Kom i min famn

Caroline Eriksson
Det här är en deckare, som kanske mer blir en relationsroman. Det här är första boken i författarens serie Family Noir. Författaren har en examen i socialpsykologi och det är något som också finns med i boken. Boken innehåller flera olika perspektiv, både mördarens, offrets och omgivningens, väl avgränsade från varandra.
Den här författaren kan verkligen konsten att bygga upp en intrig och hålla läsaren på halster. Kom i min famn är en av de läskigaste böcker jag läst, med en stämning som gör att man som läsare bara väntar på att det ska bli värre och värre. Boken har en uppsjö av tvister och är totalt oförutsägbar, vilket är ganska ovanligt för den här genren. Eriksson är en mästare på att skildra människans komplexitet och hur otäcka sidor kan framträda när man hamnar i oväntade situationer. Deckaren har dessutom ett härligt högt tempo och man läser lätt ut den på ett par dygn.
Betyg 4
Det här är kanske inte den typiska deckare som deckarfantaster tänker på. Här förekommer psykologi, relationer och mord. Men författaren blandar innehållet bra. Boken börjar med en tillbakablick från mördaren. Men vem är offret? Det står inte helt klart till en början. Inte heller vet man vem mördaren är, eller om det är en kvinna eller en man.

Boken handlar om två par som båda har problem i relationerna, precis som det kan vara. Kvinnan Simone blir inte bekräftad av sin man och på en av de arbetsplatser hon besöker som coach möter hon Thomas. Han i sin tur har en dotter som är fyra år gammal. Thomas börjar få mystiska SMS och han får en rejäl chock när han en dag möter meddelandenas avsändare. Det börjar växa fram en elak och hotfull person i handlingen men Thomas är omhändertagande, och det kan nästan bli lite irriterande. Spänningen stiger och man kan som läsare inte låta bli att vilja läsa bara några sidor till.

Om man gillar överraskande slut kan det här bli lite av en besvikelse. Boken är faktiskt ganska förutsägbar, om ändå bra skriven. Det finns dock en sak i slutet som kanske inte riktig är det man som läsare förväntar sig. Språket är enormt bra och det är det som ger boken ett högt betyg.