Skuggjägaren

Camilla Grebe bok 1 2019
Bok av Camilla Grebe
"Skuggjägaren" av Camilla Grebe tilldelades pris som "Bästa Svenska Kriminalroman" av Svenska Deckarakademin år 2019. Boken handlar om två nästintill identiska mord som sker med flera decenniers mellanrum. Det första skedde redan år 1944. Boken skildrar samhället och polisväsendets, framför allt kvinnliga polisers, utveckling från andra världskriget fram till idag.
En riktigt bra och välskriven bok, inte bara om olösta mord utan även om kvinnors kamp i den manliga världen.
Vi får följa med från början 1944 då ett första mord på en kvinna sker i Stockholm. Kvinnan är fastspikad i golvet, mördaren hittas inte men 30 år senare sker det igen. Ett nytt mord på en kvinna där tillvägagångssättet är detsamma, kan det vara samma mördare?

Man får i boken följa 3 kvinnor, arbetande inom polisen under olika årtionden. Deras arbete med dessa mord och hur deras kamp inom yrke och hem ser ut.

Grebe skriver som vanligt så att man inte kan lägga boken ifrån sig. Läs!
Jag tycker att Camilla Grebe är en av de bästa deckarförfattarna vi har i Sverige.
Här får hon inte bara till en otäck och skräckinjagande historia utan man får också följa med bakåt i historien då den skildrar kvinnliga poliser i olika generationer.
Oerhört intressant.

Historian har sin början 1944 då en kvinna hittas mördad, fastspikad på golvet och naken på underkroppen.
När polissystern Elsie kommer till lägenheten är mördaren kvar och Elsie dör när mördaren puttar ner henne för trappan.
Trettio år senare hittas ytterligare en kvinna mördad på samma grymma vis.
Britt-Marie blir som besatt av fallet då det är hennes biologiska mor som dog där i trappan. Hon gör allt för att hitta den skyldiga men försvinner sen själv spårlöst. Hennes familj tror att hon bara stack men Hanne, som flera år senare tar vid, är av en annan åsikt.
Flera mord sker och sätter skräck i den kvinnliga befolkningen.
När sen polisen Malin tar över efter Hanne, och nu befinner vi oss i nutid, är fallen ouppklarade.
Är det samma mördaren alla dessa år?
Hur ska de kunna stoppa honom?

Det är intressant att läsa beskrivningen av kvinnorna från andra världskriget fram tills nutid. Dels skildringen av hur de bemöttes på jobbet och hur lång tid det tog för dem att bli någorlunda accepterade på arbetet som poliser.
Och också attityden från omgivningen när man ville förvärvsarbeta och inte bara vara hemma. En resa i tiden som värvas med en ruggigt bra historia.
Ett mästerverk!
Jag älskar den här, vi får först följa Elsie på 40-talet, sen Britt-Marie på 70-talet, sen Hanne på 80-talet och Malin i nutid.

Vem är mördaren eller vilka är mördarna som gäckat polisen i så många år?
Skuggjägaren är en av de bästa och mest minnesvärda deckare jag har läst. Framför allt är det en bladvändare av rang. En serie brutala och mystiska mord som inleds redan på 40-talet för att kulminera på 70- och 80-talen blir löst först i vår egen tid, och då så klart med hjälp av ledtrådar som sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Det är dock inte en konventionell deckare. En ovanligt aktiv berättarröst tar sig en del lite udda berättartekniska friheter och bjuder på en rejäl överraskning i det intensiva slutet. Samtidigt är det också en tänkvärd roman om cirka sjuttio års utveckling i fråga om relationer mellan kvinnor och män - såväl i arbetslivet som i parförhållanden. Vissa saker har kanske inte förändrats fullt så mycket som vi vill tro, vilket Camilla Grebe illustrerar på ett ovanligt rikhaltigt sätt genom ett omfattande och välporträtterat persongalleri som sträcker sig över flera generationer
Den bästa boken jag läst på ett tag!! Boken utspelar sig på olika årtionden samtidigt som mordhistorierna hänger ihop. Varje nytt årtionde när ett nytt mord sker kopplas en kvinnlig polis in.
Spänning som gör att man vill läsa vidare och samtidigt berörs många viktiga frågor om hur kvinnliga poliser behandlas i kåren under olika tider.
Skuggjägaren av Camilla Grebe

Skuggjägaren är den första boken jag läst av Camilla Grebe.
Jag har i många år gillat svenska kvinnliga författare just inom deckargenren såsom Sofie Sarenbrandt, Camilla Läckberg, Marie Jungstedt och Viveca Sten.

