Det första chiffret

Bok av Denise Rudberg
En historisk roman om tre kvinnor i andra världskrigets Stockholm. Signe, Elisabeth och Siri har olika bakgrunder men får tillsammans ett uppdrag som har stor betydelse för rikets säkerhet. De ska nämligen genom signalspaning knäcka nazisternas krypterade meddelanden. Nu är det livsviktigt med lojalitet och att veta vem som är vän och fiende.
Tre kvinnor i Stockholm 1940, tre olika öden. De har alla tre begåvningar som gör att de väljs ut att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod.

Det är en enkel berättelse, det är min första tanke. Det är ingen stor bok med omvälvande händelser. Det är ett enkelt språk och vissa skeenden går snabbt att förutse, men det är något som gör att jag inte kan sluta läsa förrän jag kommer till sista sidan.
Kanske något med de kvinnliga karaktärerna som gör att jag vill veta hur det går, trots att det känns som att jag vet hur det kommer att sluta.

Ungefär som serien med Marianne Jidhoff, har jag väl börjat kan jag inte sluta.
Den här serien gillar jag dock bättre. Inte lika mycket fokus på utseende.

Kommer absolut att läsa fortsättningen.
Spännande och snabbläst berättelse om tre kvinnor i andra världskrigets Sverige. Det ända negativa med boken är att den tog slut för fort. Tre kvinnor med helt olika bakgrund som hamnar på samma viktiga och hemliga jobb. Där ska de försöka knäcka kodade meddelanden från tyskarna. Vi är med dem på jobbet, men även privat och man får en känsla av hur det kan ha varit att leva som kvinna under den här tiden. Att vara kvinna inom försvarsmakten som var och är så mansdominerad. En av kvinnorna ha dessutom kommit till Sverige som flykting, Utan sin make. Hur ska det bli för henne och hennes familj? Jag ser mycket fram emot att läsa de kommande delarna i serien.
Jag var väldigt förväntansfull när jag började läsa denna bok. Jag har läst alla böcker i Denise serie om Marianne Jidhoff och tycker väldigt mycket om dem.
Och jag tyckte att det lät spännande med en ny serie som var inspirerad av kvinnor i författarens närhet och att historian var stoff från verkliga livet och att den skulle utspela sig i andra världskriget.
Det är ju få böcker som handlar enbart om kvinnor från denna tiden.
Men dessvärre tyckte jag inte att boken riktigt kom igång.
Jag hade viljat läsa ännu mer beskrivningar om kvinnorna och hur de mådde och hade det.
Och jag tyckte att handlingen var förutsägbar.
I boken får man följa tre starka kvinnor som är otypiska för sin tid som väljs ut av regeringen för ett spännande och farligt jobb där de ska knäcka tyskarnas koder genom signalspaning.
Man får en fin skildring av Sverige på 1940-talet.
Första delen av tre i en fantastisk serie. Boken handlar om 3 kvinnor under 40-talet i Sverige som är väldigt olika till sätt och bakgrund men som alla tre är ovanligt begåvade inom matematik och att lösa samband. De tre kvinnorna anställs av staten för att hjälpa till att avkoda meddelanden under kriget. Boken är spännande och går knappt att lägga ifrån sig, man får som läsare en uppfattning om hur det var att leva under krigstiden bland annat genom trovärdiga matbeskrivningar. Fantastisk bok!
En lättläst, fängslande bladvändare! Denise Rydberg har skrivit en bok om ett ämne som jag inte visste något om.
Vi får följa tre kvinnor i Stockholm under 2:a världskriget. De unga kvinnorna har olika bakgrund, men de har alla förmågan att förstå siffror och lösa chiffer. De väljs ut av regeringen och deras uppgift blir att hjälpa till att knäcka tyskarna kod. Man kan inte lite på någon, överallt finns spioner och farliga män. Vänskap uppstår och växer mellan kvinnorna.
Jag vill veta mer om tiden och kvinnorna! Del två finns utgiven och jag väntar på del 3!
Denise Rudberg gör det igen. Precis som i Marianne Jidhoff serien slukades jag in i berättelse. En berättelse om tre kvinnor från 1940-talet. Med tre skilda bakgrunder som förs samman. Det finns en sak dessa tre kvinnor har gemensamt, och det är deras förmåga att lösa siffror och chiffer.

Jag ser fram emot att få följa de tre kvinnorna, i deras kamp för rikets säkerhet. Och hur deras vänskap längs vägen utvecklas. Kan varmt rekommendera det första chiffret. Ingen går besviken efter att ha läst den.

