Egalias döttrar

Egalia’s Daughters
Bok av Gerd Brantenberg
I Egalias döttrar beskriver författaren hur samhället hade kunnat se ut om det vore ett matriarkat. Författaren har vänt upp och ner på allting, inklusive språket där samtliga maskulint klingande ord har bytts till feminina ord. Landet Egalia befolkas till exempel av kvinniskor, inte människor. Det är kvinnorna som är huvudförsörjare av familjen medan männen är hemmakarlar.
Egalias döttrar utspelas i landet Egalia, ett matriarkat. Det är kvinnorna som styr samhället och männen som utsätts för ett strukturellt förtryck. Det är männen som är rädda för att bli våldtagna, mannen som måste ta ansvaret och ta hand om barnet om kvinnan blir oönskat gravid och killarna som när de kommer in i puberteten behöver använda pehå (penishållare).

Petronius drömmer om att bli sjökvinna, men den drömmen är det många som skrattar åt och viftar bort. Inte kan en man bli sjökvinna! Petronius är trött på att ständigt bli förminskad och sexuellt trakasserad och därför går han med i en maskuliniströrelse, där de kämpar för ett jämställt samhälle.

Det bästa med boken är språket. När man läser inser man hur otroligt maskulint vårt språk är uppbyggt. Till exempel heter det inte människa utan kvinniska och så säger man befruska istället för att behärska. Det är männen som är hemmakarlar, går på kafferep och sitter med papiljotter i skägget och säger ”vill dam vara fin får dam lida pin”.

Det är en riktigt bra historia med ett fantastiskt och tankeväckande språk. En bok alla bör läsa!
Makalös, fantastisk, underbar! Språk bortom denna värld (bokstavligen). Genomtänkt, skarpa resonemang om hur mansförtryck skulle rättfärdigas. Mer än att byta subjektet man mot kvinna, så logiskt uttänkt. Den väcker en ny dimension av medvetenhet. När man läser boken glömmer man dagens premisser som finns i samhället och sjunker in i Egalias värld.