Sommaren på Nornö

Bok av Jennifer Anglade Dahlberg
En sommar, två familjer, ett öde skrivet i runorna. Artonåriga Zoë Holmgren har levt hela sitt liv på den mytomspunna ön Nornö i Stockholms skärgård. Tillsammans med sin struliga mamma Linn och sin mormor Agnes driver Zoë öns handelsbod som Holmgrens gjort i generationer. Med en haitisk-amerikansk pappa, som hon aldrig träffat, har Zoë alltid stått ut från mängden. Trots Linns motstånd börjar Zoë i smyg göra efterforskningar. Hennes högsta önskan är att hitta honom. Vanligtvis händer inte mycket på Nornö, men när Camilla Easton, utlandssvensk, före detta modell och numera Manhattanbo, anländer till sin nybyggda sommarbostad, ställs Zoës och Linns tillvaro på ända. De dras direkt till familjen Eastons sofistikerade och till synes perfekta liv. Men snart inser de att de inte är ensamma om att ha saker att dölja. Sommaren på Nornö handlar om ursprung, identitet och om komplicerade mor-dotter-relationer. Och om hur skuld kan påverka våra liv mer än vi tror.
I Sommaren på Nornö möter vi Zoë och hennes mamma Linn. De bor på det fiktiva Nornö, men det är så detaljerat beskrivet att det är svårt att tro att det inte finns på riktigt. Zoë känner sig inte riktigt hemma på Nornö, hon passar inte in. Hon tycker inte om att vara en del av det arv som hennes familj har, att vara de som sköter om den lilla butiken på ön. Förut var det en framstående del av ön och familjen var med det också framstående och viktiga, men numer köper allt fler sina varor online, och då blir det inte lätt att hålla affären igång. Men Zoë känner inte han hon passar in utseendemässigt heller. Tidigare under livet har hon fått höra att pappan var en svart amerikansk soldat som sedan dog i fält, men senare i livet har hon fått veta sanningen, att hon är en produkt av en one-night-stand som hennes mamma hade på Hultsfred i sin ungdom. Även om hennes mamma inte vill att hon ska veta vem hennes pappa är, bestämmer hon sig för att göra egna efterforskningar.

Linn å sin sida är inte heller riktigt nöjd med det liv hon har blivit tilldelad. Hon är van att andra tittar snett på henne, för att hon födde barn utan att vara gift, och dessutom med en svart man (flämt!). Hon tycker om att göra sig fin och festa till det lite, och vad spelar det för roll att det ibland blir lite mycket? Men under en resa till Stockholm för att vara med bästa väninnan, råkar Linn göra något som gör att hennes liv på Nornö blir lite krångligare.

Nornö har sin stilla lunk, och på sommaren blir populationen mångdubbelt fler när sommargästerna kommer. Det är inte så vanligt att någon ny ska bosätta sig på ön, men när en megakändis får ärva en tomt av en släkting, ändras livet för både Zoë och Linn. Det som tidigare var så enkelt, blir genast lite krångligare, av flera olika anledningar. Linn, som är massageterapeut, får en ny kund som hon inte känner att hon kan säga nej till och Zoë lär känna tonåriga sonen Gunnar, som i början verkar oehört vresig och motsträvig.

Hon visar Nornös stenar för honom, där legenden säger att man ska hålla sig väl med dem, annars följer svår olycka.

Det är ett relativt stort persongalleri i den här boken, men eftersom de alla kan kopplas samman genom olika vägar, tycker jag inte att det gör så mycket. Speciellt förtjust blir jag i mormor Agnes, men det beror nog mest på att jag är ganska svag för äldre damer som kör sin egen grej i böcker. Zoë som karaktär är också väldigt bra och jag tycker om det komplicerade förhållandet som finns mellan Linn och Zoë. Gunnars utvecklingskurva tycker jag också väldigt bra om.

Även om det är en feelgood-roman, råder det ingen brist på olyckligheter eller normbrytande omständigheter att tänka på. Vi har både Zoës utanförskap och känsla av att inte höra hemma på grund av sin hudfärg och att hon inte känner sin pappa, Linns resa som singelmamma och även i det ett utanförskap. Till det kan vi lägga till att dricka onödigt mycket, klasskillnader och hur det kan se ut att bo på en ö som i stort sett bara lever på sommarmånaderna, hur överlever man resten av året? Identiteter, ursprung och komplicerade relationer, kan sammanfatta den här romanen på ett bra sätt, även om allt görs med värme och den typiska feelgoodkänslan.

Den lilla touchen av fornnordisk mytologi tycker jag väldigt mycket om, det får det hela att kännas riktigt sommarmagiskt.

Språket är bra och flyter på fint. Det här är en riktig bladvändare där det hela tiden kommer nya saker som jag vill veta mer om och som gör att jag fortsätter läsa tills boken (tyvärr) tar slut. Översättningen fungerar alldeles utmärkt, då manuset från början skrivs på engelska och sedan översatts innan utgivning.