Det första skottet, det sista steget

Bok av Christian Unge
Det första skottet, det sista steget är fortsättningen på Christian Unges uppmärksammade deckarserie om den fascinerande läkaren Tekla Berg. Lika briljant som hon är i sitt yrke, lika problematisk är hon med allt som rör familj och vänner. Nu får hon chansen att ta reda på vem hon egentligen är och varifrån hon kommer. I Stockholm sker en skjutning, två personer skadas svårt och svävar mellan liv och död. Tekla Berg kämpar för att rädda deras liv. Polisen utgår från att det handlar om gängkriminalitet men en misstänksam polis tar hjälp av Tekla för att undersöka om det kan röra sig om något mycket mer invecklat och överraskande. I så fall är det dessutom bara en tidsfråga innan paniken kommer att sprida sig i hela Stockholmsområdet. Samtidigt får Tekla besked om att hennes mammas hus ska säljas på exekutiv auktion. Hon har inte haft en tanke på att åka till Dalarna efter moderns död, men nu får hon ett infall att göra ett sista besök. Bland moderns efterlämnade saker finns ett gåtfullt fotografi. En liten flicka sitter i Teklas mammas knä. Vem är hon? Kan flickan förklara saker som har med Teklas barndom att göra? Och vad hände egentligen med henne? "Christian Unge beskriver sjukhusvärlden bäst i Sverige och Tekla är en skalpellskarp karaktär som injicerar mig med massor av spänning. Läs!" Jens Lapidus
Av en händelse köpte min sambo vid ett tillfälle den första delen i en serie spänningsromaner i sjukhusmiljö. Jag lånade boken och vi tyckte båda att Christian Unge hade skrivit en riktigt bra bok. Eftersom det handlar om en serie ville vi givetvis fortsätta att läsa de följande delarna. I början av 2022 kom den tredje delen ut, Det första skottet, det sista steget. Jag köpte den till sambon – och när hon hade läst den la jag beslag på den för att läsa den.

I bokens centrum står läkaren Tekla Berg i Stockholm. Det sker en skjutning och två personer skadas allvarligt. De blir patienter hos Tekla som kämpar för att rädda livet på dem. Troligen handlar det om gängkriminalitet, men polisen Alvaro misstänker nåt utöver det. Han tar Tekla till hjälp i fallet. Samtidigt får Tekla veta att hennes mammas hus i Dalarna ska säljas på exekutiv auktion. Tekla har inte haft en tanke på att resa till Dalarna efter mammans död, men hon bestämmer sig för att göra ett sista besök. Hon hittar ett foto bland mammans efterlämnade saker. Bilden föreställer en liten flicka som sitter i Teklas mammas knä. Tekla har ingen aning om vem flickan är. Tekla själv har också flyttat i Stockholm och ska ta emot sin bror Simon, som har haft drogproblem.

Den här gången handlar det rätt mycket mer om relationer och Teklas privatliv. Samtidigt är ämnena gängkriminalitet och droger aktuella i verkliga livet. Det gör boken realistisk och trovärdig. Författaren är inte bara läkare utan en mycket god skribent och jag har svårt att släppa boken. Mest spännande är i mitt tycke Teklas jakt – i Byhålan – på sanningen om sig själv. Meningarna är korta, kapitlen ilbland lite för långa (jag har som sagt svårt att lägga boken ifrån mig, men måste då och då) och realistiskt är det hela tiden.

Den tredje delen i Tekla-serien är sååå bra.

MItt omdöme blir det högsta.