Bergens stjärnor

The Giver of Stars
Bok av Jojo Moyes
En känslosam berättelse om fem ensamstående kvinnor och deras resa till lycka. Alice Wright är en av kvinnorna. Hon lever ett ensamt liv tills den stilige amerikanen Bennett Van Cleve friar och ger henne hopp. Men Alice blir snarare mer ensam i relationen med Bennett och när staden efterlyser frivilliga bibliotekarier söker Alice jobbet. Kentuckys ridande bibliotekarier skapar värde i Alice liv och de blir ökända.
En förtjusande bok om en grupp ridande bibliotekarier som sprider kunskap och läsarglädje till invånarna i en fattig by i Kentucky på 1930-talet. Men i denna misogyna tid och plats möts de av motstånd från många i byn som inte gillar den kvinnliga frihet som kunskapen frambringar. Sexuell frigörelse, önskan om utbildning och ett liv utanför männens intresse är inget som kan accepteras.

En bok med så mycket värme, vänskap, kärlek, drama, konflikter, olika värdegrunder, kämparglöd och lojalitet. Som också väcker så mycket känslor i mig. Hopplöshet och ilska blandat med kämparglöd och kärlek. Dessutom otroligt vackra miljöbeskrivningar och underbara, inspirerande karaktärer (Margery <3).

Rekommenderar den till alla. Mitt enda minus var att den tog lång tid för mig att läsa, längtade inte efter att fortsätta. Men varje gång jag tog upp den var jag fast. Aja, läs den nu.
Ännu en underbart ljuvlig bok att lägga till i Jojo Moyes högen.

De flesta av Moyes böcker är helt fristående och så även denna. Handlingen är förlagd till Baileyville, en bergsby iKentucky 1937 dit engelskan Alice Wright flyttar efter att hon gift sig med den stlige amerikanen Bennett van Cleve. Drömmen om ett nytt spännande romantiskt liv i Amerika slås i kras redan första dan när hon inser att de ska bo i samma hus som den strängt religiöse svärfadern. En kvinnas plats är i hemmet och hon ska lyda sin man, en man som nu inte visar nåt intresse för henne. När hon hör att de söks kvinnor till ett ridande bibliotek tar hon chansen och anmäler sig. En fin vänskap växer fram bland de omaka kvinnorna som blir ridande bibliotekarier. Men att böcker och bildning ska bli tillgängligt för alla ses inte med blida ögon av männen i byn och vissa gör vad som helst för att stoppa dem.

Jojo Moyes är fantastisk på att skildra intressanta människor och relationerna mellan dem. En ombonad hemtrevlig stämning byggs upp och man bara njuter när man läser hennes böcker och den här är inget undantag. Fina miljöbeskrivningar och det känns som man rider med kvinnorna på deras rundor i bergen. Att den bygger på de ridande biblioteket som fanns i Kentucky gör den än mer intressant.

En perfekt bok att mysa inne med nu när det är riktigt kallt ute!
År1937 när Alice Wright lever ett instängt ungt liv med sina föräldrar i England. När en stilig amerikansk man friar så tror Alice att nu får hon mer luft under sina vingar. Men det blir inte så som hon drömt om. När dom i staden Kentucky söker kvinnliga ridande bibliotekarier erbjuder hon sej men det är inte utan protester från både sin man och djupt religiösa svärfar. Boken är byggd på verkliga händelser i 1930 talets Kentucky. Spännande och gripande på många sätt.
Sen många år är Jojo Moyes romaner böcker jag gärna läser när jag inte läser kriminalromaner. Ibland utspelar sig hennes böcker i dåtid och dessa böcker tycker jag bäst om. Det gör även Bergens stjärnor, den senaste av hennes böcker. Boken gavs ut 2019, men händelserna utspelar sig på 1930-talet.

I Kentucky hamnar den engelska Alice i samband med att hon gifter sig med en stilig amerikan, Bennett. Men besvikelsen är stor. Alice hamnar i en byhåla där alla har koll på alla. Dessutom tvingas hon leva med sin svärfar i samma hus. Räddningen blir uppdraget som ridande bibliotekarie, ett folkbildningsinitiativ från självaste presidentfrun. Alice får plötsligt nåt vettigt att göra. Men givetvis är inget enkelt för kvinnor i 1930-talets Amerika. Alice och hennes kollegor drabbas både av kärlek och sorger, till och med mordanklagelser.

