Nåt trassligt inuti

Bok av Cina Friedner
Aisha stod och väntade på mig utanför sin port. Vi gick alltid tillsammans, det hade vi gjort sen vi fick börja gå själva i trean. Hon måste ha sett på mig att det var något, för hon rynkade ögonbrynen och tog min hand när vi gick mot skolan. "Är det nåt?" Bara sådär, är det nåt? Det var därför hon var min bästa vän. "Pappa åkte in till sjukhuset i natt. Han var borta när jag vaknade." Isas pappa hamnar på sjukhus. Fast inte det vanliga, där man gipsar ben och tar bort blindtarmar, utan ett annat. Ett där man inte får ha skosnören och där alla fönster och dörrar är låsta. Ungefär samtidigt händer det otroliga: Isa blir lucia när de lottar i klassen, fast det nog egentligen var meningen att det skulle bli Aisha. Hon är ju ändå den coolaste tjejen i femman. Men nu är det Isa som ska stå längst fram och läsa dikt och få stearin i håret. Men kan pappa komma och kolla? Kommer han att vara tillräckligt frisk? En rapp skildring av livet på mellanstadiet, men också en berättelse om en förälder som är svårt sjuk på ett sätt som inte riktigt går att prata om. Rädsla och förtvivlan blandas med humor, vardag och hoppfullhet, och det lämnar inte någon oberörd.
Nåt trassligt inuti
Isa går i femman och hennes pappa lider av psykisk ohälsa och hamnar på ett mentalsjukhus, där man inte får ha skosnören. Dörrar och fönster är även låsta. Hur ska hon kunna berätta om detta för sina kompisar? Samtidigt är det lucialottning och Isa blir lucia. Problemet är att Isas kompis, Aisha alltid har velat bli Lucia. Isa oroar sig för om hennes pappa kan komma på luciauppvisningen och samtidigt behöver hon reda ut saker med Aisha. Förutom att Isa blir lucia, lär hon även känna Ian Wretling, killen som Aisha är kär i. Isa har inte berättat att hon har lärt känna Ian och därför uppstår en konflikt. Resten av Isas vänner tar Aishas parti och Isa blir utfryst. Hur ska hon lyckas reda ut allting? Kommer Isas pappa komma på luciauppvisningen?

Åldersgrupp: Boken är egentligen för ålderskategorin 9-12, men passar perfekt även för äldre.
Författare: Cina Friedner
Genre: Drama
Förlag: Rabén & Sjögren
Betyg: 4,5
Antal sidor: 206 sidor

Jag lyssnade på ”Nåt trassligt inuti” och tyvärr gillade jag inte riktigt uppläsaren. Tänker man bort uppläsaren och bara fokuserar på boken, så var det en väldigt bra bok. Boken är skriven med en bra balans och är väldigt trovärdig. Har man barn, fungerar denna boken perfekt för dig som behöver prata om psykisk ohälsa med dina barn, isåfall kan ni läsa boken tillsammans och sen diskutera boken.
En mycket fin bok om kompisrelationer, om kärlek och om vardagen på mellanstadiet, men även om att ha en förälder med psykisk ohälsa, om rädslan och oron för att föräldern en dag inte längre ska finnas där.

En morgon när elvaåriga Isa vaknar är pappa inte hemma längre, han har hamnat på sjukhus. Fast inte ett vanligt sjukhus, utan ett sjukhus där man inte får ha skosnören och alla fönster och dörrar är låsta. Ett sjukhus för de som mår dåligt i själen. Pappa har varit sjuk så länge Isa kan minnas och tar mediciner för att må bättre, men ibland fungerar de inte. Isa har inte berättat för så många om sin pappas sjukdom, men hon har berättat för bästa vännen Aisha, som lyssnar och stöttar.
När det är dags att dra lott om vem som ska bli årets lucia i skolan blir det Isas namn som dras. Men det är ju Aishas stora dröm att få vara lucia! Aisha ler stort i klassrummet mot Isa, men Isa ser att det är ett stelt leende…
När Isa en dag besöker sin pappa på sjukhuset ser hon att en kille från skolan är där med och besöker sin mamma. Killen är Ian från sexan, han den snygga som Aisha är förälskad i. Isa och Ian märker snart att de förstår vad den andre går igenom och kan prata med varandra om det som är jobbigt, Isa vågar till och med berätta om saker som hon inte ens orkat med att berätta för Aisha. Men när Aisha märker att Ian och Isa umgås blir hon arg, och Isa blir lämnad utanför kompisgänget.
Kommer Aisha och Isa bli vänner igen? Och kommer pappa vara frisk nog för att komma och se på luciatåget i skolan?
Jag kunde inte låta bli att sätta mig och läsa boken direkt. Jag var inte beredd på hur den skulle drabba mig!

Jag tänkte innan jag började läsa den att det skulle vara en bok som passade för högläsning i min 5:a. Aldrig har jag haft mer rätt. Därför kommer jag i januari starta högläsningen av denna viktiga bok. Ett ämne som kanske upprör några föräldrar, men som jag känner så starkt att det inte få vara tyst om. Ämnet är föräldrar som mår psykiskt dåligt.

Mina elever vet att jag inte är rädd för att prata om svåra saker, men det underlättar enormt att prata om det svåra (med en förälder som mår dåligt och som man är rädd ska ta sitt eget liv) om man har något neutralt som en berättelse att utgå ifrån. Jag tror och vet att hjälper ingen att försöka tiga ihjäl det här. Det ska ut i det öppna. Och med en sådan här utmärkt bok blir det mycket enklare för mig som lärare (eller för en vuxen) att prata om ämnet på ett naturligt sätt.

Cina Friedner har skrivit en berättelse som känns äkta. Hennes beskrivningar och dialoger skulle kunna vara hämtade från någon klass jag haft. Det är verklighetsnära. Författaren har hittat detaljerna som gör att barnen i mellanstadiet kommer känna igen sig i.

Mitt varmaste och djupaste tack går till Cina Friedner för att hon vågade ta sig an detta ämne.
Isa är elva år och bor tillsammans med sin familj. Mamma, pappa och lillasyster Kimmy. Vardagen är kämpig då pappa sen lång tid tillbaka kämpar med psykisk ohälsa.
När boken tar sin början blir han återigen inlagd på en psykiatrisk avdelning på sjukhuset. Isa försöker ha balans på sina känslor men tycker det är skönt att slippa vara rädd för vad hon ska möta varje dag när hon kommer hem från skolan.
Vid ett besök så ser hon hur Ian Wretling kommer ut från besöksrummet bredvid deras. Ian är skolans mest eftertraktade bad boy som Isas bästis Aisha trånar efter. Är hans mamma också inlagd? De börjar snacka men vad ska Aisha säga om Isas nya spirande vänskap med Ian?

Detta är en bok som borde finnas i alla skolbibliotek och stickas i handen på barn vars förälder är drabbad av psykisk ohälsa eller egentligen vilket barn som helst. För boken både ger stöttande igenkänning men även insikter och normalisering. Dessutom en riktigt bra läsupplevelse.
Boken är välskriven och balanserad. För även om Isa hanterar en komplex vardagen med en svårt sjuk pappa, så hanterar hon samtidigt en helt vanlig vardag med. Med vänner, skolarbete och vardagsbestyr som glömda gympapåsar, luciaträning och hämta lillasyster efter skolan.

En riktigt behaglig läsupplevelse där sidorna nästan vänder sig själv. En berättelse som går på djupet och berör något viktigt.