Söndagsvägen : berättelsen om ett mord

Bok av Peter Englund
Vad som till synes verkar vara ett självmord av en ung kvinna sommaren 1965 i Stockholm, leder i själva verket kommissarie G.W Larsson in på en mordutredning. Frågorna är många och mördaren visar sig till slut ha funnits i polisen närhet hela tiden. I tingsrätten blir han dessutom frikänd. Denna sanna berättelse ger en bild av både dåtidens optimism i samhället Sverige men även av en mörkare sida.
Spännande och underhållande roman i True crime-anda. Det finns kopplingar till både True detective och till Serial.
Jag tycker att Peter Englund är mer ömsint här än i sina tidigare verk. Han väver genom det här specifika fallet en mer allmän bild av det Sverige som brottet begicks i. Mycket intressant och välgjort!
En bok som varit betydligt bättre och mer spännande utan Englunds högtravande och pretentiösa språk. Han borde hålla sog till historia.
📚Söndagsvägen av Peter Englund📚

En true crime bok. En genre som jag inte direkt är något större fan av. Det här är den litterära varianten av genren. Det är speciellt att få följa inte bara ett brott utan också ett samhälles framväxt och historia.

Vi befinner oss i Hökarängen och året är 1965. Ett person, Kickan Granell, har hittats död och vi följer jakten på mördaren genom ett brokigt Sverige. Det är gedigen research som ligger bakom och det är många dokument som vi leds genom bokens gång.

Beskrivningarna av samhället och samtiden är bokens verkliga uppåtsida. Det är ett ljuvligt porträtt av 60 talet i en Stockholmsförort. Mer så än vad det ör true crime, tycket jag. Kanske därför jag tycker så mycket om boken.
Det här är en bok som skulle kunna försvinna i den mängd kriminallitteratur som utges varje dag. Som tur är så gjorde den inte det för jag gillar verkligen den här boken. Mycket för att den är baserad på en verklig händelse och för att man får följa en av 1960-talets största polisutredningar. Den är välskriven, detaljrik och fängslande. Det här är en historia som berör. Kanske beror det på att verkligheten ofta överträffar dikten.
Det är nåt som fascinerar mig med kriminalgåtor. Det handlar inte om att jag gillar våld, blod och mord utan just själva gåtan. Att lösa gåtan, följa utredare, rättsmedicinare och polisers arbete fram till att hitta såväl den skyldige/a som motivet. Peter Englund är historiker och har tidigare haft främst svensk historia i fokus när han har skrivit böcker. I boken Söndagsvägen. Berättelsen om ett mord får läsaren visst ta del av svensk historia, men av senare art, 1960-talet, än författaren vanligen skildrar. True crime kallas genren och nån riktigt bra svensk översättning har jag inte hittat av termen.

I juli 1965 hittas den unga Kickan Granell mördad i sina föräldrars sovrum i Hökarängen. Inledningsvis tror polisen att det är självmord, men snart står det klart att det handlar om mord. Kommissarie G.W. Larsson leder utredningsarbetet för det här mordet som väckte stor uppmärksamhet.

Att Peter Englund har gjort noggranna studier innan han har skrivit den här boken är väldigt tydligt. Vidare har han även intervjuat Lillan Sundin, Kickans granne och vän, numera en dam på 70+. Men i boken skildrar författaren inte bara mordgåtan utan även tiden när mordet sker och tidsandan. Som läsare, född i början av 1960-talet, dras jag in i det dåtida Sverige. Jag har vissa minnen, men de bleknar och jag har inga föräldrar kvar i livet att fråga. Att författaren själv är synlig med sina barndomsminnen från 1960-talet, ger boken en särskild värme, trots att den handlar om hemskheter.

Det här är en spännande bok om ett verkligt mord och en verklighet där det fanns vissa människor som kunde se teknikens insteg, till exempel kring ”datamaskinen” och den roll den kom att spela för oss idag. Men det är framför allt en skildring av en tid där hoppfull framtidstro blandades med tunga ting som våld och narkotika.

Det går inte att ge den här boken nåt annat omdöme än det högsta.
Jag tycker så mycket om den här boken. Den beskriver 1960-talet och Hökarängen precis så som jag minns det. Författaren berättar den sanna historien om en ung kvinna som hittas död i sitt hem på Söndagsvägen i Hökarängen söder om Stockholm. Först tror polisen att det är ett självmord men sedan inser de att det rör sig om ett mord. Polisutredningen är den näst största i Sverige, bara Palmeutredningen blev större. Vi får följa polisens arbete och vi får lära känna kommissarie G. W. Larsson som leder utredningen. Boken innehåller även mördarens efterlämnade anteckningar som är fruktansvärda. Jag önskar att vi fått veta mer om offret Kickan Granell. Författaren har gått till källorna dvs arkiven och studerat polisutredningen och domstolshandlingar. Han har läst tidningar från tiden och även talat med personer som kände Kickan och som var med och hittade henne. Porträttet av hennes vän och granne som nu är över 70 år är mycket gripande. Men det är ändå 1960-talet som är bokens huvudperson.
Historikern Peter Englund ger sig på en, för honom, ny genre; true crime.
På Söndagsvägen hittas en död kvinna 1965. Första poliserna på plats bestämmer sig för självmord men detta ändras när ytterligare en polis kommer till platsen och hittar oegentligheter.
Vi får följa gärningsmannen och hans tankar i form av hans antecknings/dagbok samt polisen i deras utredningsarbete.
Historiker som författaren är lägger han stor vikt vid de typiska tidsmarkörer som finns och det är en stor inblick vi får i hur Sverige såg ut 1965 liksom i hur polisen och all annan personal runtomkring en mordutredning sköter sitt arbete.
Intressant, spännande och, sorgligt nog, helt sant.
Söndagsvägen av Peter Englund handlar om ett verkligt brott på 60-talet. En ung kvinna hittas död och det som först verkar vara självmord visar sig vara ett brott. Det väckte på sin tid stor uppmärksamhet och omtalas som den största och mest komplicerade mordutredningen före Palme-mordet.
Själva mordutredningen är den röda tråden och kring den väver författaren in mycket som är tidstypiskt. Om de goda åren då många fick del av det välstånd som kom att bidra till ett mer individualiserat samhälle på gott och ont.
Genom mängden av arkivmaterial, polisprotokoll och intervjuer får man följa utredningen tills en bestämd man kan kopplas till mordet. Hos gärningsmannen som lever i ofrivilligt celibat finner man mängder av skrivet material. Genom dessa anteckningar får man ta del av hans sjuka fantasier och om hans ensamma liv. Ett liv där han beskriver sitt behov av att hämnas och där han ger andra skulden för sina misslyckanden.

Det är ett omfattande material som författaren presenterar och i hans roll som historiker är det lätt att förstå fokuseringen på det historiska sammanhang då det hela utspelar sig . Det är också största behållningen av boken. 3 av 5 blir betyget.