Hon som måste dö (Millennium-serien, #6)

David Lagercrantz
“Hon som måste dö” är den sjätte boken om Lisbeth Salander. Millenniumböckerna som skrivits av Stieg Larsson har blivit en enorm global succé med mer än 90 miljoner sålda böcker. Efter Larssons död tog David Lagercrantz över pennan och skrev färdigt historien om Lisbeth Salander och Michael Blomqvist. Denna bok löser mysteriet med den döde uteliggaren.
9789113096780
Välj utgåva
The Girl Who Lived TwiceEngelska - Pocket
ISBN: 9780857056375
Hon som måste döSvenska - Inbunden
ISBN: 9789113073743
SIGNERAD Hon som måste döSvenska - Inbunden
ISBN: 9780777772669
The Girl Who Lived TwiceEngelska - Pocket
ISBN: 9781524711634
The Girl Who Lived TwiceEngelska - Inbunden
ISBN: 9780857056368
The Girl Who Lived TwiceEngelska - Pocket
ISBN: 9780857056399
Hon som måste döSvenska - E-bok
ISBN: 9789113073866
The Girl Who Lived TwiceEngelska - Pocket
ISBN: 9781529406887
Hon som måste döSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789113073873
Hon som måste döSvenska - Pocket
ISBN: 9789113096780
Djevojka koja je morala umrijetiKroatiska - Pocket
ISBN: 9789533581538
Hon som måste döSvenska - Pocket
ISBN: 9789113096773
Ta która musi umrzeć tw.Polska - Inbunden
ISBN: 9788381432399
Visa pris inkl. frakt Inkl. frakt
Ginza
99 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 39 frakt
Bokus
99 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 19 frakt
Book Outlet
119 kr + 25 frakt
Akademibokhandeln
159 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 29 frakt
Bokbörsen (begagnade böcker)
99 kr + 59 frakt
Göran L
Postad på Omnible
25 mars 2020
Betyg 3
Det här är fortsättningen på serien om Lisbeth Salander, som också kan läsas helt fristående.

Lisbeth befinner sig utomlands men lider fortfarande av sviterna efter kampen mot sin syster Camilla, en kamp som är långt ifrån över ska det visa sig. Kampen har bytt plats och utspelar sig inte längre i Sverige. Nu är den i Moskva och Lisbeth kan där kopplas till en hackerattack. Just den här attacken avser att stoppa och förinta ryska fabriker med nättroll som sprider hat, falsk information och propaganda. Kvar i Sverige finns Mikael Blomkvist och han kontaktas av Fredrika Nyman, rättsläkare. Nyman arbetar med ett ärende och behöver Mikaels hjälp. En hemlös man har hittats död i en av parkerna i Stockholm och det finns vissa varningsklockor. Bland annat den att mannen pratat om olika konspirationsteorier. Fredrika misstänker att mannen dött på grund av att han haft fel information och frågan är hur mannen från början hamnat i Sverige. Det visar sig nämligen att mannen är en sherpa från Himalaya, och att en sådan påträffas i Sverige är ovanligt - än mer ovanligt när personen är i avlidet skick.


Vad jag tycker om boken
Här blandas ämnen som historia, modern it-teknik, bergsklättring och DNA på ett bra och detaljrikt sätt. Man kan inte bortse från att författaren gjort rejält mycket efterforskning och det är just det som gör boken extra bra. Det kan dock inte bortses från att boken ibland inte känns helt trovärdig och kanske är det inte heller meningen, men vissa saker som drabbar Mikael Blomkvist är så långt ifrån en vardag man kan komma. Det gör att man som läsare får svårt att hänga med i vad som egentligen sker och man kommer inte karaktären nära på ett bra sätt.

Det här är en bok som berör toppskikten i samhället och de skandaler som finns eller kan finnas där. Dessutom berörs faktumet att den som hotar med att ta fram skandalerna i ljuset riskerar att tystas när personen upptäcks. Ibland sker det med våld.

