Blå längtan

Elisabet Nemert

En dag i februari 1950 föds Naomi i Nigeria. Hon ser inte ut som sina familjemedlemmar och därför vill ingen veta av henne. Samma dag tar Pia sina första andetag i Sverige. Hennes föräldrar är missbrukare och hennes uppväxt blir minst sagt rörig. Efter några år kommer Naomi till Sverige och hamnar i en helvit skola i Årsta. Där möter hon Pia, och från det ögonblicket flätas deras liv ihop.

9789175039152
Välj utgåva
Blå längtanSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789174334234
Blå längtanSvenska - Inbunden
ISBN: 9789137151113
Blå längtanSvenska - Pocket
ISBN: 9789175039152
Blå längtanSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178270309
Blå längtanSvenska - E-bok
ISBN: 9789137151120
Blå längtanSvenska - Inbunden
ISBN: 9789143014839
Den här boken har allt. Glädje, sorg, stark vänskap, kärlek och inte minst dramatik. Det är berättelse om allas lika värde och en värld i förändring. En bok att uppslukas av. Läs den!
Kan bara berömma denna underbara pärla! För mig var detta läsning som omfamnade mig och lade sig som varm bomull runt själen. En riktig bladvändare med en otroligt spännande, varm och gripande historia! Starka karaktärer och deras inbördes relationer samt händelserik tidsepok som berättelsen/berättelserna utspelar sig i. Olika kulturer möts och att få följa karaktärernas olika individuella tankar och känslor skapar mycket tankar och känslor inom mig själv på/inom många olika områden.

Man får följa 2 olika parallella berättelser som möts och tillsammans efterhand växer ihop till en enda som bjuder på djupa eftertankar med mycket smärta, förtvivlan, maktlöshet, många tårar men lika mycket kärlek, hopp, gemenskap, vänskap, förälskelse, förlåtelse och värme...
Alkoholismens konsekvenser liksom könsstympningens mörker, klasskillnader samt utanförskapets värsta sidor både globalt vs inrikes i Sveriges i efterkrigstider (1950-talet) är centralt. Från savannen med vilda djur i Afrika till en tillvaro i typisk svensk stad där livet också kan skilja sig lika mycket beroende på var och hos vem du hamnar.

Jag ger betyget ❤❤❤❤❤ av 5 möjliga.

Läs den!
Man får följa två flickor och deras levnadsöden. Berättelsen skildrar även verkliga historiska händelser. Som alltid i Nemerts böcker finns det ett övernaturligt inslag och de kvinnliga huvudpersonerna är starka kvinnor.
Som vanligt så lär man känna huvudpersonerna på djupet och vill inte att boken ska ta slut och man känner att man förlorar en kär vän. Denna bok handlar om två kvinnor och två män från olika delar av världen som på ett mirakulöst sätt blir kopplade till varandra och genom olika öden söks de tillbaka till sambandet mellan dem efter flera år, boken handlar också om kvinnor som utsätts för förtryck och orättvisor. En mycket bra och känsloladdad historia.
En snäll och vacker bok som väver ihop två flickors liv på ett finurligt sätt. Man ställs mellan den svåra verkligheten i Afrika och den bistra verkligheten i Årsta, Stockholm. Lite väl lätta lösningar men ändå en lättläst bok.