Dina händer var fulla av liv

Bok av Suad Ali
Boken skildrar Nora före, under och efter flykten. Från den privilegierade barndomen i Baidoa och tiden på gymnasiet i Somalias huvudstad Mogadishu, vidare genom de första orosåren i landet när den politiska instabiliteten blev en del av vardagen. Till sist tvingas hon lämna landet och fly till kalla Sverige tillsammans med sin dotter. Hon har förlorat mycket, men som ung änka i Sandviken kämpar hon på genom att städa skolkorridorer.
Boken följer Nora under hennes uppväxt i en välbeställd familj i Somalia. När landet blir allt mer politiskt instabilt blir hon tvungen att fly med sin familj. Resan blir svårare än hon trott med stora förluster och när hon kommer till Sverige vill hon bara dö. Men hon har sin dotter och en familj kvar i Somalia som behöver henne. Hon kan inte lägga sig ner och dö men frågan är om hon verkligen lever.

En ytterst bra bokcirkelbok med mycket att diskutera. Min bokcirkel gav den ett överlag gott betyg. Det är en bok som berör och väcker en hel del funderingar. Vissa delar av berättelsen, exempelvis när Nora kommer till Sverige, hade kunnat vara mer utförliga. Samtidigt finns allt där i ett nedkokt men sprängfyllt format. Karaktärerna är mångfacetterade och verkliga.

För mig vilar berättelsens tyngd främst på frågorna kring tacksamhet. Hur man avkräver tacksamhet för den hjälp som erbjuds. Men för vem är tacksamheten till för? Noras bitterhet över sin situation, och hennes ovilja att visa tacksamhet, är för mig helt logisk och berättigad. Hon har förlorat nästan allt på grund av omständigheter som sträcker sig långt utanför hennes egen påverkan. Samtidigt är bitterheten en återvändsgränd. Den leder inte till något. Ändå kämpar Nora på varje dag i ett kallt och kyligt Sverige. En mycket givande bok som inte viker för svåra frågor.
Nora växer upp i en välbärgad familj i Somalia tillsammans med sin mamma, pappa, lillasyster och faniljebs hembiträde. Då Nora börjar gymnasiet träffar hon Ahmed och blir förälskad. Så småningom figter sig Nora och Ahmed, Nora utbildar sig till lärare och får arbete på Mogadishus bästa gymnasium. Efter en tid uppstår politiska oroligheter i landet och snart utbryter krig som gör att Nora och hennes familj blir tvungna att fly.

Flykten blir svår och efter stora förluster anländer Nora tillsammans med sin dotter till Sverige. Minnena efter livet i Somalia finns kvar och Nora som förlorat nästan allt förlorar livslusten, men hon måste leva kvar för sin dotter.

Jag har läst nycket gott om denna bok och förväntningarna var höga. Men boken lyckades inte riktigt uppnå till förväntningarna. Det känns som att boken tog slut för snabbt, det finns många frågor efter att jag läste ut den. Hur gick det sen? Hur gick det för Noras syster? Men trots allt en stark berättelse som ger insikt för de fruktansvärda livsöden som utspelar sig i världen varje dag.
I Dina händer var fulla av liv får vi följa Nora, en läkardotter från Somalia, genom hennes unga priviligierade liv i Somalia för att sedan få följa henne när hon flyr från kriget och till Sverige.

