Alfred Upptäckaren, #3

Alfred Upptäckaren & dinosaurieskelettet

Bok av Sonja Rundgren
Tredje boken i serien om nobelprisade upptäckter! Alfred och bästisen Elle leker i skogen när de plötsligt snubblar över ett gammalt skelett. Kanske är det ett dinosaurieben de hittat? De tar med sig benet till museet där de får hjälp av Benny att ta reda på vems skelett det är. Och inte nog med det. Alfred och Elle får också reda på hur länge benet legat i skogen Alfred Upptäckaren är en finurlig bokserie om Nobelprisade upptäckter. Upptäckten av hur man med hjälp av Kol14-metoden tex kan åldersbestämma gamla ben, belönades med nobelpriset i kemi 1960.
Detta är den tredje boken om ”Alfred Upptäckaren”- en faktaserie där barnen genom en rikt illustrerad faktasaga introduceras till naturvetenskapliga upptäckter som alla har belönats med Nobelpriset.

I ”Alfred upptäckaren och dinosaurieskelettet” så får vi följa med när Alfred och hans bästis Elle hittar ett ben i skogen. Kan det tillhöra en dinosaurie?
Barnen sätter igång och utforskar! Mamma och Benny - en forskare på Naturhistoriska museet - tar barnens teorier på allvar och stöttar dem för att ta reda på sanningen. Barnen introduceras till kol-14-metoden och får utföra undersökningar som ger dem svaret på deras frågor. Denna del i serien är den bok som fångat de lyssnande barnen i min omgivning allra mest. Det är helt enkelt väldigt spännande med dinosaurieskelett! De lyssnande barnet är precis lika nyfikna på sanningen som Alfred & Elle i boken. Fint avvägt av författare :-)

Varje bok har alltså en specifik Nobelpristagares upptäckter i fokus och och denna bok förklarar kol-14-metoden på ett konkret och lättförståeligt sätt för målgruppen. Här hemma har boken passar för samtliga barn på 4,5 år, 7 år och 10 år. I slutet av varje bok finns också en lite faktaruta om nobelpristagaren bakom upptäckten. Efter det finns också en uppslag med faktaruta om Nobelpriset i sig. Det är fint hur denna serie introducerar barn till en akademisk forskningsmiljö.

Vi uppskattar också Arpiainens färgstarka illustrationer! De är utformade på ett sätt som uppskattas av barn och det finns även en mångfald representerad. T.ex olika hudfärger. Det är också roligt att Alfreds bästa vän är en tjej med mycket "Go" i och Alfreds mamma är en kvinna som är aktiv i naturvetenskaplig universitetsmiljö. Så även om bokens framsida och huvudkaraktär lyfter en vit pojke och det känns "typiskt" för litteratur om naturvetenskap så är böckerna mer normkreativa än vad man först kanske tror.