En komikers uppväxt

Der Prozess
Bok av Jonas Gardell
Det enda Juha Lindström är bra på är att vara rolig. Allt han vill är att bli accepterad av skolans tuffa grabbar, så han spelar rollen som klassens clown - en roll han inte egentligen trivs i. Genom hans ögon lär vi bland annat känna hans finska mamma Ritva, bästa vännen Jenny som han skäms över, Thomas med den galna mamman och livet för en pojke i 70-talets medelklassförort.
’’En komikers uppväxt’’ är en både sorglig och humoristisk barndomsskildring om förlåtelse, utanförskap, hur människor förhåller sig till varandra, att växa upp, att passa in och vad konsekvenserna blir när man inte gör det. Boken gavs ut för första gången år 1992, men den är – trots att den har några år på nacken – lika aktuell och viktig att läsa idag som den var då.
Fängslande bok om Juha och hans upplevelser i barndomen. Boken utspelar sig på 70-talet och man går följa hur Juha kämpar för att hitta sin plats bland klasskamraterna. Läsvärd.
En fantastiskt välskriven och insatt skildring i mobbarkulturen i skolan. Känns som att man kastas tillbaks!
Jonas Gardell har kanske främst gjort sig känd som komiker och scenartist men faktum är att han också är en mycket respekterad författare. En av hans mest kända böcker är utan tvekan "En komikers uppväxt" som är första boken i en trilogi där även "Ett ufo gör entre" och "Jenny" ingår.

Boken handlar om Juha Lindström, en finlandssvensk kristen pojke som växer upp i den fiktiva staden Sävbyholm, som är inspirerad av Enebyberg där Jonas Gardell själv växte upp. Juha är klassens clown och underhåller sina klasskamrater såväl på roliga timmen som på skolgården. Samtidigt är hans tillvaro ständigt villkorad och han får endast vara med de andra på nåder, väl medveten om att han när som helst kan stötas bort. Den enda som aldrig stöter bort honom är Jenny. Hon är mager och tanig och helt utanför den stora gruppen. Den enda hon har är Juha som alltid återkommer till henne eftersom hon är den enda som han inte behöver muta. Samtidigt lämnar han henne gång på gång så fort en öppning hos de andra uppstår och hon accepterar det eftersom hon vet att han alltid kommer tillbaka.

En komikers uppväxt är en stark och engagerande skildring av en trasig uppväxt i det svenska folkhemmet. Jonas Gardell skildrar med briljans sprickorna i idyllen och barndomens helvete som aldrig tycks ta slut för den som befinner sig mitt i det. Samtidigt som grundberättelsen är enkel så kryddar Gardell med såväl religiösa som litterära referenser vilket skänker boken ett större djup och flera lager. Om något negativt ska sägas om boken är det att författaren har en förmåga att upprepa sina poänger lite väl många gånger, vilket gör att läsaren kan känna sig skriven på näsan. att det görs i poetiska ordalag räddar inte upp detta faktum helt även om det mildrar problemet en aning.

En komikers uppväxt liksom dess två uppföljare bör läsas av alla som varit barn eller som själva har barn, samt av unga som själva befinner sig i skolmiljö. Böckerna skänker både insikt och tröst och är ett måste för alla som avnjutit Gardells scenframställningar.