Den sjätte vintern

Douglas Orgill

Den här boken gavs ut 1981, då många människor drog likhetstecken mellan klimatförändringar och en ny istid. Berättelsen är full av vargar som ylar förtvivlat i den iskalla natten och människor som inte förstår vad som håller på att hända. Både amerikaner och sovjeter ställer sig frågan om detta innebär slutet för hela mänskligheten.

Visa pris inkl. frakt Inkl. frakt
Bokbörsen (begagnade böcker)
70 kr + 59 frakt
Den här boken har jag läst flera gånger. Den är skriven av den brittiske författaren och astrofysikern John Gribbin i samarbete med författaren Dougas Orgill. Gribbin har även skrivit böcker om bland annat kvantfysik, den mänskliga evolutionen, växthuseffekten och klimatförändringar.

Den sjätte vintern handlar om en ny istid som inträffar blixtsnabbt över hela norra halvklotet. Boken är skriven så långt tillbaka som 1979 men är aktuellare än någonsin, med tanke på de klimatförändringar vi faktiskt både kan se och mäta idag. I boken kämpar Dr Williams Stovin i motvind i sina försök att varna myndigheter över vad som är på väg att ske, något han gjort i åratal. Inte ens när staden Hays drabbas och livet där utplånas blir Stovin trodd.

När så golfströmmen plötsligt saktar in och stannar av är det redan för sent för myndigheterna att vakna. Detta får mig osökt att tänka på filmen "Day after tomorrow", som förmodligen knyckt det mesta ur den här boken, som dessutom är betydligt bättre än filmen. Till exempel att vargar samlas i stora flockar. Hur som helst, stad efter stad drabbas av omedelbar nedisning och människor fryses i ögonblicket (vilket får mig att tänka på de mammutar som hittats infrusna, fortfarande med gräs i munnen), allteftersom isen och kylan obevekligt sprider sig söderut till Chicago, Oslo, Montreal, Moskva och så vidare.

Vi får följa flera grupper av människor i olika delar av världen som desperat försöker ta reda på vad i hela friden det är som håller på att hända, eller bara överleva. Skördar förstörs och djur går under. Människor flyr söderut undan den dödliga kylan. Över 15 000 år av värme har invaggat mänskligheten i en tro att en istid inte skulle kunna inträffa så snart eller så snabbt. Alla hade trott att det var ett scenario som låg i en avlägsen framtid, precis som vi trott om klimatförändringarna här och nu. Bokens slut ger dock hopp om att problem går att lösa genom ett globalt samarbete. Den här boken är en av mina största favoriter.