Så det var extra kul att stifta bekantskap med, för mig, en ny författare inom deckaregenren. Även om jag, nu efter att ha läst Skuggjägaren, insett att Camilla Grebe skrivit flertalet böcker.

Skuggjägaren är spännande, gripande, lättläst, tänkvärd, oförutsägbar och otroligt bra. Jag gillade förutom handlingen i sig, extra mycket att läsa om de kvinnliga polisernas svårigheter under olika tidsåldrar, ända från fyrtiotalet och fram till i dag. Mycket intressant och berörande.

Gillar du deckare och samtidigt få en viktig del av vår tids historia så är det här en bok för dig!
Berättelsen fängslar från första sidan. En mördare mördar ensamstående mödrar och spikar fast dem på golvet. Vi får följa fyra kvinnor inom polisen som på olika sätt deltar i jakten på mördaren. Kvinnorna lever i olika tider 1940-tal, 1970-tal, 1980-tal och nutid. Boken beskriver skickligt vad som skiljer kvinnornas vardag hemma och i arbetet beroende på tidsepok men lyckas också beskriva hur de är också är lika. In i det sista är det oklart vem som är mördaren och trots många personer i handlingen och parallella handlingar blir det aldrig rörigt. Särskilt roligt är det att återse flera karaktärer från Camilla Grebes bok Husdjuret. Rekommenderar denna starkt då den både har en spännande handling och skildrar hur Sveriges samhälle och polis ändrats med tiden.
Under flera årtionenden mördar Träskmannen kvinnor och spikar sedan brutalt fast dem i golvet. I Skuggjägaren följer vi Elsie på 40-talet, Britt-Marie på 70-talet, Hanne på 80-talet och Malin i nutid som alla arbetar inom polisen med att hitta Träskmördaren.

Det här var en fullpoängare. Det är väldigt intressant att följa kvinnor i under olika årtionden och hur polisyrket för kvinnor har sett ut och utvecklats genom åren. Det är så skickligt berättat där kvinnorna smyger in i varandras delar i boken och det blir som ett riktigt pussel. Det är gamla sår som inte läkt, svek och ouppklarade spår som vävs in de olika karaktärernas berättelser. Jag tyckte det var riktigt bra. Jag har bara läst Dvalan som är den del i serien som gavs ut innan Skuggjägaren. Några namn återkom i denna och vissa händelser nämns som troligtvis har berättats i de första delarna i serien. Jag anser dock inte att man behöver ha läst något ur serien innan, även fast jag nu är bra sugen på att läsa de två första delarna.
Elsie lever i 1940-talets Stockholm och arbetar som polis, något som hör till ovanligheterna. En dag kallas hon tillsammans med en kollega till Klarakvarteren där en kvinna blivit brutalt mördad. I sitt flyktförsök tar gärningsmannen Elsies liv.
1974 sker ett mord i Östertuna, en förort till Stockholm, som påminner mycket om det i Klarakvarteren på 40-talet. Därmed inleds jakten på den så kallade Träskmördaren. En av personerna som arbetar med fallet är Britt-Marie, en ung polis som motarbetas på sin arbetsplats.
Fallet med Träskmördaren får förvisso inte sin lösning på 70-talet, istället återupptas den tio år senare av Hanne, och slutligen i nutid av Malin.

.