Till skillnad från kriminalromanernas korta meningar och kapitel svävar Jojo Moyes här ut i såväl miljöskildringar som karaktärsdito. Den amerikanska naturen blir levande för mig, liksom de personer som hon skriver om. Betänk då att författaren har en bakgrund som journalist och borde inte skriva så… svulstigt som hon gör. Men i det här sammanhanget, där känslor och kärlek och kvinnohistoria skildras, är det helt rätt. Att boken är baserad på verkliga händelser gör berättelsen ännu mer intressant.

Det här är en riktigt bra bok. Den innehåller ett lagom mått relationsteman och ett lika lagom mått spänning.

Mitt omdöme blir det högsta.
Den här boken utspelar sig på 30-talet i Kentucky. Alice som växt upp i England gifter sig med en amerikansk man och flyttar med honom till en liten stad i Kentucky. När de behöver ridande bibliotekarier till ett projekt för folkbildning som Eleanor Roosevelt tagit initiativ till så anmäler sig Alice som frivillig. Detta förändrar hennes liv. Hon lär känna människor i området, får rida i bergen, gör någonting meningsfullt och får egna vänner. Alla gillar dock inte de ridande bibliotekarierna. De möter mycket motstånd.
Jag rekommenderar verkligen denna bok. Boken är lätt att läsa. Det är lätt att tycka om de ridande bibliotekarierna. Det är också spännande att läsa om hur samhället är organiserat och om de förväntningar som fanns på kvinnor på 30-talet. Boken handlar också om att ställa upp för varandra, om vänskap och kärlek.
Jag har läst nästan alla böcker med denna författaren. Alltid välskrivna, spännande och romantiska.
Och man tycker ofta om karaktärerna och det känns som att de är ens vänner.

Det här är inget undantag.
Detta är en berättelse om fantastiska, starka och enastående kvinnor som vågar gå emot normen och göra annat än det som förväntas av dem.
Den är baserad på en sann historia då det mellan 1935 och 1943 fanns ridande bibliotekarier i Kentucky, USA. Deras mål var att leverera tusentals böcker till människor på landsbygden som var fattiga och bodde för långt bort från byn.

I denna boken är engelskan Alice en av ryttarna. Hon har kommit till Kentucky pga sitt giftermål med snyggingen Benett.
Hennes nya liv blir dock inte som hon har tänkt sig så när möjligheten dyker upp är hon inte sen att nappa på att bli bibliotikarie.
Hon älskar sina arbetskamrater, sin häst, den friska luften och den storslagna naturen.
Och att väcka läslusten hos de olika familjerna hon besöker.

Man får även följa Margery som alltid har varit en ensamvarg men som nu hittar ett nytt sammanhang med de andra ridande kvinnorna och sakta börjar öppna upp sitt hjärta.
Tyvärr ses inte kvinnornas arbete som något bra av alla i staden.
Vissa är benägna att göra allt för att stoppa dom.

En väldigt läsvärd bok som beskriver otroligt vackra miljöer, starka karaktärer, sann vänskap, passion, svek och äkta kärlek.
Sen är ju själva konceptet att rida ut och sprida bokglädje en romantisk och härlig idé som låter lockande för en boknörd som mig. 😊
Alice gifter sig och flyttar från England till USA men äktenskapet blir inte alls som hon hade förväntat sig.
För att få en drägligare tillvaro ansluter hon sig till det ridande biblioteket.

Det här är en underbar bok där vi får följa Alice och hennes vänner när de rider i bergen i Kentucky.
Alla är inte förtjusta i böcker och det uppsökande biblioteket så det uppstår minst sagt konflikter.

Det här är möjligen Jojo Moyes bästa bok och du kommer inte att bli besviken!
Jojo Moyes gör det igen! Blir sällan besviken på hennes böcker! Mysig, fin och varm! Samtidigt som man får en inblick i hur segregation var i USA på 1900-tal. Och såklart, starka kvinnliga huvudroller vilket uppskattas!
En spännande och annorlunda bok. Stark berättelse som kanske inte föll mig i smaken på en gång. Men efter att ha läst några kapitel så började jag tycka mer om den
Men herregud vilken bok! Jag är helt kär.. Topp 10 på listan med bästa böckerna jag någonsin läst.. 😍 Gillar verkligen Jojo Moyes sätt att skriva redan sen innan, men detta är ett rent mästerverk.

