Det ondas väsen

The nature of the beast
Bok av Louise Penny
9789178938209
Välj utgåva
Det ondas väsenSvenska - Okänt
ISBN: 9789178938209
Det ondas väsenSvenska - E-bok
ISBN: 9789178938216
Jag blev så glad, så glad när jag upptäckte att ytterligare en bok i Louise Pennys Gamache-serie hade översatts till svenska. Denna kanadensiska serie som jag började läsa av en slump och kom att verkligen älska. Det ondas väsen är den elfte boken i serien. Det finns ytterligare sex böcker som ännu inte är översatta.

Även denna gång reser jag tillbaka till byn Three Pines där före detta kommissarien Armand Gamache numera bor med sin fru Reine-Marie. Den nioårige Laurent är en rätt jobbig unge som syns i byn med sin käpp, en trollstav med vilken han slåss mot monster och rymdvarelser. Han berättar de mest osannolika historier och upplevs mest som en plåga. Men så kommer han inte hem en dag. Under sökandet efter pojken hittar man fruktansvärda ting såsom mord, brott och svek.

Det blir många kära återseenden med alla udda karaktärer i Three Pines. Jag gillar verkligen hur författaren med några få streck kan teckna dessa varelser, med sina underligheter och vanligheter. Kommissarien själv har svårt att låta bli att bekämpa brott och lösa gåtor, en sinnebild för den gamla sortens polis.

Jag tycker att det är mysigt att försöka lägga det här gåtfulla pusslet som ska visa mördarens identitet och motiv. Trots att det handlar om mord är det just detta pusslande och luskande fram till gåtans lösning som jag gillar. Just den här boken handlar om krig och lögner – och som vanligt är även den en minst tror oärlig. Det är det som gör berättelsen så skrämmande.

Mitt omdöme blir det högsta.