Boktjuven - När döden berättar en historia måste du lyssna

The Book Thief
Bok av Markus Zusak
En makalös bok som skildrar mod och vänskap och som utspelar sig mitt under andra världskriget. I boken följs en flickas uppväxt och kamp för att överleva, förluster och sorger inom familjen, svindlande insikter men även glädje, och till sin hjälp har hon en nära vän och framförallt böcker som hon kommer över på helt otroliga sätt.
Blandade känslor om denna bok. Jag älskar böcker om just andra världskriget och jag hade höga förväntningar på ”Boktjuven”, men som tyvärr inte infriades. Första 200 sidorna kände jag mig fast och tyckte den var väldigt bra. Men sen blir den utdragen och seg. Sista 20 sidorna är det som att författaren får panik och slutet blir väldigt abrupt. Jag tycker inte att historien vävs ihop på ett bra sätt. Jag uppskattar berättarstilen (Döden är berättare) och ibland infogas små sammanfattande förklaringar för att läsaren ska förstå. Tyska ord blandas in i berättelsen vilket gör den mer autentisk enligt min mening. Ibland får man veta spoilers, som att någon kommer att dö, men inte hur eller när. Det gör att man vill läsa vidare och se hur det går, samtidigt som det förstör lite för mig att få reda på sånt i förväg. Den är uppdelad i delar utifrån de böcker som sätter prägel på Boktjuvens liv. Det känns som en klassiker, och att den kommer att analyseras i skolor framöver under väldigt lång tid. Jag tycker den är läsvärd, men blir som sagt besviken på slutet.
En fantastisk bok, har nog aldrig läst något bättre, älskade den verkligen, perfekt för den som är intresserad av och gillar böcker från andra världskriget.
Gripande berättelse om en flicka under andra världskriget. Hon blir föräldralös och tas om hand av ett par där hon lär sig läsa. Mycket läsvärd!
Boken handlar om den lilla tyska flickan Liesel som kommer till en fosterfamilj under andra världskriget, och där får ett riktigt hem i en mycket svår tid. En gripande berättelse om krigets konsekvenser för en liten flicka och böckers betydelse för hennes välbefinnande. En bok väl värd att stjälas helt enkelt!
Fantastisk! Ett måste för alla helt enkelt. Med andra världskriget som kuliss kastas vi också in i en helt annan värld samtidigt. Underbar läsning med mycket substans.
Ett mästerverk till bok. Handlar om en liten flicka i Tyskland under andra världskriget och hennes lilla liv med fosterfamilj, fotboll med grannpojkarna ute på gatan och kicken av att stjäla böcker. Ju längre man kommer i boken påverkas familjens liv mer och mer av kriget. Författaren bygger så vackert upp karaktärerna och deras kärlek till varandra, så det känns som att man känner dem. Hjärtskärande och otroligt sorglig och hemsk bok, men samtidigt väldigt fin och framförallt viktig. En eloge till den här författaren som levererat när det kommer till karaktärer, handling och inte minst det otroligt vackert skrivna språket. Hundra procent läsvärd, 5 AV 5!
Here is a small fact: you are going to die.

Så börjar Döden sin berättelse om Liesel Memingers öde i 30-talets Nazityskland. Nioåriga Liesels liv förändras när hon plockar upp en bok på marken bredvid sin lillebrors grav. Dödgrävarens handbok är den första boken hon stjäl och snabbt växer hennes kärlek för ord och böcker. Böckerna öppnar nya världar för Liesel och hon börjar snart stjäla allt fler, från nazisternas bokbål till borgmästarens bibliotek.

Boktjuven är en gripande och poetisk berättelse fylld av vackra citat. En modern klassiker att läsa, att älska, att gråta över och att läsa en gång till.

