Gulaschbaronen

Bok av Henrik Fock
Första världskriget härjar för fullt, men Gustaf Cronhielm skyr inga medel för att ta det som han anser sig rätt till. Samtidigt som landet står för svält, drar han sig inte för att profitera på dem som har det svårt under krigets år. Han blir en gulaschbaron. Följ berättelsen om människor som formas och präglas av historiska händelser.
Jag har under de senaste dagarna roats och berörts av bröderna Gustaf och Arvid Cronhielms familjehistoria och jag har även fått lära känna den lite borskämda kvinnan Agnes som kommer från ett välbeställt hem och som på sitt eget lilla vis protesterar mot kvinnans plats i samhället.

Efter en lite trög början där jag hade svårt att komma in i berättelsen så började det flyta på efter ett par kapitel. Och ju mer jag läste drogs jag in i boken och engagerade mig mer och mer i Gustaf, Arvid och Agnes liv och de händelser som de ställdes inför. Vi får följa dessa tre personerna och deras omkrets under 1910-talet, en tid som präglades av svält och nödår i Sverige och där första världskriget härjade i ute i Europa. Genom huvudpersonernas ögon får vi en historisk inblick i hur livet kunde te sig under denna period, både för de mer välbärgade men också för de fattiga arbetarna som levde på svältgräns. Utöver detta så lär vi oss om kvinnans till viss del undanskymda position i samhället.

Det här är en relationsroman och en familjekrönika men det är också en svensk historiebok. På ett lättsamt sätt får vi ta del av historiens vingslag och faktiska händelser och personer blandas med den uppdiktade historien. Jag som är intresserad av historia suger åt mig de historiska bitarna som en svamp och det är så intressant att se hur de faktiska stora händelserna i världen hade sådan påverkan för den lilla enskilda människan i Sverige. Författaren har genom sina detaljerade och målande beskrivningar av personer och platser gett mig ett titthål tillbaka in i 1910-talets Sverige och jag har verkligen älskat varje sekund.