Luften är fri

Bok av Sara Lövestam
Kouplan har blivit hemlös. Allt han äger finns nu i hans ryggsäck, och han måste hitta en plats som skyddar mot både regn och gränspoliser. Det är tufft, inte det ultimata tillfället att ta ett nytt uppdrag. Å andra sidan behöver han pengarna. I en villa i Bromma bor en kvinna, som misstänker att hennes man, Håkan, är otrogen. Ett rutinuppdrag för en detektiv - men ju mer Kouplan upptäcker, desto mer förstår han att detta handlar om något helt annat. Något värre. Samtidigt som han nystar upp de alltmer mystiska trådarna kring Håkans förehavanden, försöker han reda upp sitt eget liv. Snart får han söka asyl igen och röra sig fritt på gatorna - men det är inget mer än en andningspaus. Luften är friär en spännande och gripande berättelse om ett fall och en människas kamp för ett riktigt liv. Det är Sara Lövestams tredje bok om Kouplan.
Efter att ha läst två spänningsromaner i följd (ska inte göra det igen) med mycket våld och många mord känns Luften är fri som befriande trovärdig. Den utspelar sig i en miljö fylld av dagens samhällsproblem även om de som bekant snabbt blir gamla, får nya ansikten eller byts ut (boken skrevs 2016). Men det är "riktiga människor" med sina förtjänster och brister som brottas med livets ibland tuffa villkor. Här finns MS sjuka Ulrika som vägras sjukpenning, maken Håkan som beter sig underligt och papperslöse Kouplan som försörjer sig som privatdeckare. På vägen möter de en pamflett av människor från samhällets botten till dess topp.

Berättelsen är mager i sin start - vad gör Håkan och hur ska Kouplan dra för slutsatser av Håkans underliga beteende. Men varje gång som man undrar vart tar berättelsen vägen nu så överraskar berättaren oss med att stegra och fördjupa berättelsen. I slutet landar hela berättelsen så att den känns som att den har tillfört en dimension till. Berättaren (författaren) har en insikt i problembilden som gör henne till en god berättare.
I somras fyndade jag second hand den tredje delen i Sara Lövestams Kouplan-serie, Luften är fri, inbunden och i bra skick. Boken kom ut 2016. Först tvekade jag lite med inköpet eftersom jag varken hade eller hade läst del två, bara del ett, men jag slog till. Del två inköptes på nätet. Den, liksom den tredje delen, har jag nu alltså läst. Återstår del fyra…

I denna del tre är Kouplan tillbaka i Stockholm och lever som hemlös och flykting utan uppehållstillstånd. Han får ett uppdrag av en Ulrika i Bromma att spana på maken Håkan, som hon tror är otrogen. Kouplan tar sikte på Håkan, men kommer snart på att det handlar om nåt helt annat än otrohet. Frågan är bara vad. Samtidigt tampas Kouplan med det faktum att han snart har rätt att söka asyl igen. En inte helt okomplicerad tillvaro för nån som inte bara är flykting och hemlös utan även är könsbytare…

Den tredje delen om Kouplan är inte så mycket deckare. Snarare ligger författarens fokus på hemlöshet och asylsökande flyktingar. Inte helt förvånande med tanke på att hon är SFI-lärare. Kouplan har en tuff tillvaro, det förstår jag. Beskrivningarna av andra hemlösa, människor som är både omtänksamma och opålitliga, känns väldigt trovärdiga. Jag hade emellertid önskat mer av deckarbiten i den här boken. Det tar ganska lång tid innan boken blir spännande på grund av fallet Kouplan jobbar med. Eller… det blir nästan inte spännande alls. Även HBTQ-temat känns nedtonat. Som vanligt är dock även den här boken av författaren välskriven, även om själva innehållet inte direkt passar mig.

Mitt omdöme blir medel.