Bomullsängeln

Educated
Bok av Susanna Alakoski
Boken handlar om kvinnors liv i Sverige och Finland under hela nittonhundratalet. Huvudpersonernas arbeten, vardagsliv och längtan skildras i en tid av krig och stora förändringar i världen. Hilda växer upp med mostrarna och katten Kisuli. När hon växer upp måste hon lämna tryggheten. Hon får jobb som piga på gården. Hennes vän Helli vill prova lyckan i bomullsfabriken i Vasa. Där kan de arbeta och bli bomullsänglar.
Bomullsängeln av Susanna Alakoski är en gripande roman som utspelar sig i sekelskiftets Finland.
Hilda blir gravid i unga år och det accepteras inte av familjen eller släkten. Hon är uppväxt på landsbygden men när familjen tar sin hand ifrån henne flyttar hon till Vasa. På bomullsspinneriet får hon arbete och boken skildrar livet i en växande industristad på ett otroligt sätt. Det går inte att lägga ifrån sig boken, man sugs in i Hildas värld.

Bumullsängeln är en fantastisk beskrivning av förutsättningarna för unga kvinnor i industrialismens tidevarv. Det går definitivt att jämföra Alakoskis bok med Moa Martinson eller andra arbetarförfattares verk.
Väntar på att fortsättningen ska komma.
Rekommenderas för den som är intresserad av kvinnohistoria
I Bomullsängeln får vi följa Hilda. När hon får ett utomäktenskapligt barn får hon lämna tryggheten hos familjen och bege sig iväg. Hon träffar då Helli, först arbetar dem tillsammans på en gård de får slita hårt, men sedan beger de sig till Vasa för att jobba på bomullsfabriken. I hop om att få ett annat liv.

Bomullsängeln är verkligen en gripande historia, den visar kvinnokampen från kvinnornas perspektiv. Under krig och fattigdom. Språket i boken är annorlunda, det tog lite tid för mig innan jag kom in det och det första 100 sidorna fick jag läsa om då och då, för att jag helt enkelt tappade sammanhanget. När man väl kommer in i det så växer historien också. Det jag saknar är att även om man får följa Hilda genom hela historien så känns det mer som en historia som berättas om arbetarna, än en fantastiskt personskildring.
En otroligt intressant, gripande och mångbottnad berättelse där vi får följa Hilda som växer upp i Sorola med sina mostrar och deras män. I tonåren drar Hildas alltmer framträdande kvinnliga former långa blickar från männen till sig. När katastrofen och skammen är ett faktum förskjuts Hilda och hon tvingas lämna sin familj och tryggheten. Efter ett år som piga/tjänsteflicka på en gård ta Hilda följe med nyfunna vännen Helli och beger sig till Bomullsfabriken i Vasa för att söka lycka och arbete.

Susanna Alakoski ger med sin skarpa blick liv och en slags upprättelse för de fattiga finska arbetarkvinnorna. Det poetiska språket omfamnar både läsare och karaktärer, leder berättelsen framåt. Ser fram emot kommande delar av berättelsen om Hilda.
En fin berättelse om det hemska kriget och livet i Finland på 1900, om hårt arbete och strävan efter att få det bättre. Boken är full av kärlek, omtanke och sammanhållning mellan dessa kvinnor som berättar så fint.
Det är sällsynt att historia ses genom kvinnors ögon- ännu mer sällsynt som generationsroman. Här får man faktiskt följa med i den finska 1900-talsvardagen. Vi svenskar bor så nära Finland, men ändå så långt bort. Fina personporträtt och bra förklaring av det osvenska.