Hjort Anders Olsson : Spelman, Artist

Gunnar Ternhag

Hjort Anders Olsson (1865-1952) är en av Sveriges allra främsta spelmän. Född i Bingsjö på Rättviks finnmark fick han sin musikaliska skolning av byns övriga spelmän, men lärde sig också låtar under flera års säsongsarbeten i Hälsingland.

År 1906 flyttade Hjort Anders till Uppsalatrakten, där han snart uppmärksammades för sitt innehållsrika fiolspel och sin märkliga repertoar. Han blev ett ledande namn som efterfrågades till spelmansstämmor, konserter och inte minst spelningar på Skansen. Konstnären Bror Hjorth, som kände och avbildade Hjort Anders i nästan 30 år, betydde också mycket för spelmannens enastående ställning.

Gunnar Ternhags bok är den första större studien över en svensk spelman. Han beskriver spelmannens liv och musik, men gör också en bred bakgrundsteckning till detta unika musikeröde.

Gunnar Ternhag är musikforskare med svensk folkmusik som specialområde. Han är verksam vid Dalarnas forskningsråd i Falun. Detta är hans doktorsavhandling. Andra böcker av Gunnar Ternhag på Gidlunds är Folkmusik i Sverige (tills. med Dan Lundberg, 1996), Hjort Anders Olssons låtar (1993). och Om jojk (tills. med Rolf Kjellström & Håkan Rydving, 1988). Han har även utgivit Hugo Alfvén: Brev om musik (1998) och dess fortsättning Med hälsning och handslag (2001).

Mindre

Hjort Anders Olsson (1865-1952) är en av Sveriges allra främsta spelmän. Född i Bingsjö på Rättviks finnmark fick han sin musikaliska skolning av byns övriga spelmän, men lärde... Mer

Visa pris inkl. frakt Inkl. frakt
Bokextra
150 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 49 frakt
Plusbok
158 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 40 frakt
Bokus
159 kr
Laddar in senaste priserna...
fri frakt
CDON
168 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 19 frakt
Ginza
168 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 39 frakt
Adlibris
168 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 19 frakt
Book Outlet
197 kr fri frakt
Bokbörsen (begagnade böcker)
70 kr + 59 frakt