om hur hon och hennes familj ska kunna spara pengar utan att hon ska behöva jobba.
Boken är en självbiografi och är skriven ganska humoristiskt, dock är jag inte övertygad om att detta är möjligt för alla Svensson familjer att kunna genomföra
Åsa Axelsson går in i väggen från sitt arbete som gymnasielärare och som fyrabarnsmamma. Hon får insikten att hon måste ändra något från hennes gamla livsstil, då det har tagit kål på henne. Åsa bestämmer sig för att bli ekonomiskt nödvändig, där hon slutar konsumera i den utsträckningen hon tidigare gjort. I hennes bok får läsaren möta resultatet av att skapa en balans i livet genom att lämna ekorrhjulet.

Genom de olika kapitlen får vi insyn i hur Åsa går igenom familjens ekonomi och steg för steg gör justeringar i deras utgifter samtidigt som hon försöker avgöra om de smakar lika mycket som de kostar, dvs. är utgiften värd den arbetstid som skulle krävas för att betala den? Tiden är ju som bekant det mest dyrbara vi har.

Jag gillar själva grundtanken med att snåla/spara in på sina utgifter för att kunna gå ner i arbetstid eller rent av sluta arbeta helt. Det hade jag själv gärna gjort. Det jag däremot inte gillar (och som jag har förstått att många andra som läst boken tycker likadant kring) är att hon sätter sig själv i en situation där hon är beroende av sin man och hans inkomst vilken är vad som får hushållet att gå runt. Visst, vid en ev. skilsmässa/dödsfall eller vad som nu kan hända kan hon ju säkert börja jobba igen, men då är det ju frågan om pension, förmågan till eget sparande etc.

Jag hade personligen aldrig någonsin satt mig i en situation där jag skulle bli beroende av att en annan person jobbar för att, kort sagt, försörja mig och ge mig mat i magen, tak över huvudet etc.
Oavsett vad så tycker jag att boken är läsvärd, och den kan absolut inspirera till att dra ned på onödiga utgifter, att leva ett enklare liv och att lämna ekorrhjulet.
Språkläraren Åsa Axelsson har fyra barn och kände sig ständigt stressad, knaprade dagligen huvudvärkstabletter och varken tid eller pengar räckte någonsin till, trots att både hon och hennes make arbetade heltid. När hon blev sjukskriven p.g.a. en medicinsk komplikation bestämde hon sig för att pröva något nytt - en enklare, mer sparsam men samtidigt givande tillvaro som tillät henne att få det lugn hon behövde.

Boken är självbiografisk samtidigt som den är humoristiskt skriven. I de olika kapitlen beskrivs hur Åsa Axelsson steg för steg går igenom familjens utgifter och funderar på om de verkligen ger den lyckoeffekt som de kostar eller om det finns något annat sätt att åstadkomma samma sak som kostar mindre pengar. Allt mäts förutom i kronor även i antal insparade månadslöner, d.v.s. möjlig arbetsfri tid för Åsa Axelsson.

Boken väckte debatt då den kom ut i början av 2019. Dels för att det inte ansågs okej att lämna arbetslivet och inte genom arbete bidra med skatteintäkter, dels för att Åsas tillvaro sågs som en sorts kvinnofälla där hon blir beroende av sin makes lön. För den sjukskrivna, i princip utbrända gymnasieläraren fanns dock till början inte alternativet att återgå i arbete.

Boken är inspirerande för alla som vill ta sig ur ekorrhjulet och leva ett enklare liv, men passar kanske inte den som gillar lyx, flärd och karriär.