Skuggjägaren är en av böckerna som nominerats till årets bok. Om det inte vore för det hade jag nog inte läst den, vilket skulle vara väldigt trist då detta är en bok jag verkligen uppskattade. Jag gick in i den med få förväntningar, vilket kanske bidrog till min positiva läsupplevelse, och visste inte helt vad som väntade mig.
Att få följa med fyra kvinnor som arbetar i polisväsendet under fyra olika årtionden var intressant, och samtliga huvudkaraktärer kändes unika. Som läsare fick jag inblick i deras liv och problemen de kämpade med i yrket, och de förenades i sökandet efter Träskmördaren.
Boken var ständigt spännande och mot slutet satt jag som på nålar. Med ett högt tempo och oväntade vändningar blev Skuggjägaren en bok som jag verkligen fastnade för.
Boken är fjärde delen i en serie, men jag som inte läst övriga delar än upplevde den som relativt fristående. Vissa av de nutida karaktärernas bakgrund verkar ha avhandlats i en tidigare bok, men det bekom mig inte nämnvärt då behållningen var stor ändå.
Det enda jag inte uppskattade med boken var skildringarna av morden som var för brutala för min smak, men det ska sägas att jag är en lättskrämd person och att många andra säkert inte skulle reagera på detta.
⭐️⭐️⭐️+ (3,5/5).
Och vilken bok! Spännande in till sista sidan. Skuggjägaren är en otäck historia som kryper under skinnet på mig och jag måste bara veta hur det ska gå. Tempot är snabbt och boken är lättläst. Det jag gillar mest med historien är hur den är uppbyggd i flera olika delar med start en februarinatt 1944. Jag tycker om att få följa de kvinnliga poliserna som det handlar om, Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och så Malin i nutid. De är alla starka kvinnor som står upp för sig själva.

Jag tycker att Camilla lyckas fånga mig som läsare, språket i boken är lätt att följa och spänningen är hög! Jag har inte läst något av Camilla tidigare, nu är jag nyfiken på hennes tidigare böcker! Jag förstår varför ”Skuggjägaren” är nominerad till årets bok och den kommer definitivt att få en röst av mig.
Boken kretsar kring en seriemöradre som dödar ensamstående mammor och sträcker sig så långt så att vi följer fyra generationer poliskvinnor.
Boken har en lite annorlunda upplägg, varje berättelse för sig, varje historia för sig. Men Camilla har den skicklighet att kunna knyta säcken i slutet, så att ingenting fattas.
Det ligger väldigt mycket research bakom denna bok, och det är därför boken är så välskriven att historien nästan känns levande.
Galet snyggt och osannolikt spännande.
Bra beskrivning av utvecklingen i både samhället och speciellt polisvärlden.
Om du vill läsa en gripande, spännande och framförallt en tänkvärd bok, läs
Har läst 2 av Grebes tidigare böcker och precis som de andra blev jag ej besviken!
Spännande till sista sidan, bra skrivet och en riktig bladvändare.
Älskar boken är uppbyggd kring kvinnorna!
En skickligt ihopvävd historia om jakten på träskmördaren som sträcker sig från 40- talet till nutid. Vi får följa tre kvinnor i olika årtionden som alla jobbar inom polismyndigheten. Alla jagar de träskmördaren som på ett brutalt sätt mördar unga ensamstående mödar genom att bland annat spika fast dom i golvet.

Boken har också en skildring av feministisk historia där vi får följa hur kvinnorna får kämpa för sin plats och hur nedvärderande de blir bemötta av vissa av sin manliga kollegor.

Denna bok föll mig verkligen i smaken. Smart och spännade skrivet. Både en spännande mordgåta och en välbeskriven samtidshistoria om kvinnliga polisers vilkor. Grebbe låter också sina huvudkaraktären råka ut för hemskheter vilket gör boken väldigt oförutsägbar och man vet inte vad som ska hända. Det gillade jag.
En grym bok! Den är väldigt spännande och otroligt skickligt skriven. Det här är den fjärde och avslutande delen i serien och även om böckerna är fristående så skulle jag rekommendera att läsa de i ordning. Jag älskar att man får träffa samma personer i olika skeden av livet i böckerna. Skuggjägaren får 5/5 av mig!
Skuggjägaren av Camilla Grebe är den första av hennes böcker som jag läst, men det är inte den sista. Jag gillade den jättemycket!