Bokens helhetsbetyg blir 5 av 5. Det första chiffret är en väl genomarbetad och välskriven roman. Ju mer tid du får tillsammans med huvudkaraktärerna, kvinnorna desto mer vill du veta. Du vill veta allt om deras livsöden, vänskapen, flykten och kärleken.
Jag har inte läst särskilt mycket av Denise Rudberg tidigare, så några förväntningar på "Det första chiffret" hade jag inte. Som helhet var det en helt okej och välskriven berättelse, men man behöver nog läsa resterande delar också. Det var tydligt att den här boken är en del av något större.

Man får följa tre kvinnor; Signe, Elisabeth och Iris. Eftersom presentationen av de här kvinnorna var tydlig, upplevde jag inte bokens inledning som särskilt förvirrande. Jag uppskattar att Denise Rudberg också gjorde det enkelt att veta ut vems synvinkel man läste berättelsen, genom att helt enkelt döpa kapitlet efter den kvinnan.

Jag kan tänka mig att läsa nästa del i serien för att kunna bilda mig en ordentlig uppfattning.
Jag hade avvaktat lite med att läsa den här boken. Tänkte att det nog inte var en bok för mig, även om jag tycker mycket om Denise Rudbergs andra böcker. Men så reserverade jag boken på biblioteket för att sen läsa den på några dagar. En riktig bladvändare. Denise Rudberg har gjort en skildring av 1940-talets krigstid i Sverige, vilket ger perspektiv på tillvaron och blir särskilt intressant för egen del, då både min mormor och farmor var i ålder med huvudkaraktärerna vid den tiden. Min mormor arbetade dessutom som hembiträde, precis som karaktären Signe. Jag gillar alltså att kastas bakåt i tiden och genom boken få ta del av hur vardagen såg ut för mina mor- och farföräldrar. I vanlig ordning skriver Denise Rudberg med ett lättsamt språk och det var riktigt svårt att lägga ifrån sig boken. Stort plus för den djupare handlingen, men lite minus för att handlingen faktiskt hade kunnat vara ännu djupare. Hoppas dock att det beror på att första delen är lite av en introduktion till miljön och karaktärerna i serien och att del nummer två som nu är ute inte kommer att göra mig besviken. Ser så fram emot att läsa den.
Jag älskar Denise Rudbergs serie om Marianne Jidhoff och var himla nyfiken på den här romanen. Vad roligt det är när författare visar att de kan skriva i olika genren och gör det bra. Den här historiska romanen känns välskriven och jag gillar alla tre karaktärerna. Nu har del två kommit och jag ser fram emot att få följa de tre smarta kvinnorna!
Det här är den första delen i en ny serie av Denise Rudberg, jag har läst en del av författarens böcker tidigare och jag gillar hennes sätt att skriva böcker. Denna bok utspelar sig under andra världskriget i Stockholm och handlar om tre starka kvinnor med stort mod - Signe, Elisabeth och Iris som förenas. Trots deras olika bakgrunder och liv så uppstår vänskapsband.

Boken är välskriven, intressant och fängslande och den hade ett bra driv och för mig blev det svårt att lägga ifrån mig boken, jag vill bara läsa mer om de tre kvinnorna. Otroligt bra miljö- och karaktärsbeskrivningar, jag kände verkligen av tidens anda i Stockholm under 1940-talet. Boken slutar med en riktig cliffhanger - borde vara förbjudet (hihi) men jag har ju tur eftersom del två precis har släppts så det är bara för mig att dyka ner i den boken.
Jag kan bara instämma i hyllnings kören och med varm hjärta säga att Eli verkligen har lyckats med uppföljaren till Brevvännerna. Hon är tillbaka med en ny varm relationsroman.
Här sitter jag nu med boken i knät och en av mina första tankar var...
Nej, den är slut! Men i samma andetag kom insikten den var ju hur bra som helst, jag till och med snäppet vassare en Brevvännerna. Hur nu det kan vara möjligt.
Berättelsen är otroligt varm och med den charmiga lantliga idyllen och med den härliga tonen av gemenskap och kärlek som löper som en röd tråd genom hela boken gör att jag har en go känsla när jag läser varje sida.



Det handlar om vad livet har att erbjuda, ska man våga eller inte. Hur säker kan man vara på känslor och på sin intuition. Vem bestämmer vad som är rätt för mig?
Miljöbeskrivningarna samt personporträtten är så klockrena så jag känner mig som en i gänget på Fabriksgatan i Grävlinge.
Ibland upptäcker jag till min förvåning att jag sitter och småskrattar eller nästan gråter av ilska, det är det som gör att jag med glädje ger boken 5/5 i betyg.
Fängslande bok som är helt omöjlig att lägga ifrån sig! Här visar D.Rudberg en helt annan sida av sitt författarskap. Som vanligt får man följa starka kvinnor, men denna gång i en helt annan miljö. Längtar efter fortsättning! Detta är en av de bästa böckerna av Denise som jag läst!