Tjo tjim och en bit mat : om matkultur och folkliga nöjen från förr

Bok av Margareta Sarri
Tjo tjim och en bit mat om matkultur och folkliga nöjen från förr Så har helger firats i alla tider. Nya traditioner tillkommer vartefter, men den här boken handlar om de gamla från förr, undantaget de kuriösaste som fettisdagskokning av hjärtsäckar fyllda med talg. Men det ska, då som nu, vara primörer till pingst, kräftor i augusti och fågel i november. Och sill; ständigt denna sill. Utöver en särskild meny har varje storhelg förknippats med både lek och högtid som att spöka och skrämmas, grensla en kvast, ge gåvor och demonstrera mot samhällets orättvisor. Än idag hoppar vi som små grodor runt en blomsterprydd stång, leker tomte i december och raskar över isen på julgransplundringar medan 1:a maj-tåget, i takt med tiden, lite varstans blivit mer av familjefest än protest. Här blandas skratt och skoj med allvar och det godaste goda. Väl bekomme!
Tjo tjim och en bit mat : om matkultur och folkliga nöjen från förr passar som handen i handsken för den som är intresserad av mat, mathistoria eller folkhistoria. Margareta Sarri guidar oss genom olika högtiders historia och traditionell mat från dessa tillfällen, med recept och tillagningsmetoder. Vissa recept är väldigt enkla och vissa mer komplicerade, som det så ska vara. Efter vissa kapitel finns också möjligheten att skriva egna anteckningar.

För mig är det främst historien kring traditionerna som jag tycker om att läsa, matlagning har aldrig varit mitt största intresse, men samtidigt är det roligt att se vilka recept som tagits med. Det är en bra blandning av ingredienser och maträtter/efterrätter, men som den sockerråtta jag är, är det efterrätterna som verkar extra inbjudande.

En stund störde jag mig väldigt på att det stod bejkon, istället för bacon i boken, men efter lite googling inser jag att det är finns ett vegetariskt alternativ som heter just så, och tänker därför, till motsatsen bevisas, anta att detta är vad Sarri menar. Däremot, tycker jag som guidar på Löfstad slott och ofta pratar om just detta på mina guidningar, att det gott hade kunnat stå Eva Ekeblad (född de la Gardie) när Sarri beskriver kemistens upptäckt att det gick att göra brännvin av potatis. Annars tycker jag att just sådana upptäckter av kvinnor är väl värda att skriva mera om så att fler upptäcker att kvinnor har haft en plats i historien också.

Språket är bra och lättsamt, inte högtravande eller för formellt. Det är bra blandning av historia och recept, och läsaren kan lätt välja själv vad hen är intresserad av att mest ta del av.