Boken är indelad i flera olika delar. Den börjar en februarinatt 1944 då en död kvinna hittas fastspikad i golvet i Klarakvarteren i Stockholm. Trettio år senare hittas ytterligare en kvinna mördad i en sömnig Stockholmsförort. Det bisarra tillvägagångssättet är detsamma.

Jakten på mördaren får ödesdigra konsekvenser för de poliser som arbetar med fallet - Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och Malin, som är verksam idag.

Jag gillar hur man får följa de olika kvinnliga poliserna i både deras jobb och vardag. Alla tre kvinnorna möter motstånd pga att de är just kvinnor. Men de är alla starka kvinnor som står upp för sig själva och inte ger upp. Malin sätter verkligen ner foten och hävdar sin rätt. ???
Skuggjägaren av Camilla Grebe är en spännande bladvändare och fristående fortsättning på Dvalan, Husdjuret och Älskaren från huvudkontoret. Jag har läst alla delar och Skuggjägaren är precis som de andra skriven i ett snabbt tempo och spänningen byggs hela tiden på och får mig att bara vilja läsa vidare. Det är en otäck historia som kryper under skinnet på en och samtidigt ger oss ett stycke samtidshistoria från andra världskriget fram till nutid. Framförallt hur kvinnor kunde ha det. Det handlar om makt, prestige, härskartekniker och sexuella trakasserier och framförallt hur kvinnor fick kämpa för att ta sig in på arbetsmarknaden. Kvinnors utsatthet och den ojämställdhet som fortfarande finns i vårt samhälle löper som en röd tråd genom hela boken.
I mitten av 1940-talet hittas en kvinna mördad, fastspikad i golvet. Då får kvinnor ännu inte jobba som poliser men Elsie blir indragen i fallet genom sin roll som polissyster. Trettio år senare sker ett nytt mord med liknande tillvägagångssätt och sedan upprepas historien under 80-talet och i nutid. Vi får följa polisen Britt-Marie som är inblandad i utredningen 1974, på 80-talet får vi följa profileraren Hanne (som vi mött i tidigare böcker) och slutligen polisen Malin i nutid. Jakten på mördaren får ödesdigra konsekvenser för dem alla. Jag rekommenderar denna bok varmt och förstår att den har blivit nominerad till Årets bok 2020.
"Skuggjägaren" är en deckare skriven av Camilla Grebe. Enligt mig är detta den bästa boken hon skrivit. Den vann även pris som "Bästa Svenska Kriminalroman 2019" av Svenska Deckarakademin. Boken handlar om två spektakulära mord som skedde 1944 samt 30 år senare. Det unika tillvägagångssättet är nästintill identiskt vilket får polisen att tro att det finns kopplingar mellan morden. De poliser som arbetar med morden, då såväl som nu, råkar ut för en rad märkliga händelser.

Boken ingår i Camilla Grebes kriminalkvartett "Flickorna och Mörkret". Böckerna är fristående och "Skuggjägaren" är den fjärde och sista boken. Jag har endast läst den första boken i kvartetten, "Älskaren från huvudkontoret", och den föll mig inte alls i smaken. Den här boken är dock av en annan kaliber. Polisarbetet står i fokus och spänner över flera generationer vilket skapar en intressant samtidshistoria från andra världskriget till idag. Författaren lyckas på ett mycket skickligt sätt väva ihop de olika tiderna så att polisarbetet blir sammanhängande. Dels är det en spännande deckare, men det är även en mycket intressant inblick i hur samhället och polisväsendet utvecklats genom åren. Fokus är främst på kvinnliga poliser och hur de blivit behandlade genom åren. För mig är den historiska skildringen över kvinnliga poliser det absolut bästa med boken.

Boken är lättläst och spännande och den har dessutom ett oväntat slut. Alla som gillar deckare, framför allt svenska deckare, bör läsa denna. En mycket välskriven bok som förtjänar en plats som en klassisk svensk kriminalroman.