Köp den, låna den eller stjäl den!
En av mina absoluta favoritböcker! Spännande, annorlunda, gripande, underbar är bara några ord som beskriver denna bok. Jag minns hur jag läste första sidan och blev helt tagen och tänkte "Va, är det Döden som berättar?", det var något så annorlunda och jag älskade det! Har läst den många gånger, kommer läsa den flera gånger och kommer aldrig tröttnar.
Om du inte läst den, gör det!
Bästa boken jag läst på länge. Otroligt välskriven, genomarbetad och fruktansvärd på samma gång. Kommer läsa om och läsa om igen
Mästerverk om en liten tjej som älskar att läsa böcker och ser tyskarna bränna upp all judisk litteratur under kristallnatten. En spännande bok med mycket känslor dramatik och historia. En bok som borde vara självklar i gymnasiets litteratur undervisning.
Mycket berörande bok berättat av döden själv. Jag tycker att det är svårt att förstå hur hemskt det faktiskt var under 1940-talet i Tyskland, men en sån gripande bok fanatisk.
En otrolig fängslande berättelse om en flicka, som redan från första sidan får bemöta döden, men döden kommer inte efter henne, utan hennes bror.

Liesel bor i Tyskland, under Hitlers maktlysande välde. Hon får bor hos paret Hubermann och lära sig ett familjeskap som hon nästan hade förlorat med sin bror. Liesel är också boktjuven, hon tar böcker som faller i hennes intresse men också för att hon älskar böcker, deras innehåll och lärdomar som de kan ge.

En rätt tung bok, berättaren är nämligen döden och han älskar att spoila vissa händelser, något jag blir lite ställd av.

I stora drag var den väldigt bra! Historiska inslag, en karaktär som älskar böcker och humor.

Läs och se inte filmen. Filmen tar bort så mycket inslag och scener som definierar Hans Hubermann och Liesel.
Fantastisk bok som berör på djupet och på så många plan!
Det är en bok jag köper så fort jag ser den på loppis eller second hand! Det finns alltid någon att ge den till!
Jag läste den med år 9 i skolan och min kollega 60+ uppskattade den också!
Annorlunda skriven då bokens jag är Döden!
Läs läs läs!!!
Den här boken är helt makalöst bra och handlar om andra världskrigets vedervärdiga framfart och vad det gjorde med människor. Huvudperson är Liesel, som kommer att kallas Boktjuven, och hennes upplevelser, omtanke, frustration, rädsla, ilska och kärlek ges uttryck för i hela den ca 600 sidor långa boken. Boken är extraordinärt vackert skriven, ett litterärt mästerverk som måste upplevas, inte bara höra berättas om. Otaliga är de meningar i boken, som fått mig att stanna upp, läsa igen, och läsa högt och begrunda. Den här boken är fenomenal! Jag är så imponerad av språket, som är så centralt i boken, både vad gäller författarens användning av det, såväl som för handlingen och huvudkaraktären. Jag fascineras av det otroligt begåvade sättet att bruka humorn för att skildra det hemska. Att ha döden som berättarröst är mästerligt. I ena sekunden ler jag åt beskrivningarna, för att sedan förfäras över det starka och obehagliga som berättas.

Zusak beskriver också i denna skildring av andra världskriget hur längtan efter kunskap är en stark drivkraft, samt om vilken makt orden har i världen. Hur kärleken till böcker och texter blir livräddare, men också hur språket kan vara verktyg för ondskefulla handlingar om dess makt hamnar i fel händer.

"De här bilderna var världen och den kokade i henne medan hon satt med de underbara böckerna med de manikyrerade titlarna. Den sjöd i henne medan hon betraktade sidorna med magarna till brädden proppfyllda med stycken och ord. Era jävlar, tänkte hon. Era underbara jävlar.
[.... ]
Orden. Varför måste de finnas? Utan dem skulle inte något av allt detta existera. Utan ord var Führern ingenting. Det skulle inte finnas några stapplande fångar, inget behov av törst eller ordkonster som ska få oss att må bättre. Vad skulle man med ord till?"

Zusak, Boktjuven (2005 s. 553)

Jag är inte förvånad över att Zusak blivit omnämnd som "ett litterärt fenomen". Vilken författare! Genialiskt! Tack för läsupplevelsen. Den kommer finnas kvar hos mig.
En bok jag är förvånad att jag inte läst tidigare. Hittade den i en secondhandbutik och kände igen titeln som en som bok man måste ha läst nån gång i livet, och fel hade jag inte. Absolut en av de bästa böckerna jag läst i år med en fin berättelse ur ett annorlunda perspektiv jämfört med vad en är van vid när det kommer till andra världskriget.
Om du gillar "Ljuset vi inte ser" av Anthony Doerr så kommer du ÄLSKA "Boktjuven" av Markus Zusak!

