Renoveringsobjekten

Eli Åhman Owetz 
Susanne lämnar både sitt jobb och sitt äktenskap för att bryta ny mark. Hon väljer att starta eget som arkitekt och får ett spännande uppdrag i Roslagen där en konferensanläggning behöver renoveras. Men allteftersom arbetet fortskrider och hon lär känna grannarna i byn börjar hon tveka om uppdraget verkligen är rätt.
9789150948646
Välj utgåva
RenoveringsobjektenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789150948646
RenoveringsobjektenSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789177190141
Susanne bor i Stockholm. Hon har efter 23 år skilt sig från Erik, och slutat på arkitektfirman. Nu ska hon satsa på att jobba som frilansande arkitekt. Men det är inte så lätt att få uppdrag.

Men så får hon ett uppdrag i byn Grävinge. Det hon trodde skulle bli ett snabbt jobb och sen hem till Stockholm igen, visade sig vara ett betydligt större jobb. Så hon bestämmer sig för att bo i byn under tiden.

När hon fått veta hela uppdraget, känns det inte helt rätt.
Efterhand som hon lär känna byborna känns hennes uppdrag allt jobbigare att utföra. Men vad kan hon göra?

Wow, vilken bok. Helt underbar feelgood, med så härliga karaktärer och fina miljöbeskrivningar. En lantlig idyll med så mycket kärlek och gemenskap.
Jag ville inte boken skulle ta slut.
Att följa upp boken Brevvännerna som nominerats till Årets Bok 2020, kan inte vara lätt men Eli Åhman Owetz har gjort det, och hon har dessutom gjort det med bravur.

Den nya boken Renoveringsobjekten som är en fristående fortsättning på Brevvännerna är enligt mig faktiskt något bättre. I Renoveringsobjekten får vi följa med arkitekten Susanne till orten Grävinge i Roslagen där hon har fått ett klurigt arkitekt-uppdrag av ortens självutnämnde pamp. I samband med arbetet lär hon känna både sig själv och ortens övriga bybor.

Eli Åhman Owetz har en fantastisk förmåga att skapa en berättelse med värme, hjärta och själ. Man sugs in i boken och dess händelser och sidorna bara fladdrar iväg. Under somriga och soliga dagar följer läsaren Susanne och hennes arbete och nya liv. Man får även stifta bekantskap med ortens karaktäristiska bybor som tillsammans kämpar för sin överlevnad och mot ortens pompöse pamp. Det är en berättelse om att ta steget och våga satsa på något nytt, att våga ta emot kärleken som bjuds och att våga lita på sin instinkt mellan vad som är rätt och vad som är fel.

Tyvärr är Grävinge en fiktiv ort annars hade jag gärna tagit en semestertripp dit och själv fått bli en del av den gemenskap som beskrivs med sådan värme. Det här är en av årets bästa feelgood-romaner enligt mig och passar perfekt som tidsfördriv under sommarens lata dagar i hängmattan eller på stranden.
Söt och charmig bok. Perfekt sommarläsning och bra tempo. Karaktärerna känns trovärdiga och nyanserade och berättelsen är en riktig goding!
Susanne lämnar sitt jobb på en arkitektfirma för att bli frilans. Hennes nästa uppdrag blir att rita om en nedlagd skofabrik till en lyxig konferansanläggning i det lilla samhället Grävinge. Något som till en början låter som ett drömjobb utvecklas sedan till något annat då ägarna vill riva alla hus längs fabriksgatan och sparka ut alla hyresgästerna.

