Ett dödligt tillstånd

Bok av Kjell Eriksson
Sammy Nilsson vaknar upp på thoraxintensiven efter ett omfattande ingrepp, föranlett av ett dödligt tillstånd. Plötsligt hör han en mördares röst i sjuksängen bredvid. En man han har jagat i flera år. Ingen tror på Sammy. Alla skyller på morfinruset. Efter fyra veckor på sjukhus kan han sjukskriven ta upp sökandet. Oddsen är emot honom. Han får hjälp av sin före detta kollega Ann Lindell. Men han får jaga ensam. Spåren leder till Skåne. Sammy reser dit, men känner sig allt mer försvagad och desperat. Mördaren gäckar honom. Skräcken i det annars vinterlugna Österlen får honom att glömma sig själv och de regler han har att följa som polis. Du måste lugna ner dig, säger Ann Lindell. Annars säger ditt hjärta stopp. Mitt hjärta är med offren, svarar han. Romanen Ett dödligt tillstånd är den trettonde i en prisbelönt serie om Uppsalapoliserna Ann Lindell och Sammy Nilsson. Kjell Eriksson är trädgårdsmästare och författare, numera bosatt i Brösarp. Hans böcker är översatta till fjorton språk.
I mellandagarna 2021 kutade jag till bokhandeln och köpte mig själv två efterjulklappar. Två böcker inhandlades och nu har jag även läst bok nummer två. Det är Kjell Erikssons trettonde bok om Uppsala-polisen Ann Lindell, Ett dödligt tillstånd.

Den här gången står inte Ann Lindell i centrum utan hennes före detta kollega Sammy Nilsson. Sammy vaknar upp efter en hjärtoperation på Ackis. Plötsligt hör han en röst som tillhör en mördare han har jagat. Personen ligger i sängen bredvid. Naturligtvis är Sammy för dålig för att jaga mördare. Först efter några veckor är han på benen. Då har han kontaktat Ann Lindell för att få hjälp. Spåren leder från Uppsala, via Tunakolonin, ner till södra Sverige. Mördaren bär samma namn som Fästmöns bror…

Redan från början är boken spännande. Författaren är mycket skicklig och eftersom jag har läst samtliga böcker i serien är karaktärerna gamla bekanta. Ann Lindell kan ibland påminna om Mons Kallentofts Malin Fors, men Ann Lindell har några mer… milda drag. Ett intressant grepp är att mördarens identitet är känd och att läsaren också får följa mördaren.

Jag tycker att det är roligt med skildringarna från Uppsala. Eftersom författaren har bott länge här vet han hur stan ser ut. Men kanske är det i dagsläget väldigt få planerade hjärtoperationer som utförs på Sjukstugan i Backen, pandemi och personalbrist sätter stopp för det.

Men mest gillar jag förstås spänningen. Slutet på mördarjakten är väldigt otäckt. Även om Ann Lindell står i bakgrunden gillar jag den här boken. Mycket!

Mitt omdöme blir det högsta.