Blå gryning : blå gryning

Bok av E. P. Uggla
När skördarna förstördes oroade sig alla för vintern. Så naivt. De flesta skulle inte överleva hösten. Stockholm. De nya blommorna spränger igenom ännu en trottoar och Livsmedelsverket kallar till krismöte. Vad gör man när de blå blommorna inte kan sorteras ut från skördarna? När gräset har försvunnit och kornas mjölk är ljusblå? Ändå är det inte vad de borde fokusera på. Hösten är här och Lisen är forskaren som först ser förändringen. Inte som hon skulle önska under ett mikroskop. Hon ser den i sig själv. Första hösten är en dystopisk skräckroman som skickligt väver in vår tids vetenskap i en verklighet bortom de mest groteska mardrömmar. Andra röster om boken: "Den fantastiska öppningsscenen gör ett ändlöst hav av blommor till något otroligt skrämmande." Anders Fager, Evas första vecka som död "Dystopi när den är som bäst: skrämmande, fascinerande och med stor what if-faktor." Johannes Pinter, De mörkermärkta "Obehaget kommer krypande, sedan reser det sig upp och börjar springa." Frida Andersson Johansson, Dränkt
Boken, som kom 2017, passar skrämmande mycket in i pågående coronapandemi, även om det här är något helt annat. En dystopisk, actionfylld skräckroman om en blå anemon som tar över och blir farligare och farligare då den använder människan som värdkropp för att föröka sig. Boken skulle passa perfekt som film och jag kommer absolut läsa den fristående fortsättningen, Röd skymning, som kom 2020.
Rekommenderas för den som gillar dystopier
På minussidan upplever jag att karaktärsutvecklingen går lite för långsamt och det är först mot slutet jag börjar fastna för dem.

Med det sagt är Blå gryning otroligt spännande, brutal och riktigt obehaglig. Det är extra fängslande att få följa forskare i den här typen av dystopi istället för enbart ovetande privatpersoner. Kampen drivs inte bara av överlevnad, utan också av att hitta svar. Och ju mer vi får veta desto värre blir det.