Blå längtan

Bok av Elisabet Nemert
En dag i februari 1950 föds Naomi i Nigeria. Hon ser inte ut som sina familjemedlemmar och därför vill ingen veta av henne. Samma dag tar Pia sina första andetag i Sverige. Hennes föräldrar är missbrukare och hennes uppväxt blir minst sagt rörig. Efter några år kommer Naomi till Sverige och hamnar i en helvit skola i Årsta. Där möter hon Pia, och från det ögonblicket flätas deras liv ihop.
Naomi och Pia föds samma dag år 1950 men på olika kontinenter och med olika förutsättningar. Naomis mamma dödas och flickan hamnar på barnhem. Hon blir adopterad av en svensk läkare och flyttar till Stockholm där flickorna möts. Man får läsa deras historier parallellt. En väldigt gripande bok som jag har svårt att lägga ifrån mig, och som alla Elisabet Nemerts böcker påverkar den mig väldigt starkt. Älskar hennes beskrivande språk och älskar boken från början till slut. Den behandlar även viktiga ämnen som kvinnlig könsstympning, och det är svårt att inte bli berörd eller börja gråta när man läser. Rekommenderar den varmt.
En lättläst bok med stort driv om två flickor som föds samma dag 1952 och växer upp under väldigt olika förhållanden, men när deras vägar korsas blir de vänner för livet. Språket blev ibland lite styltigt med väldigt många adjektiv och en osannolik dialog men det var svårt att sluta läsa!
Den här boken inleds med god potential: två flickor i olika delar av världen föds in i misär år 1950. Naomi i Nigeria föds med läppspalt och förskjuts av sin familj. Pia i Sverige föds in i en missbruksfamilj. Beskrivningarna av de båda flickornas liv är både spännande och gripande. Hur kommer historierna att vävas ihop? Hur kommer det att gå för dem?

Tyvärr är det för mycket annat som blandas in i romanen. Det känns som att författaren har velat peta in så många historiska skeenden som möjligt, vilket innebär onödiga avbrott i händelserna. Om de historiska referenserna hade varit något färre, skulle de även kommas ihåg (åtminstone av mig) bättre. Det är positivt att författaren vill lära ut historia, men när det leder till krystade konversationer sänker det istället boken.

Inledningvis hade boken en potential till ett högt betyg. Jag tycker om att läsa om hur Pia och hennes storebror hanterar de supande föräldrarna och om Naomis liv på savannen. I mitt tycke blir det därefter för mycket som i onödan stoppas in i romanen.
Kärlek, sorg, glädje, vänskap.. en fantastiskt historia och författaren sätt att skriva och berätta fångar mig.
Jag tycker så mycket om denna boken och vill verkligen inte sluta läsa men samtidigt vill jag inte att den ska ta slut!
En fin bok som manar till eftertanke. Den rör sig i tid från 60-talet och framåt med många världshändelser inbakade i historien. Naomi och Pia föds samma dag i olika delar av världen, deras förutsättningar är helt olika men gemensamt har de att livet börjar tufft. Talspråket kändes inledningsvis lite som skriftspråk, men med den bakgrund och tidsanda som ska skildras så stämmer det väldigt bra efter ett tag. Fina personporträtt, karaktärerna skildras med värme och medmänsklighet.

Jag kan varmt rekommendera denna bok!
Den här boken har allt. Glädje, sorg, stark vänskap, kärlek och inte minst dramatik. Det är berättelse om allas lika värde och en värld i förändring. En bok att uppslukas av. Läs den!
Kan bara berömma denna underbara pärla! För mig var detta läsning som omfamnade mig och lade sig som varm bomull runt själen. En riktig bladvändare med en otroligt spännande, varm och gripande historia! Starka karaktärer och deras inbördes relationer samt händelserik tidsepok som berättelsen/berättelserna utspelar sig i. Olika kulturer möts och att få följa karaktärernas olika individuella tankar och känslor skapar mycket tankar och känslor inom mig själv på/inom många olika områden.

Man får följa 2 olika parallella berättelser som möts och tillsammans efterhand växer ihop till en enda som bjuder på djupa eftertankar med mycket smärta, förtvivlan, maktlöshet, många tårar men lika mycket kärlek, hopp, gemenskap, vänskap, förälskelse, förlåtelse och värme...
Alkoholismens konsekvenser liksom könsstympningens mörker, klasskillnader samt utanförskapets värsta sidor både globalt vs inrikes i Sveriges i efterkrigstider (1950-talet) är centralt. Från savannen med vilda djur i Afrika till en tillvaro i typisk svensk stad där livet också kan skilja sig lika mycket beroende på var och hos vem du hamnar.

Jag ger betyget ❤❤❤❤❤ av 5 möjliga.

Läs den!
Man får följa två flickor och deras levnadsöden. Berättelsen skildrar även verkliga historiska händelser. Som alltid i Nemerts böcker finns det ett övernaturligt inslag och de kvinnliga huvudpersonerna är starka kvinnor.
Som vanligt så lär man känna huvudpersonerna på djupet och vill inte att boken ska ta slut och man känner att man förlorar en kär vän. Denna bok handlar om två kvinnor och två män från olika delar av världen som på ett mirakulöst sätt blir kopplade till varandra och genom olika öden söks de tillbaka till sambandet mellan dem efter flera år, boken handlar också om kvinnor som utsätts för förtryck och orättvisor. En mycket bra och känsloladdad historia.
En snäll och vacker bok som väver ihop två flickors liv på ett finurligt sätt. Man ställs mellan den svåra verkligheten i Afrika och den bistra verkligheten i Årsta, Stockholm. Lite väl lätta lösningar men ändå en lättläst bok.