Slumpens barn : den osannolika berättelsen om när Sverige mötte Gambia

Bok av Amat Levin
"Slumpens barngjorde starkt intryck på mig, /.../ En grundlig och känslosam historia om hur Sverige och Gambia hör ihop." Kakan Hermansson "En ödmjuk och välkomponerad bok." Aftonbladet "Det är lärorik och fascinerande läsning. Med stoff för tre romaner. Minst." Expressen "Intresseväckande och personligt berättat." SvD Perfect Guide Seinabo Sey Erik Lundin Alice Bah Kuhnke Madi Banja Malando Gassama En dag gjorde jag en lista över alla svenskgambier jag känner till. Det tog bara några minuter att komma upp i ett hundratal. Jag bestämde mig för att ta reda på mer om det där som alltid varit diffust i mitt liv, relationen mellan Sverige och Gambia. Om dem som är en del av den. Och oss som är en produkt av den. Amat Levin träffar dem som kom hit redan på 1960-talet och de unga som idag gör avtryck inom kultur, mode, politik och idrott. Allt började av en slump. År 1965 är mångsysslaren Bertil Harding på resa i Senegal men kör fel och hamnar på den gambiska kusten. Till detta paradis ska han snart ta mängder av soldyrkande chartersvenskar. Samtidigt öppnas dörren för gambier som söker ett nytt liv i Sverige. Slumpens barn är ett porträtt av en dynamisk diaspora. Men det är också en personlig berättelse om viljan att reparera familjeband och vad det innebär att föra ett arv vidare. "ett ovanligt givande reportage, som synliggör Sverige på ett nytt sätt." Göteborgs-Posten "Oavbrutet intressant om relationen mellan Sverige och Gambia." Smålänningen "Intresseväckande och personligt berättat när journalisten Amat Levin får liv i en oberättad del av Sveriges historia." SvD Perfect Guide "Amat Levins bok är en stark påminnelse om den kluvenhet som blandsvenskar kan känna inför sina arv. Som barn gör man ofta allt för att passa in och klipper ett generationsband som man sedan lägger resten av livet på att tåta ihop." Dagens Nyheter "Boken är en ömsint berättelse, där Levin skildrar svenskgambiers historia och belyser människoöden på ett mycket levande och lättfattligt sätt." BTJ
Otroligt lärorik och fin bok. Väldigt intressant att få läsa om den unika kopplingen mellan Sverige och Gambia. Amat Levin är här för att stanna som författare, mycket bra!!
Jag fick lära mig mer om historian mellan Gambia och Sverige. Superbra bok, lättläst och älskvärd. Rekomenderar alla att läsa den!
Undertiteln sammanfattar boken på ett väldigt bra sätt, relationen mellan Sverige och Gambia sträcker sig tillbaka till 60-talet när Bertil Harding ordnade charterresor till Gambia. Den långa relationen mellan länderna har bidragit till att det idag finns många svenskgambier i Sverige.

I boken får vi ta del av Gambias historia, Levins egna historia men även både kända och okända svenskgambiers historier.

Jag tyckte så mycket om hur boken är uppbyggd, med de alla perspektiven som gav en mycket att tänka på och som väckte intresse.

Det här är en så bra och viktig bok som alla borde läsa.
Slumpens barn har undertiteln ”den osannolika berättelsen om när Sverige mötte Gambia”. En mening som verkligen summerar boken. Amat Levin berättar om Gambias historia i förhållande till Sverige. Vi får lära känna de människor som tog initiativ till resor för svenska turister till Gambia, och hur relationen mellan de två länderna därefter har utvecklats. I boken återges många intervjuer med människor som har rötter i Gambia, däribland kända namn som Seinabo Sey och Alice Bah Kuhnke. Samtidigt väver Amat Levin in många berättelser ur sitt eget liv.

.

Slumpens barn är lika välskriven som välresearchad, och jag tyckte väldigt mycket om sättet den är uppbyggd på. Författaren varvar fakta och intervjuer med mer personliga kapitel som utgår från honom och hans familj. Detta skapar ett driv som jag annars sällan ser i sakprosa. Mötet mellan Sverige och Gambia är något som jag tidigare känt till alldeles för lite om, och Levin beskriver detta på ett lättillgängligt och nyanserat sätt som för mig blev en ögonöppnare. Tack vare den stora bredden på de människor som bidragit till boken får många olika röster höras, och ämnen som rasism och colorism, kolonialismens konsekvenser, svenskarnas syn på invandrare och hur den förändrats under de senaste 50 åren, och så mycket mer, tas upp.
Slumpens barn är verkligen läsvärd, och jag rekommenderar den till alla er som inte redan läst den.
I betyg ger jag den en stark ⭐️⭐️⭐️⭐️/5.