Den skrattande hazaren

Bok av Kjell Eriksson
Det här är den elfte delen i bokserien om kommissarie Ann Lindell. Ann har precis lämnat Uppsala och flyttat till en liten by i Uppland. Mitt under nyårsnatten skakas det lilla samhället av en mordbrand på ett asylboende, och Ann dras in i fallet samtidigt som en av hennes tidigare utredningar börjar ställa till det för henne. Efter en tid exploderar en bomb i Stockholmsförorten Hökarängen.
En gammal skola som nu fungerar som asylboende står plötsligt i brand och den lugna tillvaron ute på landet är nu ett minne blott.

Den före detta polisen Ann Lindell som nu arbetar med att ysta ost om dagarna kan inte riktigt låta bli att så smått börja göra en egen liten utredning om vem som ligger bakom branden. Detta privatspanande uppskattas dock inte av ortsborna och Ann börjar få otrevliga överraskningar.

Ganska snart är brand nummer två ett faktum. Har denna branden något med den första att göra? De spännande inslagen slutar inte där utan stulna sprängämnen och en bomb får vi som läsare också vara med om.

Lindells kollegor jobbar febrilt för att lösa dessa brott samtidigt som vi får följa några personers privatliv och deras öden med diverse problem och kärleksliv.

Den skrattande hazaren är en kriminalhistoria av ett, i mina ögon, lite lugnare tempo. Många personer är inblandade och bitvis har jag lite svårt att hänga med i alla svängar. Det kan dock vara så att det bara beror på att jag läst boken ”vid fel tillfälle”.

Det är en bok som är svår att lägga ifrån sig, Eriksson skriver på ett sätt som gör att man måste veta vad som händer härnäst, nu på en gång.

Slutet på boken bjuder på spänning inför del nummer två i serien om Ann Lindell och jag ser fram emot att läsa den.
Äntligen blev det ett kärt återseende! I maj 2019 kom Kjell Erikssons elfte bok om numera före detta Uppsalabon och polisen Ann Lindell, Den skrattande hazaren. Boken var en i högen deckare jag nätshoppade för att läsas i sommar. I morse läste jag ut boken.

Ann Lindell har flyttat från Uppsala norrut i länet för att jobba med att göra ost i en liten by. På nyårsnatten bränner nån ner byns skola, en byggnad som har varit boende för asylsökande. Tre människor dör i branden. Ann Lindell kan emellertid inte låta bli fallet tillsammans med sin före detta kollega Sammy Nilsson. Det visar sig inte bara handla om en brand och flyktingfientlighet på landet utan om nåt mycket större. Parallellt med fallet får läsaren följa såväl Anns som Sammys relationer – och problem, förstås. Den ena tar upp en gammal relation, den andra står inför en separation.

Jag gillar verkligen Kjell Erikssons böcker och hans sätt att skriva. Det är ett enormt flyt i hans språk och jag har svårt att lägga ifrån mig boken trots att jag måste göra det ibland eftersom det finns nåt som heter Verkliga Livet. Boken är lagom spännande. Den tar upp aktuella problem i såväl samhälle som människor emellan.

Mitt omdöme blir det högsta. Den som har missat Kjell Erikssons böcker om Ann Lindell har missat mycket! Reparera det misstaget.