Så fina beskrivningar av miljöer, känslor, relationer, kärlek mellan partners, spirande vänskap, smärta, svek, kärlek mellan förälder och barn - och inte minst kärleken till böcker och litteratur. Har både skrattat, gråtit, blivit rädd, förtvivlad och arg under tiden jag läst! Att den dessutom inspirerats av verkliga händelser blir som grädde på moset och ger ett extra djup.
Till dig som har detta guldkorn framför dig - grattis!
Till en början var jag skeptisk till den här boken som visade sig vara en riktig överraskning, och för mig okänd historia. Bergens stjärnor är en känslostark berättelse som bygger på verkliga händelser i 1930-talets Kentucky. Fem kvinnor arbetar som frivilliga ridande bibliotekarier. De vill framhäva böckers betydelse i utbildningssyfte i de glest bebyggda bergstrakterna. Huvudpersonen Alice Wright lever ett stillsamt liv med sina föräldrar i England, men när amerikanen Ben friar så följer hon med honom till Kentucky i hopp om ett friare liv. Men snart inser Alice att hon är mer instängd än någonsin. Ben är mer intresserad av att träffa sina vänner och den strängt religiöse svärfadern, ägare till den lokala kolgruvan, anser att en kvinnas plats är i hemmet. Så när staden efterlyser frivilliga kvinnor till att bli ridande bibliotekarier som en del av Eleanor Roosevelts nya satsning på utbildning, anmäler sig Alice entusiastiskt. Resten är en spännande och hisnande historia om kvinnlig vänskap. Jojo Moyes mest intressanta bok hittills.
En delvis verklighetsbaserad bok.
Boken handlar om hur kvinnor rider runt om och lånar ut böcker. Det är ett hårt och farligt jobb. Avundsjuka, kärlek och sorg allt finns i denna bok.
En av Jojo Moyes bättre.
Jag uppskattar generellt historier om andra läsvänner och det verkliga initiativet i USA på 30-40 tal, om att sprida läsglädje och öka förmågan att läsa blir en underhållande sådan i Moyes kompetenta händer. De ridande bibliotekarierna har inte goda förutsättningar från start men tillsammans utmanar de sig själva och växer på individuellt unika sätt. I samhället finns förtryck mellan klass och kön, rasism och andra fördomar och det finns ljuvlig vänskap och stark kärlek. De ridande bibliotekarierna är alla kvinnor och får av den anledningen kämpa extra hårt för att få förvärvsarbeta eller för att bejaka sina unika talanger. Här är det enkelt att identifiera de goda och de onda, men det behöver ju inte vara komplicerat för att vara läsvärt. God underhållning, med en portion allmänbildning är en summering.
En färgstark roman om kvinnornas samhälle på 30-talet om deras styrka att kunna förändra samhälle med att på åsneryggen ge sig ut bland bergen till familjer och perdoner som bor långt borta från samhället att ge dem chansen att låna böcker och tidningar för att förgylla deras vardag och ge dem information och kunskap Det är en famtastisk bok om djup vänskap om kärlek om rasist om kvinnokampen att få vara en individ och kvinna i ett samhälle där männen bestämmer Jag rekommenderar varmt att läsa boken och uppleva bokens fantastika värme och kamp att ge ut kunskap
Härlig historisk roman med verklighetsförankring i 1930-talets Kentucky. Läsaren får följa och lära känna ett antal kvinnor som jobbar som ridande bibliotekarier i bergen. Kvinnornas vänskap sinsemellan skildras fint, men även drama, kärlek och diverse oförusedda händelser. Det är en bra bok, inte helt lättläst men en berättelse som dröjer sig kvar i medvetandet tycker jag!
Bergens stjärnor, min första bok av Joho Moyes. Det tog ett tag för mig att komma in i boken men när jag väl läst några sidor och lärt känna karaktärerna var det svårt att lägga ifrån sig boken. Många tankar om hur det var för kvinnor förr väcktes och även fast tankar om slaveri och kvinnans roll inte var något positivt så genomsyrades boken utav värme och vänskap mellan fyra kvinnor.
Jag är nog en av få som inte har fastnat för Jojo Moyes, men eftersom denna bok är en av de nominerade till Årets Bok 2020 så tänkte jag att jag skulle ge den en chans.
Historien är välskriven och avhandlar många relevanta och viktiga ämnen, men njaa den blir inte mer än ok tyvärr.
Tycker absolut att man ska läsa den, men förvänta dig inget storslaget.
I boken följer vi kvinnorna som arbetar på det ridande biblioteket uppe i bergen i Kentucky under 1930-talet. Historien är väldigt välskriven och får med så många ämnen som (tyvärr!) är relevanta än idag, fattigdom, rasism, patriarkat, kvinnokamp och skam. Det är tunga och mörka ämnen, men författaren lyckas visa hur mod och tillit kan vara en väg ifrån dem. Hur en ibland liten insats, kan rucka på förtryckande samhällsstrukturer. Även om det bara är för en liten stund, kan de ge kraft till förändringar! Att historien om samhälleliga strukturer är förpackad med hjälp av böcker, vänskap, hästar och underbara karaktärer gör det än bättre!
Jag vet inte om det var mina skyhöga förväntningar efter att ha slukat och älskar alla Moyes tidigare böcker, som gjorde att jag inte fastnade lika fort och lika mycket för denna. Kanske valde jag fel bok vid fel tid, så kan det också vara. Kanske var det så med Bergens stjärnor för mig. Den bet inte fast i mig som hennes böcker brukar göra, jag kunde slita mig vilket brukar vara en enorm utmaning och jag längtade inte på samma sätt efter den som jag brukar. MEN! Det ÄR är en bra skriven bok med en originell och välarbetad story och den har egentligen alla de där bra ingredienserna som en äkta Jojo Moyes har - relationer, miljöskildringar, personporträtt och olika lyckliga eller olyckliga livsöden och inte minst riktigt bra skildringar av olika tiders typiska samhällsfenomen och utmaningar. Kan tillägga att jag i slutet av boken var sådär uppslukad som jag önskade att jag blev från början. Därför tror jag att det var tillfället som gjorde att det blev bra men inte succé för min del, åtminstone initialt. Jag älskar ju Jojo Moeys böcker! Lade dock undan den utlästa boken med en varm känsla och vill varmt rekommendera den vidare.
Ibland tyngs vi ner av våran egna oro"
Så sant så. Ett citat i boken som fick mig att tänka. Jojo är väldans bra på att beskriva saker, personer & händelser. Den va bra, dock irriterade jag mig varje gång berättaren sa alla engelska ortnamn och liknande. Tror jag inte hade brytt mig om jag hade läst istället för att lyssna. Ibland skratta jag, ibland blev jag lite sorgsen. Ibland heja jag på. En bok som är fylld av womanpower o längtan efter frihet.
Boken utspelar sig på 1930-talet i det exotiska Kentucky. Då kvinnor skulle arbeta i hushållet, lyda sina män och definitivt inte vara ridande bibliotekarier. Men Alice och ett antal andra modiga kvinnor trotsar detta. De rider över berg och genom djupa skogar för att leverera böcker till de som bor utanför staden. De är med om äventyr och skapar starka vänskapsband till varandra. Alla har de sina problem att tampas med. Alices problem är ett giftermål med en man som inte vill röra henne och en svärfar som ifrågasätter hennes val av yrke.

