När världen slocknar

Bok av Helena Söderblom
Övernatta i skolan? Aldrig i livet. På något sätt måste de ta sig hem. Hur illa kan det egentligen vara därute? Sjätteklassaren Adam Nyman önskar att han var modig som en superhjälte, men i själva verket vågar han inte ens åka bussen hem från skolan. När ett stort snöoväder brakar loss på fredags-eftermiddagen, hänger det plötsligt på Adam att ta hand om sin lillasyster Maja och samla ihop hela familjen igen. Men kommer han att hinna i tid, så att de kan fira hans födelsedag tillsammans dagen därpå? När världen slocknar är en realistisk äventyrsberättelse som handlar om helt vanliga barn som hamnar i en extrem situation där de tvingas samarbeta, vara modiga, påhittiga och smarta för att överleva. Den handlar om vänskap, mod, ansvar, att våga stå upp för andra och sig själva men också om de förväntningar man har på sig själv, varandra och på de vuxna. Författaren Helena Söderblom arbetar som rådgivare inom krishantering och förbereder företag och organisationer för att kunna navigera genom pandemier, dataintrång eller som i boken oväder och strömavbrott. När världen slocknar är hennes debutbok. "... Boken öppnar också upp för samtal om prepping, katastrofer och hur man kan agera när det värsta händer. Författaren Helena Söderblom har skapat en välskriven, spännande, dramatisk bok med högt tempo, ett starkt driv och en handling som griper tag i läsaren." Lektör Carola Forslund, BTJ-häfte nr 23, 2020.
Detta är en bok som skildrar en sorts vardaglighet i en krissituation.
Adam ska fylla tolv dagen därpå men kvällens planer raseras när det plötsligt kommer ett oväntat kraftigt snöoväder. Tillsammans med sin lillasyster Maja tvingas Adam vänta kvar i skolans lokaler med 10 andra barn. Pappa är nämligen på resa med jobbet och mamma långpendlar från jobbet i Stockholm. En av de tio barnen är kvar på skolan är Jasmina, en missförstådd tjej som ofta råkar i strul. En lärare som öppet visar sitt ogillande av Jasmina gör att barnen inte känner sig bekväma att stanna kvar.
När de vuxna inte märker bestämmer barnen sig för att smita hem för egen maskin. Men hur ska det gå? Snön öser ner och strömavbrott sprider sig i samhället.

Söderblom som skrivit boken arbetar som rådgivare inom krishantering. Det märks tydligt då hon skriver in många detaljer kring krisberedskap i handlingen. Dels så möter vi olika vuxna genom boken som på olika sätt är förberedda på krisen. Exempelvis mormodern som bor gammaldags i en stuga med vedspis (perfekt vid strömavbrott), preppern Max som ändå klarar sig rätt bra i sin etta genom att vara förberedd men även föräldrar helt utan kunskaper inom krisberedskap och hur detta kan ställa till det. Vi får även läsa hur barnen hittar finurliga egna lösningar i de jobbiga situationer som uppstår.

Bokens berättelse är helt okej, Söderblom bygger upp en spänning stundvis som rycker med oss. Men framförallt känns detta som en inspirationsbok som genom en skönlitterär berättelse förmedlar info om krisberedskap. Så är du en prepper som vill få med övriga familjen så kan detta vara en okej bok att högläsa tillsammans. Men är du framförallt ute efter en nervkittlande läsupplevelse som utspelar sig under en samhällskris - ja då finns det bättre böcker i mitt tycke.
Jag högläste boken för min A (10 år) och han tyckte tyvärr boken var dålig. Då är han ändå aktiv scout och intresserad av överlevnadskunskapee.
Jag som vuxen tyckte den var helt okej, men det nyttiga med boken tar över lite för mycket som sagt.

Det finns många smådetaljer i boken som öppnar för samtal. Författaren skriver inte ut självklara lösningar utan öppnar upp för att diskutera olika dilemman. Såsom tillit till sina medmänniskor, blåljuspersonal och vuxna. Hur man bemöter varandra. Att ta emot och ge hjälp i krissituationer.