Skymningstid

Bok av Henrik Bromander
Kritikerrosad roman om hemliga nätverk och rädslan för en sovjetisk ockupation i 70-talets Sverige. Allt borde vara perfekt. Det svenska samhällsbygget är hugget i sten, beredskapslagren är välfyllda och på vårkanten hörs finkarna sjunga i lövträden. Ändå går Gunnar Björk med en molande oro. När vinden vänder, och det kan hända när som helst, då är allt upp till honom. Samtidigt får säkerhetspolisen Monika Nilsson upp ett spår som pekar mot en inhemsk högerextrem gruppering, möjligen med kopplingar till statsapparatens allra innersta kretsar. Skymningstid är en roman om hemliga nätverk och underjordiska celler mitt i välfärdssamhället. Det handlar om makt och motstånd, om rädslan för en sovjetisk ockupation och om det svenska sjuttiotalets skuggsida. Henrik Bromander är författare och serietecknare. Han har givit ut totalt sju prosaböcker, senast den kritikerrosade romanen Högspänning (2019). Skymningstid är hans första roman på Weyler. "Välkonstruerad politisk thriller... Romanen växer, tar oväntade vändningar både intrigmässigt och psykologiskt, och visar sig vara något betydligt mer spännande." Sydsvenskan "Han är helt fenomenal på att gestalta samhällsfenomen genom sina karaktärer... Som vanligt tecknar Bromander extremt skickliga och grundliga porträtt." Barometern "Graham Greene, Sjöwall/Wahlöö och John Le Carré nämns i förlagsinformationen som inspirationskällor, och till den listan vill jag även addera att Klas Östergrens skildringar av skumraskaffärer i folkhemmet är en annan association. Det är spännande, berörande, nyanserat och djuplodande. Henrik Bromander bör redan nu se till att han inte bokar in sig för andra åtaganden kvällen för Augustprisgalan." Gefle Dagblad "Han stakar ut en bättre, friskare väg för den svenska romankonsten. Nya iskallt paranoida Skymningstid är ytterligare ett bevis på det." Paranoian som litterär teknik är ofta tungrodd, den blir gärna stollig som hos Thomas Pynchon, eller lätt obegriplig som hos John le Carré. Bromander gör den försåtligt enkel, till en krypande osäkerhet i meningar, replikskiften och små detaljer. Teknisk bravur, kan man kalla det. Expressen
9789127171985
Välj utgåva
SkymningstidSvenska - Inbunden
ISBN: 9789127171008
SkymningstidSvenska - E-bok
ISBN: 9789127171015
SkymningstidSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789127171985
I mitten av mars vann jag Henrik Bromanders bok Skymningstid här hos Omnible. Författaren är 20 år yngre än jag, serietecknare och dramatiker också. Slå det, den som kan...

Det här boken börjar på 1960-talet, men huvuddelen av den utspelar sig under 1970-talet. Boken inleds med en flygplanskapning, men det är Gunnar Björk som står i centrum av berättelsen, bland fåglar och träd. Men har har en oro inuti sig. Och hans hustru Heidi beter sig underligt. Säkerhetspolisen Monika Nilsson får upp ett spår på en högerextrem grupp, en grupp som kanske har förgreningar långt upp i staten. Kan det verkligen finnas hemliga nätverk och underjordiska celler i välfärdssamhället? Rädslan för en sovjetisk ockupation är i alla fall stor.

Ingångarna i den här romanen är flera, vilket till att börja med förvirrar mig. Men jag fastnar för språket, det fantastiskt målande språket. Tänk om alla skrev så vackert – även om det otäcka! Berättelsen i sig är en blandning av spionhistoria och extrema grupper i socialdemokratins Sverige, mellan 1960-talets upproriska decennium och 1980-talets yuppyera. Personerna som figurerar är beskrivna ganska kortfattat, men som läsare kan jag ändå göra mig bilder av hur de ser ut, låter, är rent generellt och till och med luktar.

Det här är en annorlunda roman. Bokens författare har med all säkerhet gjort gedigna efterforskningar innan han har satt sig ner för att skriva även om den här boken är fiktion. Till största delen… Slutet är… intressant.

Mitt omdöme blir högt.
Rekommenderas för den som gillar spänning