Vägen mot Bålberget : roman

Bok av Therése Söderlind
I Nyland i Ångermanland ligger det så kallade Bålberget. Där brändes kvinnor till döds eftersom de var dömda för häxeri på 1600-talet. I Nyland på 1970-talet bor Jacke med sin tonårsdotter Veronica. Veronica börjar intressera sig för händelserna på Bålberget, särskilt eftersom hennes farmor berättat att de är släkt med en kvinna vid namn Malin som anklagades för häxeri.
Vi får först följa historien från Jackes perspektiv och sedan genom Malins. Malin bor i Nyland på 1600-talet med sin elake man och den speciella dottern Segrid. Grannpojken Olof anklagar Malin för häxeri och hon spärras in i väntan på rättegång.
I vuxen ålder kan Veronica fortfarande inte släppa tankarna på Bålberget och på sin släkt. Hon återvänder till Nyland för att ta reda på mer om sina förfäder.
Boken avslutas med Olofs perspektiv, Malins granne som nu har blivit en gammal man och berättar om sitt liv och varför han pekade ut både Malin och sin mor som häxor.
Vägen till Bålberget är en alldeles utsökt läsupplevelse. Therese Söderlind skriver otroligt väl och det är som att orden forsar ur henne, hon verkar ha en enorm berättarlust. Hon är väldigt skicklig på att växla mellan de olika huvudpersonernas röster – det märks verkligen skillnad när det är en kvinna på 1600-talet som berättar historien jämfört med en man på 1970-talet. Hon använder gamla ord och uttryck på ett sätt som gör att det låter väldigt autentiskt, utan att det för den skull blir jobbigt att läsa. Det är en intressant berättelse om en mörk del av historien, och det kändes egentligen bara tilltalande att boken var så tjock, så att den skulle räcka länge. Ändå ville jag knappt läsa ut den och nu när jag gjort det saknar jag den lite vilket är ett mycket gott betyg för en bok.