Norrtullsligan

Bok av Elin Wägner
Romanen Norrtullsligan av Elin Wägner i nyutgåva med efterord av Boel Hackman. Det är i Stockholm och nittonhundratalet är ungt. Pegg, Baby, Eva och Emmy jobbar alla på kontor. De delar en tvårummare på Norrtullsgatan. De arbetar som kontorister, lågavlönade och utan anställningstrygghet. De lever ur hand i mun och hjälper varandra med allt. På sina respektive arbetsplatser utsätts de för me-too-övergrepp närapå dagligdags, men fredar sig så långt det är möjligt - att cheferna och även andra på kontoret gör sina idoga framstötar är bara ännu en sak att tampas med, ovanpå allting annat, ännu något att försöka freda sig från. Huvudpersonen (Elin Wägners alter ego) heter Elisabeth men kallas Pegg. Hon är tjugofem år och har flyttat till Stockholm från någon mindre stad för att hitta ett jobb. Månadslönen är 80 kronor. Boendet slukar merparten fastän de delar en tvåa på fyra - så det blir till att jobba över så mycket som möjligt för 50 öre i timmen för att få ihop till livets nödtorft. På något vis klarar de sig, dessa fyra unga hoppfulla vilda - Pegg, Baby, Eva och Emmy. De kallar sig Norrtullsligan för de känner sig som en liga, en liga som kämpar mot alla odds, i en vacker vänskap i en absurd värld. Det är mer än hundra år sedan denna roman skrevs, ändå känns den på många sätt nutida. Samma känslor av snävhet och utsatthet i vardagen, samma famlande efter riktning och mening som i vår tid. Boken är också en klassiker bland Stockholmsskildringar, lika viktig, lika sylvasst precis och övertygande som Strindbergs Röda Rummet - men från ett kvinnligt perspektiv. Elin Wägner (1882-1949) författade mer än trettio romaner. Hon invaldes i Svenska Akademien fem år före sin död. Hennes roman Norrtullsligan från 1908 är en ypperlig representant för hennes oerhört rika författarskap. Här kommer den i nyutgåva med nyskrivet efterord av Wägnerexperten Boel Hackman. "Det är samma frågor nu som då: hur ska den moderna, självförsörjande yrkeskvinnan förena oberoende och självförverkligande med friheten att älska på lika villkor?" Elin Wägners roman Norrtullsligan. ISBN 978-91-7742-535-9. Högkvalitetspapper, sydda ark, mjuka pärmar med flikar. 144 sidor.
Denna bok skrevs i början av 1900 talet men den har en prosa man lätt kan förstå även idag. Hon skriver lättsamt om flickan som var tvungen att ta anställning som kontorsflicka i Stockholm. Hon fick dela boende med 3-4 andra flickor och de hade roligt tillsammans trots svårigheterna. Det ansågs inte att kvinnor skulle arbeta utan de skulle söka sig en make och bli försörjda så om man som kvinna ville arbeta och inte söka efter en man för att klara sig sågs man ner på och omgivningen ville inte acceptera att man som kvinna ville stå på egna ben.
Samhällstryclet var stort och Wägner beskriver och vänder sig emot det outsagda kravet på att skaffa sig en make till varje pris.