Bödlarnas profetia : en spökhistoria

Bok av Ricky Strandberg
"Skepnaden i gråstripigt hår lyfte de vida, trådslitna ärmarna på sitt kläde med en stel åtbörd, skred fram över golvet med resta armar, som inför ett medicinskt ingrepp. Under en bråkdels sekund såg Mikael det hatiska anletet skymta fram ur kapuschongen. Ådriga händer, med krokiga, smutsbruna fingrar och långa naglar skrev tecken i luften, en besvärjelse. I ansiktet som drog sig tillbaka inuti den svarta kapuschongen var dragen bleka och stela som döden. Här fanns ingen nåd. Det dessa skuggdemoner kommit för att uträtta, det skulle uträttas. Varje offer som krävdes var ödesbestämt. Döden var redan ett faktum." Södermalm, Stockholm. En väl förborgad hemlighet i stadens historia - ett blodigt dåd under 1700-talet - når dagens ljus när den avslöjas vid ett arvskifte, nedtecknad i efterlämnade brev och dokument. Åren runt 1740 lönnmördas flera familjer i staden och deras kroppar återfinns aldrig. Dådet uppdagas i nutid i samband med ett dödsfall med till synes naturlig orsak - men det verkar finnas en koppling till de snart trehundra år gamla morden... Mikael, arvtagaren, och hans närmaste samlas för att skifta arvet. De är satta att städa det hus där den döde påträffades, sittande på en pinnstol framför en antik spegel, och släktens mörka förflutna börjar ta form... "En riktigt ruggig rysare" - Jesper Ersgård, författare RICKY STRANDBERG har en fil. mag. i Engelska och Svenska/Litteraturvetenskap från Stockholms universitet, varit verksam i tjugo år som lärare och har sedan barndomen ett särskilt intresse för och själv skrivit berättelser i den fantastiska och gotiska traditionen. BÖDLARNAS PROFETIA är den första romanen i tryck.
Jag är inte mörkrädd men...
En spökhistoria för vuxna? Det vet väl alla vuxna att spöken inte finns. Eller?

Mikaels farbror Åke dör och lämnar ett stort hus efter sig. Ett hus som varit i släktens ägo sen 1700-talet. Ett hus där det händer märkliga saker. Man hör röster som pratar, känner vinddraget när någon går förbi och drömmer fasansfulla drömmar. Eller är det inte drömmar?

Bödlarnas profetia får en olustkänsla att sprida sig i kroppen efterhand som jag läser. Storyn är bra och håller ett högt tempo. Dock upplevde jag den som lite svår att komma in i, allt flöt ihop, nutid, dåtid och drömmar. Men den tog sig och jag är glad att jag inte gav upp.

Ricky Strandberg har en känsla för detaljer och miljöskildringarna är väldigt målande. När det gäller de spöklika varelserna får jag syner typ Michael Jacksons Thriller. Jag gillar de historiska tillbakablickarna och det gotiska mörkret. Att man som läsare får vandra runt i ett svunnet Stockholm med en inte alltid oblodig historia.
- Visa kortare text