Levande bränd: En ung kvinnas berättelse om hur hon överlevde ett hedersmord

Souad

Hon kallar sig Souad och är född i slutet av femtiotalet i en liten by på Västbanken. Hon växer upp i männens värld där kvinnor ingenting är värda, där de behandlas sämre än husdjuren. Hennes stora dröm är att bli bortgift tidigt, eftersom det skulle innebära lite större frihet. Men det är inte hennes tur ännu, först måste hennes äldre syster få en man. Från terrassen ser Souad sin stilige granne och blir förälskad. Hon ger sig åt honom och han lovar att tala med hennes far om äktenskap. När han sviker henne vet hon att hon blivit en skam för sin familj. De kan inte låta henne leva, bara hennes död kan rädda deras ära.

Mindre

Hon kallar sig Souad och är född i slutet av femtiotalet i en liten by på Västbanken. Hon växer upp i männens värld där kvinnor ingenting är värda, där de behandlas sämre än... Mer

Det här är en självbiografisk berättelse av (och om) Souad - som inte heter så. Hon växte upp i en liten by på Västbanken, som tredje dotter i en familj med fem döttrar och en son. Och det var bara sonen som var viktig. Döttrar hade mindre värde än en get, ty en sådan ger både kött och mjölk. Hon förälskar sig en en ung man som har frågat om hennes hand och låter honom komma nära. Men när hon visar sig vara med barn försvinner han. Och hennes familj försöker döda henne. Men hon tas till sjukhuset av grannkvinnor, upptäcks där av en kvinna från en humanitär organisation och får - efter många om och men - komma till Schweiz och leva vidare.
***
En fruktansvärd berättelse, med tanke på att den fortfarande är aktuell. Att det fortfarande dödas unga kvinnor (och män) för att släkten har en skruvad tro på att det är "rätt". Fruktansvärd och intressant. Och viktig.