Room

Room
Bok av Emma Donoghue
En hjärtskärande men underhållande bok vars berättarröst kanske blir lite väl ungt emellanåt även om det stundvis bidrar till Jacks charm. Filmen är väldigt lik boken förutom vissa delar och även om jag tyckte om den hade jag önskat kortare kapitel eller något annat som bröt upp Jacks berättelse.
Rekommenderas för den som är intresserad av psykologi
Sommaren 2017 köpte jag en pocketbok på vår årliga utflykt till Emmaus i Gryttby. Jag hade för länge sen läst en bok med lesbiskt tema av Emma Donoghue och gillat hennes sätt att skriva. En guldtia betalade jag för hennes bok Inlåsta i second hand. Boken förvånade mig mycket – på ett positivt sätt. Visserligen fanns här inget HBTQ-tema, men…

Boken är skriven ur femårige Jacks perspektiv. Jack är född och uppvuxen i ett rum om tio kvadratmeter. Här bor han med sin mamma. Historien som rullas upp är att mamma blir kidnappad och inlåst av Svarte Man. Han utnyttjar hennes sexuellt och en av frukterna av detta är Jack. Mamma har stor fantasi och hon och Jack överlever bland annat genom att ha fasta scheman för veckans dagar. Men självklart inser Mamma att Rummet inte räcker till. Hon och Jack gör upp planer för att rymma, planer som hänger på att Jack är modig.

Det här är en bok som är oerhört svårt att släppa när en väl har börjat läsa den. Med all säkerhet är den inspirerad av de verkliga händelserna kring Josef Fritzl och även Natascha Kampusch. Josef Fritzl påminner om Svarte Man. Natascha Kampusch, som kidnappades och hölls fången av Wolfgang Priklopil i åtta å, för tankarna till Jacks mamma. Boken är gripande, men den är också välskriven och inte på nåt sätt tramsig, sensationslysten eller sentimental. Att författaren dessutom sänkt sig till en femårings nivå i tillvaron – och gjort det så himla bra – ger förstås extrapoäng. Berättelsen om Jack och hans mamma är sorglig och samtidigt väldigt kärleksfull.

Mitt omdöme blir det högsta för boken som har ganska många år på nacken.