Jag (som så många andra) hade nog gärna tagit mitt pick och pack och flyttat till Grävinge efter att ha läst Renoveringsobjekten! Så fin historia om grannarna längs fabriksgatan och om hur Susanne lär känna dem och släpps in i gemenskapen. Så härliga karaktärer och mysig miljö!
Renoveringsobjekten är den fristående fortsättningen på Eli Åhman Owets hyllade bok "Brevvännerna", som jag älskade! Här handlar det om Susanne, exfru till Erik i den boken. Hennes första uppdrag som frilansande arkitekt är att rita om en gammal nedlagd skofabrik till konferenscenter. Och, visar det sig, rita om en hel gata, där husens ägare vill riva och bygga nytt. Susanne flyttar tillfälligt in i den gamla nedlagda Konsumfabriken och blir undan för undan vän med invånarna i Grävinge, som orten heter. Hon slits mellan sitt uppdrag och lojaliteten med sina nya vänner. Dessutom blir hon lite väl fäst vid en femton år yngre man.
Det är mysigt och trivsamt, som alltid i Elis böcker. Ändå blir jag inte lika fast som i den förra. Kanske är det lite för förutsägbart.
Susanne har tagit steget att lämna arkitektfirman i Stockholm och hon får ett jobberbjudande i en liten ort, Grävinge, i Roslagen.
Det står en gammal skofabrik där, som ägaren vill rusta upp till ett konferenshotell.
Hon ser massor av möjligheter i fabriken byggd 1910. Ägaren vill att hon omvandlar den till ett gammalt bruk från 1600talet. Och att hela Fabriksgatan ska jämnas med marken och byggas upp till moderna, snygga hus, istället för de skabbiga arbetarbostäderna som står där idag.

Det är ett dilemma förstås. Hon vill ju ha jobbet, men det bor ju människor i husen!
Hon flyttar in i den gamla konsumbutiken för att kunna skissa på ombyggnationen av fabriken och hoppas kunna få ägaren på nya tankar vad gäller att riva husen.
Hon lär känna de andra i byn och får ett par fina sommarveckor och när hon tillslut vågar berätta om ägarnas planer så utformar de tillsammans en egen plan. För att rädda sina hus, sitt Grävinge, fabriken och allt omkring.
Kommer det att lyckas?
4,5 stjärnor

Jag gillade verkligen författarens förra roman "Brevvännerna" och det var med stor förväntan jag började läsa denna. Det är en fristående fortsättning på Brevvännerna.

Susanne, som är Eriks ex-fru från Brevvännerna, har sagt upp sig från sitt jobb på en arkitektfirma för att bli sin egen och ta konsultuppdrag. Hennes första uppdrag blir att rita om en gammal skofabrik till konferensanläggning i orten Grävinge. Det verkar vara ett toppenuppdrag tills ägarna berättar vad de vill riva alla gamla hus längs fabtiksgatan... Då blir uppdraget inte lika roligt för vad ska hända med alla som bor på gatan? De kommer att bli utkastade och hemlösa. Susanne som har lärt känna dem som bor där, är kluven. Är uppdraget värt att riskera sin vänskap med de boende som hon kommit nära?
Susanne är en karaktär som är lätt att tycka om liksom de boende på gatan. Handlingen går i ett bra tempo och man vill bara höra mer och mer
Renoveringsobjekten är en mysig och lättläst bok med charmig miljö och varma karaktärer!

Boken tar upp etik, är det rätt eller fel att genomföra arbetsuppdraget hon får? Jag gillar att vår huvudkaraktär gör sin research om konsekvenserna som kan uppstå.

Kanske hade jag extra höga förväntningar på denna bok då författaren är nominerad till årets bok i år med hennes bok Brevvännerna. Jag finner egentligen inga "fel" i boken, det jag saknar är bara något "extra" som skulle fått mig att älska boken, för att den skulle få fullt betyg.

