Virtuell våldtäkt : om unga och sexbilder på nätet

Bok av Caroline Engvall
Caroline Engvall, författare till "14 år till salu" och "Skuggbarn", är tillbaka med en ny smärtsam och obeskrivligt viktig bok om ungas utsatthet. Alexandra började skicka avklädda foton på sig själv av ren nyfikenhet. Hon fick mängder av komplimanger tillbaka, något som till slut ledde till allt mer avancerade bilder, med ångest som följd. Josefin träffade fel pojkvän i tonåren. Idag lider hon svårt av tanken på att bilderna som ex-pojkvännen tog på henne kan dyka upp var som helst. Sanna var mobbad i skolan och i sin innerliga önskan om att få vara en i gänget gick hon med på att skicka nakenbilder på nätet till de killar som ville ha. Idag är sexuella bilder, filmer och meddelanden en stor del av ungas vardag. I detta skakande reportage får vi inblick i ungas negativa erfarenheter av ofrivilligt spridda sexuella bilder och filmer på nätet. För många har bilderna lett till olika former av självskadebeteenden och psykisk ohälsa. Boken berättar vilket stöd dessa unga är i behov av och om hur rättsväsendet brister i att stötta de utsatta.
Virtuell våldtäkt av Caroline Engvall

Inför denna bok intervjuade Caroline Engvall ett antal unga flickor, som lägger upp lättklädda- eller nakenbilder på sig själva på olika nätsidor. Flickorna behöver en bekräftelse på att de duger, och det får de genom att skicka utmanande bilder på nätet. Dessa flickor kanske aldrig får höra uppmuntrande ord från sin familj. Vissa av flickorna kommer från en problemfamilj, men inte alla. De kan ha föräldrar som sätter karriären framför dem. Men det flickorna har gemensamt är att de hellre sitter ensamma på sina rum med datorn som sällskap, istället för att vara med sin familj. Ingen i familjen tycks ifrågasätta när flickorna berättar att de är trötta och vill lägga sig redan klockan sju på kvällen. Är det så att föräldrar tycker det är skönt när ens barn flyr till sitt rum istället för att umgås?

Många av de bilder som flickorna lägger upp på nätet sprids, och när vänner ser bilderna, blir de kallade horor
och andra fasansfulla ord. När flickorna inte vill fortsätta lägga upp bilder, blir de hotade av männen att de skada deras familj eller sprida bilderna överallt på nätet. Då vågar inte flickorna göra annat än lägga ut fler bilder. De vill ju inte att nära och kära ska bli skadade. Några vågar ta kontakt med skolans kurator, vissa börjar sälja sex och en del begår till och med självmord.

En intressant men skrämmande läsning om unga flickor som lägger upp bilder på sig själva, för att få bekräftelse på att de duger till något. Det gör så ont i mig när jag läser om detta problem. Varför har de inte förtroende för sina föräldrar och berättar hur det ligger till? Varför är förhållandet mellan vissa barn och föräldrar så dåligt i dag? Beror det på stress och allt som ska hinnas med, som förstör relationerna? Sedan är ju ett problem de låga straff männen får, och de tycks inte ha dåligt samvete för vad de utsätter flickorna för.