Nora eller Brinn Oslo brinn

Bok av Johanna Frid
Hur svartsjuk får man bli? Hur ofta kan man titta på en främmande människas Instagram? Hur mycket mensvärk måste man ha? Är Norge paradisets mittpunkt? Johanna är ihop med Emil. Emil har en exflickvän som heter Nora. Nora är allt Johanna inte är: vacker, norsk, offentligt älskad i sociala medier. När Johanna av en slump får reda på att Emil och Nora ska ses inleder hon en grundlig efterforskning om Nora på Instagram - en undersökning som inte tycks kunna få ett slut. Samtidigt förtärs Johannas kropp inifrån; inte bara av svartsjukan, utan också av en genomborrande, ändlös smärta i livmodern. I sin autofiktiva och svart humoristiska roman Nora eller Brinn Oslo brinn under söker Johanna Frid med skarp blick två av vår tids stora kvinno sjukdomar - Instagram och endometrios.
Det händer inte så mycket. Man får följa Johanna, som är ohälsosamt besatt av sin pojkväns ex. Sen får hon endometrios och mår sämst. Och sen är boken slut. Älskar nutidsaspekterna av boken, rappt språk och saker man kan känna igen sig i. Men för mig för mörk och deprimerande.
Boken handlar om svartsjuka, sjukdomen endometrios och om sociala medier. Johanna är tillsammans med Emil från Danmark. Emil har tidigare varit ihop med Nora från Norge. Johanna lider av svartsjuka och stalkar Nora och hennes mamma på Instagram. Vilket gör henne mer svartsjuk. Jag tycker det var roligt att läsa en berättelse som utspelar sig i nutid och tar upp moderna fenomen som att följa sina rivaler på Instagram och må dåligt av det. Att boken utspelar sig i Danmark till viss del uppskattar jag också. Boken har fått Dagens Nyheters kulturpris.
Johanna blir som besatt av sin pojkväns ex Nora. Nora får symbolisera idealbilden för allt Johanna anser att hon borde vara. Medan boken fortgår blir hon mer och mer besatt.