En helt fantastisk bok! Man blir både berörd och får tänka till ordentligt. En bok som sitter kvar i tankarna långt efter att man slutat läsa.
Alla borde läsa denna bok!
Detta är en bok som berättar en otroligt viktig historia. Jag hoppas att boken når ut till en stor läsekrets. Kanske kan den till och med användas i undervisningen på gymnasiet. Det är välbehövligt att Ali med denna bok berättar ett människoöde och tvingar oss att sluta se flyktingar som siffror eller statistik. Med det sagt så tycker jag inte att berättelsen eller språket är en riktig fullpott. Boken är kort och jag hade önskat mer fyllighet.
Jag avslutade decembers läsning på topp med den här boken. En otroligt fin skildring om en kvinna vars liv verkligen förändras totalt på ett traumatiskt sätt. Trots att boken är kort hinner vi följa Nora under 20 år med små avstamp av viktiga händelser. Det går snabbt framåt utan en ointressant stund.
Det här är en en bok som verkligen borde läsas av alla. Det är så viktigt i vårt samhälle med ökad förståelse för människor som kommer hit vilket jag tycker att den här boken verkligen ger. Jag tror inte att någon kan lämnas oberörd av Noras resa och de traumatiska händelserna som hon genomgår när hon flyr och förlorar delar av sin familj.
Trots att boken hanterar svåra ämnen uppfattade jag det inte som en svår bok att läsa. Saud Alis skriver fantastiskt bra på ett sätt som berör men som inte stannar kvar i det tunga för länge.
Det enda negativa jag har att säga är att jag önskar att boken hade varit lite längre, men förutom det lämnar den inte mycket kvar att önska. Det här är en av mina starkaste läsupplevelser 2020 som jag verkligen rekommenderar.
I den här boken får vi följa en kvinna Nora genom hennes liv från före, under och efter sin flykt till Sverige. Nora lever till en början i Somalia i en överklassfamilj där livet flyter på är och är fridfullt. Under de kommande åren när hon blir äldre så kommer faran utifrån närmare genom krig, konflikter, klansystem och korruption.

Den här boken är en fiktiv berättelse om jag förstått det hela rätt, men ändå så blir det en stark och gripande berättelse om Nora och hennes liv. Det är en välskriven bok med ett språk som gör att jag sveps med, vilket ger den ett bra driv framåt i läsningen. Boken innehåller både smärta, kärlek, rasism och överlevnad. När jag läste den här berättelsen så väcktes det upp känslor hos mig på flera sätt först att läsa om Noras liv i Somalia och dess klasskillnader som finns och om hennes driv och kamp för överlevnad som finns där för sig själv och hennes dotter. Det svårt att sätta sig in i hur det kan kännas att behöva fly från sitt land men denna bok kanske nuddar en del av den sanningen, det är en bok som väcker mycket tankar om hur vi behandlar våra medmänniskor som är/varit på flykt, hur vi bemöter och behandlar dessa människor.... Det är gripande och stark läsning som berör.
I denna bok får vi följa med Nora, en dotter till en överklassfamilj i Somalia och hennes flykt från krig och förödelse till Sverige. Till en början lever hon ett fridfullt liv, fritt från hot och konflikter men sakta men säkert kryper faran närmare och krigets konsekvenser går inte längre att förneka.

En riktig pärla till bok som tar en med på en resa och man följer med Nora genom vått och torrt. Man känner med karaktärerna och vissa saker träffar en rakt in i hjärtat.

En oerhört viktig bok om vad krigets och migrationens konsekvenser gör med kvinnor. Det är en berättelse som betonar det faktum att bakom varje siffra och statistik om flyktingar och migration, finns människor som går igenom helveten. Rekommenderar starkt!
Fin och viktig debut om kriget i Somalia och att vara flykting i en mindre ort i Sverige. Det gör ont i en att läsa (skäms även en aning för att vara svensk i detta sammanhang).
Suad har skrivit en målande fiktiv roman om Nora som växer upp i Mogadishu i Somalien. Vi får följa hennes barndom , utbildning , arbete o när hon hittar sin kärlek som hon gifter sig med trots att han saknar klanskydd . Men så kommer inbördeskriget o slår sönder Noras liv och Nora hamnar i Sverige . Den är fylld med kärlek , tro o hopp men den är också sorglig .
Otroligt fin & känslosam bok, som för mig var att glänta på dörren till en annan värld & erfarenheter bortom min egen horisont. Mycket stark debut!
En mycket berörande och tankeväckande skildring av en ung kvinnas uppväxt i Somalia och fruktansvärda upplevelse som flykting från kriget under 90-talet. Den är också värdefull då den beskriver tillvaron som nyanländ flykting i Sverige och hur Nora försöker bearbeta det hon går igenom och samtidigt anpassa sig till livet här tillsammans med sin dotter som hon är orolig ska glömma sitt arv och resterna av familjen som fortfarande bor i Somalia. Ska hon någonsin kunna återvända och hur blir då i så fall mötet med sitt gamla hemland efter allt hon varit igenom?