Detta är en perfekt feelgood bok att läsa i sommar!
Jag har läst alla böcker som Eli skrivit och tycker väldigt mycket om hennes böcker. Renoveringsobjekten är en fristående fortsättning på Brevvännerna som släpptes förra året. I förra boken var det Malin och Erik som stod i fokus, i denna är det istället Eriks exfru Susanne. Susanne bor i Stockholm men får ett frilansuppdrag i lilla byn Grävinge i Roslagen och hon beger sig dit. Mån om att göra ett så bra jobb som möjligt och sen snabbt sticka tillbaka hem till Stockholm igen. Men under tiden i Grävinge kommer Susanne nära ortsborna och finner en fin gemenskap som håller samman byn.
Eli är en mästare på att skildra mysiga och levande miljöer på landsbygden. Miljöerna är alltid lika välbeskrivna och får mig att genast vilja åka till stället hon beskriver och Renoveringsobjekten är inget undantag. Jag gillar att vi får se gamla karaktärer från tidigare böcker skymta förbi i bakgrunden i böckerna och likaså det berömda trekaffet. Det är trevligt att få följa med på Susannes resa och se henne upptäcka andra sidor av sig själv. Jag fnissar åt författarens pricksäkra skildring av det lite finare folket som tror sig vara förmer än andra och som ser ner på alla andra i byn och helst vill ha bort dem därifrån, finns några likt dem här i vår by också. Berättelsen om Susanne fick mig helt fast och jag läste hela boken i en smäll. Det är en varm feelgoodroman som lämnar efter sig en härlig känsla och jag längtar redan efter nästa bok den författaren!
Vill inte släppa taget om boken utan bara fortsätta läsa och läsa! Efter denna historia funderar jag på att skola om mig till arkitekt och ge mig ut i sommar Sverige och leta uppdrag i klass med skofabriken. En fantastisk historia och ett måste för hängmattan i sommar!
Charmig feelgood som har allt man kan önska. Den perfekta boken för hängmatteläsning i sommar. Fantastiska miljöbeskrivningar som får en att önska sig en liten stuga i Roslagen. Eli Åhman Owetz tar verkligen med sig läsaren till platsen.
Jag kan bara instämma i hyllnings kören och med varm hjärta säga att Eli verkligen har lyckats med uppföljaren till Brevvännerna. Hon är tillbaka med en ny varm relationsroman.
Här sitter jag nu med boken i knät och en av mina första tankar var...
Nej, den är slut! Men i samma andetag kom insikten den var ju hur bra som helst, jag till och med snäppet vassare en Brevvännerna. Hur nu det kan vara möjligt.
Berättelsen är otroligt varm och med den charmiga lantliga idyllen och med den härliga tonen av gemenskap och kärlek som löper som en röd tråd genom hela boken gör att jag har en go känsla när jag läser varje sida.
Hela recensionen på https://bokprataren.blogspot.com/2020/05/jag-kan-bara-instamma-i-hyllnings-koren.html
Brevvännerna av samma författare är en underbar feelgood, men för mig fastnade jag ännu mer för Renoveringsobjekten. Karaktärerna kändes levande och jag kunde verkligen känna Susannes dilemman. Hon måste fråga sig själv vad som är viktigaste, jobb eller nya vänner, och det är knappast ett enkelt beslut. Hur hon sakta kommer allt närmare Conny är väldigt fint. Hon försöket motstå sina känslor då hon inte kan acceptera åldersskillnaden, vilket leder till en underhållande läsning.
Detta är den fristående fortsättningen på Brevvännerna, som jag för övrigt också älskade! Vi får följa Eriks fd fru Susanne från storstaden till landsbygden där hon tar sig an ett frilansuppdrag som arkitekt. I den lilla byn Grävinge ska hon rita om en gammal fabrik till ett hotell. Men som alltid så är det inte alltid som det verkar…. jag väljer att inte spoila mer för jag tycker du ska läsa boken själv istället ❤️

Det är en otroligt varm historia med den lantliga idyllen som genomsyrar sidorna med gemenskap och kärlek. Det handlar om livet, kärleken och att våga. Lita på sin intuition.
Vad är rätt. Vad är fel?

Med tårarna rinnande nerför mina kinder läste jag de sista sidorna…jag kan inte sätta fingret på vad det är som berör mig så innerligt, men värmen & kärleken i allt det enkla & vackra. För det är en vacker berättelse på alla sätt!