Lifsens rot

Bok av Sara Lidman
Lifsens rot är vreden, den vrede som ger oss styrka i arbetet, kraft att hålla ut. Det är också titeln på en av Sara Lidmans sista böcker. Den anknyter till hennes s k Jernbane-epos som inleddes med Din tjänare hör. Här möter vi framför allt den starka Rönnog som arbetar som mejerska i Norrbotten i början av förra seklet. Med en stormande hårväxt, tunn hy och en röst som kan skälla och sjunga förälskar hon sig ursinnigt och urskiljningslöst. När hon träffar IsakMårten har hon inget val längre. Om hon bara finge ha honom för sig själv. Bara för sig själv!. Men Isak Mårten är son till Didrik, en central gestalt i de tidigare romanerna. Han lever redan i en värld av kärlek. Rönnog blir husmor i en stuga full av den sortens glada dagar som brukar övergå i svammel och svält - och rasande svartsjuka mellan sonhustru och svärfar, mellan syskon och svägerska. Ett storslaget kvinnoporträtt och en intensiv kärleksroman som är lätt att ta till sitt hjärta. När svenska folket i slutet av 90-talet skulle välja århundradets mest betydelsefulla böcker kom Sara Lidmans givetvis bland de mest omtyckta författarna. I dagarna är det ett år sedan Sara Lidman, en av våra största och mest särpräglade författare, gick bort. På sitt alldeles egna språk fascinerar hon sina läsare och att vi fortfarande kan lyssna på henne när hon själv läser är en stor upplevelse.
Lyssnat på Radioföljetongen i P1 där Sara Lidman själv läst in denna del av Jernbaneeposet. Det är en upplevelse att höra henne läsa texten med sin egen betoning. Ett enastående språk - på en gång poetiskt, dialektalt, gammeldags men ändå förståeligt och talande. Bearbetningar och paralleller till bibelordet gör vissa delar särskilt intressanta ifråga hur olika människor tänker kring dem och kring meningen med livet.

Lifsens rot handlar om den handlingskraftiga mejerskan Rönnog som blir förälskad i den mindre bemedlade Isak Mårten och hur hon strävsamt jobbar för deras liv under svärfamiljens tak.

Jag måste läsa hela eposet själv vid något tillfälle, för att helt kunna njuta av formuleringarna och göra mina egna markeringar i texten.