Älskarinnorna

Women as Lovers
Bok av Elfriede Jelinek
Elfriede Jelineks Älskarinnorna utspelar sig i en idyllisk österrikisk alpmiljö, men romanens känsloliv är allt annat än idylliskt. Två unga kvinnor, Brigitte och Paula, drömmer båda om ett annat liv än att vara fabrikssömmerska eller butiksbiträde. Alternativet tycks vara att bli hemmafru. Motspelarna är Heinz, elektrikerlärling, och skogshuggaren Erich. De liknar huvudpersoner i en våldsamt ironisk skildring av drömmar om lycka och kärlek. Men så finns ännu en gestalt, berättarröstens »vi«, personifieringen av beskrivningarnas maskineri, den röst som med kraftfull tydlighet framkallar känslan att det verkliga fängelset finns utanför boken. Älskarinnorna [Die Liebhaberinnen] blev Elfriede Jelineks publika genombrott när den kom ut 1975. I svensk översättning av Aimée Delblanc. Älskarinnorna ingår i serien Nobelkvinnor, där åtta svenska förlag gått samman för att tillgängliggöra och hylla samtliga 14 kvinnliga nobelpristagare i litteratur. Böckerna släpps samma dag, den 14:e november 2018. ELFRIEDE JELINEK [f. 1946] är en österrikisk författare, dramatiker och poet. Fadern var tjeckisk jude, modern wienska med rumänskt påbrå. Hennes litterära verk är på olika sätt svar på uppväxten i Wien och på Österrikes arv efter nazismen, men bär också spår av Jelineks bakgrund som klassiskt skolad organist. 2004 tilldelades Elfriede Jelinek Nobelpriset i litteratur, enligt Akademiens motivering för sitt »musikaliska flöde av röster och motröster i romaner och dramer som med enastående språklig lidelse blottar de sociala klichéernas absurditet och tvingande makt.«
Denna roman utspelar sig i en alpmiljö men tillvaron är allt annat än idyllisk för Birgitte och Paula. Birgitte vill stadga sig och Paula drömmer om något större. Trots att deras liv till en början är ganska lika, går de olika öden till mötes.

Det var lite kämpigt att komma in i boken och bitvis är det väldigt tung läsning. Dels för att historien är väldigt gripande och dels för att språket är väldigt speciellt. Men jag måste ändå säga att jag gillar den. Den är annorlunda och bjuder på en läsupplevelse utöver det vanliga. En bok som jag säkert komma ihåg att jag läst om tjugo år. En bok som sticker ut. En bok som finns kvar med en. Dessutom är Jelinek en av sexton kvinnor som fått nobelpriset i litteratur. Efter att ha läst denna kan jag förstå varför just hon har fått det, även om jag fortfarande tycker det är alldeles för få kvinnor i hennes sällskap
En fantastisk bok om ägande, kvinnans mänskliga värde i mannen, om livets mening, bojor och luftslott. Den personifierade berättaren "vi" gör att läsaren inte lever sida vid sida med Birgitte och Paula, utan snarare svävar över dem. Älskarinnor är inte skriven med bildligt språk och men ger starka känslor (läs: magknip). Denna bok är ingen berättelse, det är en upplevelse, ett väsen och en metafor för samhället.