Jag kan bara säga "Wow" vilket mästerverk inom "Andra världskriget genren/andan". Helt klart något utav det bästa och vackraste jag läst! Berättelsen är skickligt uppbyggd, väl avvägd och språkligt otroligt vacker skriven. Det är spänning rakt igenom och en äkta bladvändare. Den har ALLT en riktigt bra bok behöver. Jag kunde inte lägga ner den förrän den var utläst. Så enkelt är det. Ser fram emot mer läsning utav författaren i framtiden 😀.

Mitt betyg blir utan tvekan 💡💡💡💡💡av 5 möjliga!
Det är 1939 och andra världskriget har nyss startat. På ett tåg sitter Liesel Meminger, en tysk flicka tillsammans med sin bror. Efter att deras mamma lämnat dem är de nu på väg till fosterhem. Under tågresan dör Liesels bror och hon får fortsätta ensam till sin tyska fosterfamilj. Hon ska bo hos paret, Hans och Rosa Huberman i den sydtyska staden Molching.

Fru Huberman är en kraftig och vresig dam, men herr Huberman är snäll och ömsint. Han tar hand om Liesel på ett fint sätt och lär hennes läsa. Hon blir väldigt intresserad av böcker och ibland kan hon inte låta bli att stjäla en bok från stadens marknadsstånd. En gång blev hennes begär så stort så hon stal en bok från självaste borgmästarens bokhylla.

Familjen Huberman har ingen sympati för Hitler och i sin källare gömmer de Max, en judisk flykting. Han blir en av Liesels bästa vänner och hon blir också god vän med grannpojken Rudy. Tillsammans med Rudy spelar hon fotboll eller så stjäl de i omgivningen. Är hon med Max läser de gärna böcker. När hon inte leker med sina vänner går hon i skolan och hjälper familjen Huberman att lämna och hämta tvätt hos både fattiga och rika.

Denna roman var både välskriven och intressant, men det var inte Liesel själv som berättade, utan det var ”Döden”, och det kändes lite speciellt. Gestaltningen av både karaktärer och miljöer var utmärkta.
Denna fantastiskt läsvärda bok handlar om en flicka vid namn Liesel, som även är boktjuven, och hur hon växer upp i Nazityskland. I hennes anteckningar får följa hur hon separeras från sin mor som blivit stämplad som kommunist, förlorar sin bror och andra oroligheter och förluster som kommer längs vägen. Liesel är dock en sann överlevare och hur hon tar sig igenom tiden hos sin strikta fosterfamilj med hjälp av sanna vänner. En vänskap vi får följa är den vänskap som utvecklas mellan Liesel och den jude som gömmer sig i fosterfamiljens källare samt relationen till grannpojken. Zusak lyckas skildra en relativt gemytlig tillvaro men samtidigt känner man hela tiden krigets närvaro och hur kriget kommer närmare och närmare.
Liesels kärlek till språket får vi följa genom hela boken, det börjar i samband med hennes brors begravning när hon stjäl sin första bok. Det är otroligt bra beskrivet hur Liesel lär sig både läsa och skriva. Böcker och texter öppnar en helt ny värld för Liesel och hon börjar dela med sig av de böcker hon kommit över till de människor hon möter i skyddsrummen som de tvingas befinna sig i under bombattacker. Liesel blir till slut räddad av den egna boken där hon står som författare.
Boken skildrar verkligen människors alla sidor, och hur både ljus och mörker kan samexistera.
Det går inte att komma undan att boken berör århundradets mörkaste tid och Zusak balanserar detta på ett mycket bra sätt. Genom texten ges aldrig läsaren förhoppningen om att allting kommer få ett lyckligt slut, då detta ju inte är sanningen, med tanke på alla de miljoner judar som dog i koncentrationsläger men även tusentals tyskar som dog i bombningar och attacker. Detta är absolut en läsvärd bok, den är både sorglig, enkel, rolig, svår och stark, verkligen en bok att minnas och som tål att läsas igen.