Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström

Fatima Bremmer

Ester Blenda Nordström var en norm- och banbrytande journalist, en pojkflicka som inte gick att tämja. Det här är historien om en kvinna som gjorde det inga andra vågade, en journalist som wallraffade innan begreppet ens fanns. Hon vägrade låta sig begränsas av normerna och körde motorcykel och rökte pipa. Det här är berättelsen om hennes liv och om vad som fick henne att till slut tappa modet.

Betyg saknas
Vilken bok och vilket arbete Fatima Bremmer har gjort för att få ihop biografin om Ester Blenda Nordström! Välskriven och inget lämnat till slumpen! Och min fundering genom läsningen är, varför har jag inte hört talas om Ester tidigare? Hon är en otroligt viktig kvinna för vår feministiska historia och vi har henne att tacka för sitt driv och djärvhet!
En av de bästa biograferna jag läst på svenska. Känns nästan skönlitterär. Väldigt fin och fantastiskt med alla inslag från Nordströms egna texter och bilder.
Detta är en biografi om en kvinna som verkligen vågade gå mot strömmen i början av 1900-talet. Hon utbildade sig till journalist och utmärkte sig genom att gå i byxor, röka pipa och köra motorcykel, vilket kvinnor normalt inte gjorde på den tiden. Hon ville också ta reda på hur det egentligen förhöll sig med vissa saker och då utgav hon sig för att vara tex. en piga dvs "walraffade". Och på så sätt kunde hon skriva om orättvisor med självupplevda belägg. Det var också en kvinna som hade problem med att anpassa sig till samhällets förväntningar på kvinnor på den tiden, vilket också fick konsekvenser givetvis
Betyg saknas
Ett jävla solsken är titeln på en mycket läsvärd bok i form av en biografi om den svenska journalisten och författaren Ester Blenda Nordström. Författare är Fatima Bremmer och boken, som kom ut 2017, belönades med Augustpriset samma år.

Ester Blenda Nordström blev Sveriges första wallraffande journalist när hon tog anställning som piga för att därefter kunna skriva en bok om pigornas situation. Hon var dessutom en äventyrare och en av de banbrytande kvinnliga journalister som kallades pennskaft. I boken beskrivs både Ester Blenda som person och yrkeskvinna, hennes kärleksliv och hennes många reseäventyr över hela världen.

Boken om Ester Blenda Nordström är medryckande men känns samtidigt objektiv och är en skickligt berättad historia om en kvinna värd att uppmärksammas. Det finns egentligen ingen som inte skulle tycka om denna bok som är välskriven och fascinerande. Boken rekommenderas särskilt för den som tycker om att läsa om starka, banbrytande och modiga kvinnor.