Jag blev väldigt berörd av boken i dess alla delar. Noras uppväxt i Somalia var väldigt intressant och hur konflikten med klansystemet beskrivs då hon gifter sig med en man som tillhör en minoritetsklan och dessutom engagerar sig regimkritiskt. Somalias klansystem visste jag om var komplicerat och ett problem för många som vill bryta sig fria, men inser att jag måste lära mig mer om detta. Skildringen av resan som flykting är hjärtskärande och jag fick tårar i ögonen, och det är så nyttigt för en svensk som jag att få höra om detta och bli berörd. Det är så lätt att flyktingar blir en namnlös skara som nämns på nyhetsinslag utan att man berörs eller inser vad de varit med om, här fick jag en glimt av detta och det gjorde ont, som det bör göra. Mötet med det nya landet Sverige skildrar Suad Ali också med all sin komplexitet. Nora möter rasism och utanförskap, känner sig inte hemma med de andra somalierna hon möter men ändå beroende av deras gemenskap, och när svenskar är välvilligt inställda är de ofta så hopplöst okänsliga och oförstående. Det är en riktig nagel i ögat att lyssna på för mig och det är bra att det skaver. Det visar hur komplicerat det är och att det faktiskt inte är rätt av oss att bara förvänta oss att flyktingar ska komma hit och vara tacksamma. Trots sin hopplöshet finns hopp i berättelsen genom Noras relation till sin dotter. Hon är orolig över att dottern ska förlora kontakten med sitt somaliska arv men det finns också hopp i hur Sagal lyckas finna en framtid och ett nytt liv i Sverige.

Är väldigt glad över att ha tagit del av boken och att jag lyssnade på den som ljudbok för uppläsaren läser upp alla arabiska och somaliska namn och ord så otroligt vackert! Så det kan jag verkligen rekommendera.
I den här boken får vi följa Nora före, under och efter flykten till Sverige.

Jag hade höga förväntningar på boken, men den nådde inte ända fram för min del. Den är absolut läsvärd, även om jag tror att boken skulle vinna lite till på att berätta även Somalias historia. Hur regimen fungerade i landet och om de olika klanerna som finns.

Det intressanta med boken är hur Suad Ali beskriver Somalias kultur och hur Nora levde där. Hon växte hon upp i en familj som var privilegierad på grund av de rätta kontakterna i det korrumperade landet. När Nora möter Ahmed - som är regimkritiker - börjar deras kärleksresa, men också de problem som så småningom leder till flykt när regimen började knaka i fogarna. När hon beskriver flykten från Somalia kommer känslorna fram, och de blir inte mindre när hon beskriver hur det är att leva som flykting i ett land med en helt annan kultur. Då känns det i själen.
En viktig bok om en kvinna som växt upp i ett rikt hem i Somalia och som pga oroligheter i landet tvingas fly till Sverige. På vägen möts hon av hemska scenarion och förlorar kontakten med alla sina närmaste. Väl framme i Sverige får hon inget jobb (trots utbildad lärare) och får utstå rasism och utanförskap. Ska hon trots detta känna tacksamhet till Sverige? Boken är så sorglig och tar upp en viktig debatt. Borde definitivt läsas av alla som är emot att Sverige tar emot flyktingar. Samtidigt kan jag känna att boken är för kort och tar upp för få saker. Hoppar snabbt mellan hennes uppväxt, hennes flykt och hennes tillvaro i Sverige. Lyfter inte riktigt för mig.
Vi följer Nora och hennes familj mellan åren 1981-2000, från hennes trygga uppväxt i ett välbergat hem i Baidoa skyddad från Somalias orättvisor. Vi följer med när familjen flyttar till den mintgröna villan i huvudstaden Mogadishu. Vi följer hur kriget tar fart i Somalia och vi följer Nora på hennes flykt genom ett krigshärjat land hela vägen till Sandviken, Sverige. En stad och ett land hon aldrig ens ville hamna i.

