Resan från mörkrets hjärta : om ondskans och godhetens mekanismer

Bok av Eva-Lotta Hultén
Även om vi inte vill begå onda gärningar är det ändå många som gör det, nu och genom historien. Eva-Lotta Hultén försöker hitta svaret på vad ondska är, genom att gå till platser som nazisternas Tyskland, Rwanda och Abu Ghraib. Socialpsykologin är ett annat ställe där svaret kan hittas om varför vanliga personer väljer att skada och plåga oskyldiga människor.
I denna bok ställer författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén frågor och vilka människor det är som kan skada, plåga och också mörda människor som är oskyldiga. Hon tar upp frågor om vad vårt samhälle gör för att komma till bukt med mobbing, skjutningar och massmord. Läsaren får även läsa om exempel från nazi-Tyskland, kriget i Iran och Rwandas folkmord. Hon berättar om mördarnas känslokalla uttryck i rättssalen, att de inte verkar ha någon ånger.

Författaren tar även upp Anders Behring Breivik, den man från Norge som sköt ner oskyldiga ungdomar på Utøja, en ö utanför Oslo där de var på ett socialdemokratiskt ungdomsläger sommaren 2011. Breivik själv berättade under rättegången att han bara ville hjälpa Norge till att bli rent. Han såg sig själv som en hjälte och hade ingen som helst ånger för det han gjort.

Jag tyckte att det var en mycket viktig och intressant bok. Att få läsa om dessa mördare som anses vara ”vanliga” människor som lever som alla andra ute i samhället. Ingen märker att han/hon uppträder på ett konstigt sätt, och ofta sägs det när personen blivit häktad att: ”Han/hon var ju som vem som helst, det hade vi aldrig kunnat tro”. Jag saknade dock lite mer om svenskar som gjort liknande brott, eftersom författaren är från Sverige.