Dotterns berättelse

Armando Lucas Correa
Efter att Amandas man Julius inte kom hem från jobbet som hjärtläkare inser hon att Berlin inte längre är vad det har varit. Hon tar med sig sina två döttrar och flyr nazisternas framfart. Men hon kommer inte undan, hon och hennes yngsta dotter hamnar till slut i ett koncentrationsläger.
9789177991618
Välj utgåva
Dotterns berättelseSvenska - Inbunden
ISBN: 9789177990925
Dotterns berättelseSvenska - E-bok
ISBN: 9789177990932
Dotterns berättelseSvenska - Pocket
ISBN: 9789177991618
Dotterns berättelseSvenska - Pocket
ISBN: 9789177991649
Visa pris inkl. frakt Inkl. frakt
Book Outlet
57 kr + 25 frakt
Akademibokhandeln
99 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 29 frakt
Ginza
59 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 39 frakt
Bokus
59 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 19 frakt
Adlibris
59 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 19 frakt
Kajsa Asplund
Postad på Omnible
11 februari 2020
Betyg 4
Det här är en bok om en mors kamp för sina döttrars liv under andra världskriget. Amanda lever i Berlin tillsammans med sin man Julius. Där driver hon sin älskade bokhandel som har gått i arv från hennes pappa. Julius arbetar som hjärtläkare och är en av landets allra bästa inom sitt område.

Amanda och Julius får tillsammans två döttrar, samtidigt som nazisterna går allt hårdare fram. Hakkors och SS-bindlar på armarna blir allt vanligare i staden. Amanda och hennes familj är judar och de börjar se hur allt fler runt omkring dem försvinner och aldrig mer kommer tillbaka. Till slut invaderas Amandas bokhandel och alla hennes älskade böcker bärs ut för att brännas på ett av alla bokbålen.

När Julius en dag inte kommer tillbaka från jobbet börjar Amanda inse att hon måste försöka rädda sina döttrar från det som är på väg att hända. Hon flyr till en gammal vän i Haute-Vienne men väl framme har hon bara sin yngsta dotter kvar.

Man får sedan följa moderns fortsatta kamp när hon och dottern slutligen hamnar i ett koncentrationsläger. Dottern Lina lyckas komma ut från lägret med hjälp av sin mor men hennes kamp är långt ifrån över. Hon får vara med om fruktansvärda händelser och tampas med känslan av att detta inte är hennes liv att leva.

Boken är fängslande och väldigt beskrivande. Författaren har verkligen lyckats beskriva det fasansfulla som den här familjen tvingades att genomlida. Såväl känslor som händelser och miljöer är väl beskrivna vilket gör att man som läsare lätt kan få en förståelse över vad som sker i boken och man lider med familjen samtidigt som man beundrar moderns lugn och beslutsamhet.

Jag skulle rekommendera boken till vuxna läsare, då språket i boken är mer vuxet. Sedan skulle jag rekommendera boken till de som är intresserade av att läsa böcker som skildrar andra världskriget, för det gör denna bok mycket bra. Det som var mindre bra med boken var att det ibland gjordes långa utsvävningar och det var emellanåt svårt att hänga med i vad som var en sidoberättelse och vad som var den riktiga berättelsen.
Eva Jonsson
Postad på Omnible
6 februari 2020
Betyg 5
Den här boken hoppar mellan nutidens New York och andra världskrigets Europa. 1939 tvingas en ung änka vid namn Amanda Sternberg att fly från Berlin med sina döttrar. När hon kommer fram till Haute-Vienne har hon endast ett barn kvar. Och det dröjer inte länge förrän modern och dottern hamnar i ett av nazisternas koncentrationsläger.

I nutidens New York lever Elise Duval, en åttioårig kvinna som anlände till USA efter andra världskrigets slut. En dag dyker en främmande kvinna upp och visar ett par brev för åttioåringen. Breven, som skrevs av Elises mamma för mer än sjuttio år sedan, gör så att flera hemligheter uppdagas och skakar om tillvaron för alla inblandade.

Fantastisk berättelse om kärlek och tragedier
Dotterns berättelse är en gripande historia om överlevnad, mod, kärlek och sorg. Det är en makalös skildring av vad många fick stå ut med under andra världskriget. Boken berättar om förluster och hemska val som de flesta inte ens kan föreställa sig att behöva göra. Berättelsen ger också en nyttig historielektion då den beskriver flera händelser som faktiskt ägt rum, bland annat massakern av Oradour-Sur-Glane. Författarens språk är brutalt och vackert på en och samma gång, vilket gör att man känner extra mycket med karaktärerna.