Vegetarisk Julmat

At Grave's end
Bok av Lena Brorsson Alminger
Idag väljer allt att sluta äta kött och istället bli vegetarian. Skälen bakom valet att bli vegetarian är många; bland annat köttindustrins stora klimatpåverkan. Det är därför helt rätt i tiden med en kokbok som tipsar på vegetarisk julmat. Fylld med smarriga julrecept som bjuder in till ett hållbart och vegetariskt julbord för alla.
Det här är en bok full med vegetariska julrätter, indelade i olika kategorier. Bland dessa finns varma och kalla rätter, bröd och pålägg och sötsaker. För att maten ska förmedla julens smaker har författaren inkluderat julkryddor och andra ingredienser som traditionellt förknippas med julen. Här finns till exempel äpplen, nötter, grönkål, kryddnejlikor, kanel, saffran och rotsaker. Färgerna rött och grönt är också framträdande. Bland de varma rätterna finns en svampsoppa med örter och rödvin, en mer mustig soppa som innehåller lagerblad och rikligt med svamp. Författaren rekommenderar att lägga till en klick crème fraiche. Bland de varma rätterna finner vi också tofubollar med yoghurtsås och pizzasnurror med grönkål och getost.

De kalla rätterna innehåller en paradrätt på det vegetariska julbordet, griljerad kålrot. Bland det kalla finns också nötfärslimpa, grönkålsrulle med parmesanost och quorn i örtmarinad. Det sistnämnda receptet är helt enkelt fryst quorn i bitar från mataffären, som sedan steks i en marinad bestående av rapsolja, balsamvinäger, rosmarin, soja, vitlöksklyftor och lagerblad.

Slutligen kommer de söta rätterna, som bland annat bjuder på juldoftande kryddig äppelpaj, pepparkaksmuffins med kanelströssel och dadlar och fikonmarmelad med mandel. Ett recept på julglass förespråkar att man låter russin dra i rom, och skapar en äggulesmet med vispgrädde, frukt som lagts i blöt, valnötter, pepparkakskross, choklad och kryddor. Allt hälls i en globformad skål, vilken sedan läggs i frysen i fyra timmar. Detta skapar en glassbomb.

Visst finns det en hel del julsmaker i den här boken, men titeln känns vilseledande. Eftersom det används mycket ägg, mjölk och ost i recepten så borde boken snarare heta "Lakto-ovo-vegetarisk julmat". Ett alternativ hade varit att recepten kompletterats med ett par extra rader kring hur man hade kunnat göra dem helt växtbaserade. Det står också en förklaring kring vad lakto-ovo-vegetarian är för något längst bak i boken, men den kunskapen appliceras inte i övrigt. Därför, och även på grund av att den varma maten känns mer som entréer än som huvudrätter, kan jag inte ge boken ett högt betyg.