När jag läser får jag starka kopplingar till den gamla tv-serien Dr Quinn, den kvinnliga doktorn som kämpar för att bli accepterad. Jag älskar den serien och blev överlycklig när jag fick sån igenkänning från denna boken. Liknande miljö med berg och djupa skogar, en liten by på landsbygden, den farliga gruvan där många män arbetar, det starka motståndet mot de svarthyade, synsättet på att kvinnor inte ska ha några viktiga och utstickande yrken, starka kvinnor som trotsar och går sin egen väg.

Kvinnornas fantastiska mod och vänskap till varandra gjorde boken oemotståndlig. Deras val av yrke var som pricken över i:et.
Boken tog ett tag att komma in i. Det var lite svårt att ställa om sig till 1937. Men efter ett tag flöt berättelsen på och jag gillar verkligen hur kvinnorna i boken får ta plats och vågar stå på sig. Det ridande biblioteket var det som gjorde att jag fastnade för boken som sig och den är verkligen läsvärd. Alice är en karaktär som jag fastnade för skarpt.
Jag har läst de flesta av Jojo Moyes böcker och hon fortsätter att överrumpla mig med hennes historier. Bergens Stjärnor är baserat på en riktig händelse - alltså att dessa ridande bibliotekarier fanns. Och ja, vilket drömjobb! Att få rida och samtidigt vara omgiven av böcker, jag skulle tacka ja till det direkt.

