Mandelmanns söta : recept och baktankar från Djupadal

Mandelmanns lilla söta
Bok av Gustav Mandelmann och Marie Mandelmann
Söta bakverk och andra godsaker har en självklar plats i självhushållet hos Marie och Gustav Mandelmann på Djupadal. Som allt annat på gården följer det söta årstidernas gång. Bland de cirka 70 recepten i den här boken finns bland annat nyårsdagens wienerbröd, vårens kräm kalvamell, sommarens lavendelbiskvier, höstens äppelmunkar och julens favoritkakor bonkisar. Allting bakas eller tillreds på det som odlingarna och djuren bjuder på - och lite till. "Frågan är hur man ska bejaka det eviga sötsuget inom sig, särskilt i en modern tillvaro som håller oss alla alltmer stilla, rentav fjättrade vid en skärm när hela vår organism egentligen är skapt för rörelse och strapatser? Vi tror att svaret ligger i att sträva efter rena råvaror så långt det bara går. Hellre en enda riktigt god syltgrotta, kanelbulle eller semla gjord på äkta råvaror än ett helt lastbilsflak fyllt med tråkiga bakverk med fejkaromer, fejksmör och fejksötma som man inte ens vill att familjen Linderöd uppe i grishagen ska behöva slösa bort tiden på. Även den minsta kulting ska kunna känna, igen och igen: Detta var den godaste kanelbulle jag ätit i hela mitt liv!" Teckningarna i boken är gjorda av Tora Mandelmann och fotografierna är tagna av Marie Mandelmann.
En väldigt fin bok, med en rustik känsla och vackra illustrationer. Innehåller recept som får magen att kurra, och leder till en önskan om att ta fram bunken och vispen för att slänga ihop en smet av något slag. En väldigt välkomponerad kokbok med vackra inslag från livet på Djupadal.