Bit inte solen : [roman]

Bok av Tanith Lee
Skulle du vilja ha vingar? Eller kanske prova på att byta kön? Teleportera dig, eller ägna dig hämningslöst åt droger och sex? Allt är möjligt för karaktärerna i denna science fiction-roman, där man inte behöver arbeta eller ta nåt ansvar, allt sköts av robotar. Frågan är om dessa människor är lyckligare än vi?.
9789172281271
Välj utgåva
Bit inte solen : [roman]Svenska - Pocket
ISBN: 9789172281271
Don't Bite the SunPocket
ISBN: 9780879974862
Don't Bite the SunPocket
ISBN: 9780879972219
Bokens huvudperson är en ung person som aldrig nämns vid namn. Det är ur hens perspektiv bokens handling skildras. Hen lever i en framtida, överdådig värld där allt finns tillgängligt för dess invånare. Bokens jag är en "Jang", en ungdom som har fri tillgång till fantastisk mat, ett överdådigt boende och underbara kläder. Den synbara friheten är total, men samtidigt lever alla människor i staden Fyra-Bee inneslutna i en bubbla där deras verkliga frihet är starkt begränsad. Därav kommer titeln "Bit inte solen", för huvudpersonen börjar efter ett tag att göra just det. Hen revolterar mot överheten och blir också straffad för detta, men det blir ändå inte som makten i Fyra-Bee tänkt. Huvudpersonen fortsätter att dansa undan och bita tillbaka.

Staden Fyra-Bee är ett utopia till att börja med, författaren beskriver fantasifullt och med omåttlig kreativitet hur invånarna har tillgång till allt. De kan till och med bestämma formen på sina egna kroppar, inte ens döden är ett hot i denna eviga utopi. Om man tar livet av sig i Fyra-Bee blir man upphämtad av robotar, som tar ut ens livsessens och placerar den i en ny kropp som man själv får utforma. Ett extra huvud, antenner eller flammande rött hår ner till fötterna? Inga problem, allt är möjligt. Huvudpersonen växlar mellan en kvinnlig och en manlig kropp, och har romantiska relationer med människor av alla kön. Men trots att världen är full av möjligheter känner sig huvudpersonen till slut ändå tom och den oäkta, fabricerade tillvaron i Fyra-Bee känns innehållslös. Hens vilda eskapader räcker inte till och att följa reglerna i ett själlöst samhälle blir omöjligt för bokens okuvliga huvudperson. Det är just bokens jag som är en av de största behållningarna med boken, hens humor och snabba intellekt driver handlingen framåt. Med Tanith Lees kreativa författarstil blir boken aldrig tråkig. Det här är en av mina absoluta favoritböcker.