Männen i mitt liv

Sofia Rönnow Pessah

Sonias liv präglas av one night stands och festande. Hon anses vara villig och sexuellt frigjord, och för varje kapitel har hon hittat en ny man. Samtidigt som hon studerar till jurist så använder hon sex som någon sorts sociologisk undersökning. Hon ligger med män från alla samhällsklasser, men kommer oftast fram till slutsatsen att de alla är korkade och självupptagna.

9789146237075
Välj utgåva
Männen i mitt livSvenska - Inbunden
ISBN: 9789146236092
Männen i mitt livSvenska - Pocket
ISBN: 9789146237075
Männen i mitt livSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178276288
Jag brukar inte gilla böcker om "destruktiva" kvinnor (ex Nora eller brinn Oslo brinn, egenmäktigt förfarande) men denna boken kändes annorlunda för mig. Jag kunde relatera till huvudkaraktären Sonia på många olika sätt och dessutom rör sig Sonia på samma ställen som jag har gjort i mitt liv. Boken gav mig en tankeställare kring relationer jag haft tidigare och även kring mig själv.
En rakt igenom mörk och sorglig historia om en ung kvinna som söker kärlek genom sex, sex genom kärlek. Sexuella gränser passeras från bägge hållen, men jag har en känsla av att männen går därifrån mindre känslomässigt påverkade och mindre känslomässigt traumatiserade än bokens huvudkaraktär. Den läsare som inte ser det utlämnande och uppoffrande, vilka förväntningar som ställs på kvinnor och vad som händer när kvinnor inte förstår var man drar gränser, utan läser boken utifrån en ”sexbok” är nog lite fel ute i sin tolkning, är min tolkning.

Vad jag tycker? Läs den, lyssna på den.
Många olika berättelser, händelser och känslor. Mycket som är rejält välbekant och med stor igenkänning.
Det är en hopplös bild av män som målas upp och dessa mäns egon står i bjärt kontrast till huvudkaraktärens kamp med sig själv.

Utan minsta tendens till självömkan hos huvudpersonen förstår jag som läsare kapitel för kapitel hennes lidande.

Författaren är en mästare på att gestalta karaktärens inre med yttre händelseförlopp.

Älskar författarens kommentarer till kapitalismens cynism. Hade hon broderat ut detta lite mer tror jag det hade blivit fem stjärnor.