Den här boken är fylld av känslor, sexism, homofobi, mäns våld mot kvinnor, systerskap, feminism, passion, vänskap, kärlek och jävlar anamma. Jag älskar alla karaktärer - speciellt Alice och Margery. Det är fantastiska på sina egna sätt och att få vara en del i den här vängruppen är absolut något som jag själv hade velat vara.

Jag kommer inte kunna skriva en recension som rättfärdigar hur fantastisk denna bok var. Och jag kan ännu en gång fastslå att Jojo Moyes är en utav mina absoluta favoritförfattare.

Jag är absolut glad att jag väntade på att få läsa denna på bibblan och nu ska jag lämna in den så fort jag kan så att fler får möjlighet att läsa den fortare.
Bergens stjärnor är en vacker och mysig bok.

Boken är fylld av starka kvinnor och det är underbart att läsa om hur deras liv förändras när biblioteket tar fart och de får rida och förgylla vardagen för andra! Jag älskar böcker som visar genuin vänskap och kärlek, så fint.

Jag blev så illamående över hur huvudkaraktärens svärfar behandlade henne och jag känner mig glad över att sådant beteende och tänkande är mindre vanligt idag.

En sak som stod ut för mig var när en av karaktärerna sa "Jag har älskat dig sedan första gången jag såg dig", det är troligtvis menat att vara fint och sött, men för mig blir det onaturligt och konstigt. Det känns mer som något som skulle sägas i en klyschig ungdomsbok än i en bok för vuxna.

Sammanfattningsvis känner jag att jag bara måste fortsätta att läsa böcker av Jojo Moyes!
Jag tycker boken är ganska bra! Jag tycker handlingen är intressant och det ridande biblioteket är jättespännande. Men den är väldigt platt. Det är inte tillräckligt utvecklade karaktärer och allt händer så fort. När det händer något hinner jag knappt med, det tar slut så fort.
Moyes språk är fint och jag tycker om hennes sätt att skriva.
Jag gillar att det händer mycket i boken, men det skulle varit mer utvecklade händelser.
Jag tycker om bokens handling, det är en jättebra och spännande sak att skriva om. Men det håller inte ända fram, tyvärr.
Det kunde varit en så bra bok!
Jag hade så otroligt höga förväntningar på den här boken, Jojo Moyes i kombination med ridande bibliotekarier, starka kvinnor och Kentucky under 1930-talet. Vad kan gå fel? Och givetvis går det inte fel, det är en bra och underhållande bok och den växer en nyfikenhet för historierna kring de ridande kvinnorna som levererade böcker i vildmarken. Naturbeskrivningarna är helt fantastiska och väcker en längtan att besöka Kentucky för att se denna makalösa natur. Men den blir aldrig den där fullträffen som jag hade förväntat mig, den glimrar till vid sina tillfällen men det är allt. Läsaren får lära känna en mängd olika människor och man får små lätta beskrivningar av dem med hintningar om något mer och något större men det kommer aldrig något mer.

Själva historien är bra men även här känns det som något saknas, allting går liksom för lätt och för snabbt. Jag tror att denna bok skulle varit en riktig fullträff om man delat upp den i t ex en trilogi där man går djupare in på de människor och de händelser som beskrivs i boken. Materialet finns där men det utvecklas inte fullt ut.

Trots mina kanske hårda ord rekommenderar jag ändå boken. Den är underhållande och tar upp en viktig del av historien som kanske inte alltid nämns så ofta. Det är ett vackert språk och naturskildringarna tycker jag är underbara. Och kanske var mina förväntningar alltför höga för att göra denna boken rättvisa.
En helt magisk bok enligt mig, den bästa jag läste 2019.
USA, Kentucky 1930-talet och ett nytt utbildningsprogram initierat av rikenas första dam.
Ridande bibliotekarier i de avlägsna bergstrakterna som verkligen kämpar för att sprida möjlighet till läsning och att låna böcker!
Så bra, läs den!
Jag har inte varit jätteförtjust i Jojo Moyes tidigare böcker men denna var annorlunda. En lågmäld bok med enormt handlingskraftiga och starka kvinnor, vänskap och kämparanda, långt ifrån de böckerna i feelgood-stil hon skrivit innan.