Överlag är boken spännande rakt igenom men som läsare kan man inte låta bli att sakna Salander en aning. I den här boken går hon från att vara en stark kvinnlig huvudroll till att mer bli en bakgrundsfigur. Slutet överraskar och som läsare kan man fundera på om det här verkligen är sista boken i serien. Det finns fortfarande en del knutar att lösa upp.
Elsa Larsson
Postad på Omnible
23 februari 2020
Betyg 2
“Hon som måste dö” är den sjätte boken om Lisbeth Salander. Millenniumböckerna som skrivits av Stieg Larsson har blivit en enorm global succé med mer än 90 miljoner sålda böcker. Efter Larssons död tog David Lagercrantz över pennan och skrev färdigt böckerna. Resultatet är en bok av varierad kvalitet.

Historien och handlingen är det egentligen inget fel på. En uteliggare hittas död i Stockholm. Till en början verkar det bara vara ett tragiskt dödsfall, men snart visar det sig att det är något som inte stämmer. Den döde hemlöse mannen visar sig ha kopplingar till såväl politiker som underrättelsetjänsten. Mikael Blomkvist blir kontaktad av rättsläkare och mot sin vilja tänds ett visst intresse för detta fall. Han har ju hört den hemlösa mannen nämna Sveriges försvarsministers namn så många gånger. För att reda ut mystiken kontaktar han Lisbeth Salander för att be henne om hjälp. Lisbeth har dock lämnat Sverige och befinner sig i Moskva. Detta hindrar henne dock inte från att vara närvarande i fallet och ta saken i egna händer när det behövs…

Boken har potential, men tyvärr håller den inte måttet jämfört med de andra Millenniumböckerna. Dels känns det som att historien redan berättats och dels är språket alldeles för enkelt. Saker händer snabbt och författaren misslyckas med att bygga upp spänningen. Dessutom är slutscenen mycket kort och saknar detaljer, vilket leder till ett visst antiklimax. Det känns som att denna bok var skriven lite väl hastigt för att hinna rida på framgångsvågen som de andra böckerna framkallat. Jag gillade verkligen de tidigare Millenniumböckerna, men detta var ett riktigt bottennapp. Lagercrantz har lyckats bra med de tidigare böckerna, men inte denna. Jag hade hoppats på ett värdigare avslut, men lämnades istället med en besviken känsla.
Göran L
Postad på Omnible
26 september 2019
Betyg 3
Milleniumserien är en bokserie som tagit Sverige och en stor del av världen med storm. Böckerna om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist har blivit extremt populära och de har dessutom filmatiserats. Hon som måste dö är den spännande fortsättningen på serien och det är en bok som når läsaren långt in bakom skalet.

Bokens handling
Rättsläkaren Fredrika Nyman börjar ana oråd när en hemlös man plötsligt hittas död i Stockholm. Hon kontaktar Mikael Blomkvist och berättar om de upptäckter hon har gjort och om de uppgifter hon har fått reda på. Johannes Forsell, försvarsministern i Sverige är nämligen en person den avlidne hemlösa har nämnt flera gånger. Men har den hemlöse verkligen menat något med mumlet? Det är inte helt klart i början av boken. Efter Holger Palmgrens begravning har Lisbeth Salander inte gått att nå och nu behöver Mikael Blomkvist hennes hjälp. Men Salander är på en helt annan plats. Hon är nämligen ute efter sin syster i Moskva. Lisbeth har länge jagats av sin syster men nu vill hon göra upp en gång för alla.

Vad är bra i boken?
I den här boken möts verkligen allt. Maktspel, expeditioner i Himalaya, näthat och politiskt maktspel. Det här är med andra ord en bok som passar för alla läsare! Boken är välskriven och språket som används är lätt att förstå.

Vad är mindre bra?
Om man har läst de andra böckerna kan man slås av att den här kanske inte riktigt är lika fängslande. Det är dock inte direkt en bok man lägger ifrån sig i första taget.

Rekommenderas
Det här är verkligen en bok som rekommenderas till alla som har läst de andra böckerna i serien. Men sanningen är den att boken faktiskt lika gärna kan läsas fristående. Boken innehåller en hel del spänning och den kan också innehålla en del detaljer som inte tilltalar den känsliga läsaren. Om man anser att de andra böckerna i serien har varit för detaljerade kommer man antagligen att tycka detsamma om den här. Överlag är det dock en bok som är mycket läsvärd för de flesta läsare.