Oj, vart ska man börja? Vad ska man säga? Vilken bok! Den skär rakt genom hjärtat. Jag läser den, gråter, blir ledsen och blir arg. Känner sådan maktlöshet, sorgsenhet, hopplöshet och förtvivlan. Jag hoppas alla som har chansen läser den här boken. Den är oerhört viktig. Och att det dessutom är en debut, wow! Stor plus också för det fantastiska omslaget! Kan inte annat än ge den full pott!
Det är så mycket som är bra med denna bok att jag knappt vet var jag ska börja! När jag väl börjat läsa Dina händer var fulla av liv kunde jag inte sluta, även fast den är full av smärta och sorg så är den en riktig bladvändare. Det är en riktig ögonöppnare som känns otrolig viktig att läsa för alla då den krossar fördomar och väcker otrolig sympati hos läsaren. Boken är otroligt gripande och en verkligen känner med karaktärerna. Dessutom är boken väldigt välskriven och är en högst imponerande debut. Köp den eller låna den, ja bara läs den!
Vilken jäkla käftsmäll till bok!

Vi följer Nora innan, under och efter ett krig och en flykt. Hon växer upp i en rik familj i Somalia där hon lever ett privilegerat liv långt borta från fattigdom. Hon växer upp, utbildar sig till lärare, gifyer sig och får ett barn. Sakta utbryter krig i landet och Nora finnet sig själv och sin familj i fara. Ubder flykten förlorar hon sin man och sin far. Plötslogt finner hon sig i ett främmande land, Sverige. Där är hon städare av skolkorridorer, boendes i en sliten lägenhet, änka och ensamstånde mamma till en dotter som växer upp i en ny kultur. Hemma i Somalia finns mamma och syster kvar med höga förväntningar på hur Nora ska kunna hjälpa till att försörja dem.

Så mycket intressanta vinklar och trådar i boken. Vilken enorm kontrast det måste vara att växa upp i en rik familj utan insikt i fattigdom till att bli den son flyr och lever på existensminimum. Vem är man då? Och att behöva leva i ett land du inte själv valt och dessutom förväntas vara tacksam.

Berättelsen gör mig mer ödmjuk inför människoöden. Ska ni läsa en enda bok i år låt det bli denna.
Jag har lyssnat på Dina händer var fulla av liv.

Vi får följa händelseutvecklingen i Somalia fram till kriget och de efterföljande händelserna. Främst genom bokens huvudkaraktär Nora.

Inledningsvis målas det vackra, färgglada landet upp med lysande beskrivningar av människors utsmyckningar, bostäder och marknadsplats upp. Redan här finns också skildringar av klanstatusar, fattigdom och politiska kamper.

Nora är privilegierad, hon ingår i en ansedd klan. Hon får gå i skola, blir gymnasielärare och gifter sig av kärlek.
Undan för undan dras dock snaran åt under oroligheterna i landet. Nora och delar av hennes familj tvingas till flykt. Under flyktens stora vedermödor förlorar Nora mycket. Hon kommer småningom till Sandviken, som nybliven änka, med sin lilla dotter. Hon sörjer djupt och ett tag vill hon bara dö. I Sandviken är detvdessutom ständigt kallt, hon blir utsatt för rasistiska påhopp och förnedras på arbetsförmedlingen.

Här kunde boken ha slutat men den gör inte det. På slutet anar man en något gladare Nora och man förstår att glöden hon burit tidigare är på väg tillbaka till henne.

Jag tycker att alla som i sitt yrke har kontakt med flyktingar borde läsa denna bok. Den ger en djupare förståelse för hur komplex varje flyktingliv är. Den visar hur vi måste stå emot de fördomar vi eventuellt bär. I den här boken tror jag mångas fördomar kommer på skam, gång på gång. Ta inte ifrån någon sin bakgrund utan var istället nyfiken och lyhörd för den. Tack till Suad Ali för denna inblick, tack även till Siham Shurafaför en skicklig uppläsning.

Utgiven av Norstedts förlag.